ABD, Myanmar askeri rejimini kınadı

ABD, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Wood düzenlediği basın toplantısında, Myanmar'daki askeri rejimi kınadı. Wood, demokrasi yanlısı gösterilere katılan 30 dolayında kişinin uzun süreli hapis cezalarına çarptırılması sebebiyle Myanmar'daki askeri rejimi "şiddetle" kınadı ve tutukluların acilen serbest bırakılmasını istedi.

Yayınlanma: 13.11.2008 - 10:34
Abone Ol google-news

ABD, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Wood, düzenlediği basın toplantısında, demokrasi yanlısı gösterilere katılan 30 dolayında kişinin hapis cezalarına çarptırılmasını kınadı. Wood, ''Bu cesur demokrasi eylemcileri, tek suçları askeri rejimin hukuk dışı idaresine karşı koymak olan barış taraftarı vatandaşlardır. Ülkemiz diğer ülkelerle birlikte bu durumun sona erdirilmesi yönünde Myanmar'a baskı yapılması yönünde çalışacaktır'' diye konuştu.

Myanmar rejiminin bu kişileri 2 ile 65 yıl arasında değişen sürelerle hapse mahkum etmesini "şiddetle kınadıklarını" belirten sözcü, "Askeri rejime, ülkedeki demokrasi yanlıları ve etnik azınlıkların temsilcileriyle samimi bir diyalog içine girmesi ve iki binden fazla siyasi mahkumun tamamını bir an önce serbest bırakması çağrısında bulunuyoruz'' dedi.

 

BM de endişeli

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada da Genel Sekreter Ban Ki-mun'un Myanmar'daki bu mahkumiyet kararından dolayı "derin endişe" duyduğu kaydedildi.

Açıklamada, bütün siyasi mahkumların serbest bırakılması ve bütün vatandaşların ülkenin siyasi geleceğinde özgürce söz sahibi olmasına imkan verilmesi çağrısı yinelendi.
Myanmar'da geçen yılki demokrasi yanlısı gösterilere katılanlar arasında bulunanlardan 14

kişinin 65'er, diğerlerinin 2 ile 24 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldıkları bildirilmişti.

Siyasi mahkumlar arasında Nobel Barış Ödülü sahibi Aung San Suu Kyi de bulunuyor. Muhalefet partisinin de başkanı olan Suu Kyi, ev hapsinde tutuluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler