Cezaevlerinden 3 binin üzerinde mahkum kaçtı

Mısır'da gösterilerin başladığı Salı gününden bu yana ölenlerin sayısının 100'ü aştığı bildirildi. Türk Hava Yolları (THY) tarafından, Mısır'da bulunan Türk vatandaşlarının tahliye edilmesi için hazırlanan 3 özel uçak Mısır'a gitti. Mısır'da dün Kahire-İskenderiye yolundaki El Kantur el Hayriye bölgesinde bulunan cezaevlerinden 3 binin üzerinde mahkumun kaçtığı bildirildi.

Yayınlanma: 30.01.2011 - 07:03
Abone Ol google-news

Güvenlik ve hastane kaynaklarının verdiği bilgiye göre, 33'ü dün olmak üzere beş günde toplam 102 kişi öldü. Arap ülkeleri arasında 80 milyon nüfusuyla en kalabalık ülke olan Mısır'da, 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetimine karşı geniş çaplı gösteriler düzenleniyor.

 

Mısır'da mahsur kalan Atıcılık Milli Takımı yurda dönüyor

Özel bir turnuva için Mısır'a giden ve bu ülkedeki olaylar nedeniyle 3 gün Kahire'de mahsur kalan Atıcılık Milli Takımı sporcuları yurda dönüyor. Milli Takım sporcularından Yavuz İlnam'ın ablası Elif İlnam, kafileyi taşıyan uçağın Kahire'deki havaalanından ayrıldığını ve 15.30 civarında İstanbul'a varmasının beklendiğini söyledi.

Kafilenin beraberinde tabanca ve tüfeklerin bulunmasının durumu daha da zora soktuğu belirtilmiş, ekibin, ulaşımı sağlamak üzere bir araç bulunması ve gerekli güvenliğin sağlanmasının ardından havaalanına hareket edeceği açıklanmıştı.

 

2 uçak daha akşam saatlerinde Mısır'a gönderilecek

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Ersoy, Mısır'da yaşayan Türk vatandaşların tahliyesi için Türk Hava Yollarına (THY) ait iki uçağın daha akşam saatlerinde Mısır'a gönderileceğini bildirdi. Ersoy, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'da kamu düzeninin sağlanmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle, THY'ye ait iki uçağın daha akşam saatlerinde Ankara'dan Mısır'a hareket ederek, bu ülkede bulunan 650 Türk vatandaşını Türkiye'ye getireceğini belirtti. Daha önce üç uçağın Mısır'a gönderildiğini hatırlatan Ersoy, ''Toplam 5 uçakla tahliye işlemini sürdürüyoruz. Oradaki vatandaşlarımızın talebine göre uçak gönderiyoruz. Uçakların gün içinde dönmesi planlanıyor'' dedi.


Kahire Müzesi'ne giren yağmacılar iki mumyaya zarar verdi

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarına karşı gösteriler sürerken yağmacılar, başkent Kahire'deki ünlü müzeye girerek, 4 bin yıllık firavunlar devrine ait iki mumyanın kafasını kopararak kaçtı. Mısır'ın kıdemli Eski Eser Yüksek Kurulu'nun Başkanı Zeki Havas, "Güvenlik güçleri müzeyi koruyor. Başka zayiat yok" dedi. New York Metropolitan Sanat Müzesi'nin Müdürü Thomas Campbell, "Kahire'nin 4 bin yıllık eşsiz müzesi tam manasıyla hazinedir. Onun için çok iyi korunması gerekiyor" uyarısında bulundu.

Öte yandan, Mübarek'e karşı gösteriler bir haftayı doldururken ülkenin önde gelen bazı iş adamları, 10 özel jet uçağıyla ülkeden ayrıldı. Kahire uluslararası havalimanına gelen uçaklardan İngiltere-Londra-Heahtrow bağlantılı olan, rota değiştirdi. Yarısı Mısırlı yarısı turist yaklaşık 2 bin kişi ülkeyi terk edebilmek için Kahire havalimanına akın etti.

 

New York'ta yaşayan Mısırlılar Mübarek'i protesto etti

New York'ta yaşayan Mısırlılar, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i protesto etti. BM binasının karşısındaki Dag Hammarskjold Parkı'nda toplanan grup, Mısır'da protesto gösterileri düzenleyen soydaşlarına tam destek verdiklerini belirterek, ''Halk rejimin değişmesini istiyor'' diye slogan attı. New York ve New Jersey'de yaşayan Mısır asıllılar, uluslararası toplumun ve ABD yönetiminin Mısır'daki rejime değil halka destek vermesini istedi. Ellerinde Mısır bayraklarıyla Mübarek'i istifaya çağıran protestocular, ''Mübarek, git ve insanların yaşamasına izin ver'' yazılı pankart taşıdı.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mısırlılar, Mübarek'in 30 yıldır başlarında olmasından usandıklarını kaydederek, Mısırlıların daha iyisini hak ettiğini ifade etti. Bazı protestocular, ABD yönetiminin Mısır halkını daha çok desteklemesini, Başkan Obama'nın daha güçlü mesajlar vermesini beklediklerini söyledi. Gösteri sırasında Mısır'ın BM Daimi Temsilciliği ile konsolosluk binalarının önünde yoğun güvenlik önlemi alındı.

 

Washington büyükelçiliği önünde gösteri

ABD'nin başkenti Washington'da yaşayan Mısırlılar, Beyaz Saray ve Mısır'ın Washington Büyükelçiliği önünde gösteri düzenleyerek Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i protesto etti. Öğle saatlerinde büyükelçilik önünde toplanan grup, daha sonra ellerinde Mısır bayrağı ve pankartlarla sloganlar atarak Beyaz Saray'ın önüne yürüdü. Bazı Amerikalıların da yürüyüşe katıldığı protesto gösterisinde, Mısırlıların, çocukları, hatta küçük bebekleriyle geldikleri, çocukların da bayrak ve pankartlar taşıyıp sloganlar attığı görüldü.

Göstericiler, İngilizce-Arapça ''Mübarek gitmek zorunda'', ''(ABD Başkanı Barack Obama'ya) Daha çok diktatörlüğü dikte etmeyi bırak'', ''Bu diktatörü desteklemeyi bırak'' şeklinde sloganlar attı. Grup, farklı farklı kişilerden yükselen sloganlara eşlik ederken bu ''çok seslilik'' zaman zaman atılacak sloganlar konusunda anlaşmazlık da yarattı. Örneğin, ''Batı, Mısır'a yardım etmenizi bekliyoruz'' sloganı bazılarından tepki aldı.

Bir protestocunun da ayakkabısını çıkararak, Mübarek'in resminin bulunduğu bir pankarta defalarca vurduğu protestoda, bir Amerikalı da üzerinde ''savaşa hayır'' yazan darbukasıyla sloganlara ritm tutarak eşlik etti. Mısır'da, büyük yığınların sokaklara dökülmesinde etkili olan sosyal paylaşım ağları ve cep telefonları bu gösteride de kendini gösterdi. Gösteride, birçok kişi ellerindeki cep telefonu kameralarıyla protestoyu kayda alarak, mesajlar gönderdi.

 

Kral Abdullah Obama ile telefonda görüştü

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile dün yaptığı telefon görüşmesinin ardından dün gece yarısı ABD Başkanı Barack Obama ile de bir görüşme yaptı. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, ABD Başkanı Obama Kral Abdullah'ı aradı. Görüşme sırasında ikili ilişkiler ve bölgesel sorunlar görüşülürken, Mısır'daki gelişmeler de ele alındı. Her iki tarafın görüşmede Mısır'daki "kaos, yağma, masumlara gözdağı, özgürlük ve ifade özgürlüğünün kötüye kullanılması, gizli hedefler için kaosun körüklenmesi" gibi olayları onaylamadığı bildirildi.

Kral Abdullah "kardeş Mısır halkının güvenliğinin, istikrarının hiç bir gerekçe ile pazarlık konusu edilemeyeceğini" bildirirken, Mısır'ın potansiyeli ve başarısının Arap ve İslam milletlerinin kapasitesinin ana parçası olduğuna dikkat çekti. Haberde ayrıca, Kral Abdullah'ın bakış açısının bölgenin güvenlik ve istikrarı doğrultusunda olduğunun Başkan Obama tarafından da anlaşıldığı dile getirildi.

Öte yandan Kuveyt Emiri Şeyh el Sabah el Ahmed el Cabir el Sabah'ın, Mısır'daki olaylar ile ilgili olarak Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i telefonla aradığı bildirildi. Kuveyt Emiri'nin, görüşmede Mısır'daki "sokak hareketini, yağmacılığı" kınadığı ve bu olayların Mısır'ın güvenliğini ve istikrarını hedef aldığını söylediği bildirildi. Kuveyt Emiri görüşmede Mısır hükümetine ve halkına olan güvenini tekrarlarken, "Mısır'ın bu kritik anları aşacağını ve yeniden güvenli ve istikrarlı bir ülke olacağını" kaydetti.

 

Netanyahu: Amacımız Mısır ile barışın sürmesi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bizim amacımız, Mısır ile barışın sürmesi" dedi. Netanyahu, haftalık olağan kabine toplantısının başında yaptığı açıklamada, İsrail'in Mısır'daki olayları yakından takip ettiğini belirterek, bu konuda ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile konuştuğunu söyledi.

İsrail radyosunun haberine göre, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile de konuyla ilgili değerlendirmeler yaptıklarını söyleyen Netanyahu, "Mısır'la olan barışın devam edeceği umudunda olduklarını" dile getirip, "Çevremizde istikrar ve güvenliğin devam etmesini diliyoruz" diye konuştu.

Netanyahu, protesto gösterilerinin başlamasından bu yana ilk kez Mısır'la ilgili bir açıklamada bulunurken, olayların içeriğine girmekten kaçındı. Netanyahu, daha önce başbakanlık sözcülerine Mısır'daki olaylarla ilgili herhangi bir açıklama ve yorum yapmamaları talimatını vermişti. Mısır, Ortadoğu'da İsrail'le barış anlaşması yapmış iki ülkeden biri, diğer ülke ise Ürdün.

 

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Mısır'da meydana gelen olaylarda Azerbaycan'ın Kahire büyükelçiliğinde görevli bir personelin öldüğünü açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Elhan Poluhov'un yaptığı açıklamada, ''Kahire büyükelçiliğinde sayman olarak görev yapan Nicat Gocayev, dün akşam, büyükelçilikten evine dönerken, aldığı kurşun yarası neticesinde öldü'' ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Gocayev'in cenazesinin bugün Bakü'ye getirileceği ifade edilirken, Cumhurbaşkanı Aliyev'in emriyle Mısır'da yaşayan Azerbaycan vatandaşlarının tahliye edilmesi için uçak gönderileceği, Azerbaycan vatandaşlarının ise büyükelçiliğe başvurmaları gerektiği belirtildi.

 

Mübarek, komutanlarla toplantı yaptı

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bir askeri karargahta üst düzey komutanlarla toplandığı bildirildi. Devlet televizyonu, Mübarek'in dün atanan cumhurbaşkanı yardımcısı Ömer Süleyman, Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi, Genelkurmay Başkanı Sami El Anan ve diğer komutanlarla görüşmesinin görüntülerini yayınladı. Resmi haber ajansı da, Mübarek'in güvenlik operasyonlarından sorumlu silahlı kuvvetler merkezinde inceleme yaptığını duyurdu.

 

Bankalar ve borsa, yarın da kapalı kalacak

Mısır'daki gösteriler nedeniyle bugün kapalı olan bankalar ve borsa, yarın da açılmayacak. Mısır Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hişham Ramiz, yaptığı açıklamada, ülkedeki güvenliğin sağlanamaması nedeniyle bankaların bugün olduğu gibi yarın da kapalı olacağını söyledi. Borsanın da yarın kapalı tutulacağı açıklandı. Mısır'daki olaylar nedeniyle bölgedeki borsaların çoğu geriledi. Dubai borsasında gösterge endeks yüzde 4,3, Abu Dabi'de yüzde 3,7, Kuveyt'te yüzde 1,8, Katar'da yüzde 3 değer kaybetti. Suudi Arabistan borsası ise dün yüzde 6,4 geriledikten sonra bugün yüzde 2,5 yükseldi.

 

Müslüman Kardeşler, Mübarek'in atamalarını reddetti

Mısır'daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in atamalarını reddetti. Örgüt yaptığı yazılı açıklamada, atamaları halkın taleplerini çarpıtmak ve devrimi başarısızlığa uğratmak için bir girişim olarak nitelendirdi. Hükümetin istifasının ardından Mübarek, kendisine yakın İstihbarat örgütü başkanı Ömer Süleyman'ı cumhurbaşkanı yardımcılığına, Sivil Havacılık Bakanı Ahmet Şefik'i başbakanlığa atamıştı.

 

Cezaevlerinden 3 binin üzerinde mahkum kaçtı

Mısır'da dün Kahire-İskenderiye yolundaki El Kantur el Hayriye bölgesinde bulunan cezaevlerinden 3 binin üzerinde mahkumun kaçtığı bildirildi. Bazı televizyonlar kaçan mahkumlara ateş edildiğini ve cezaevinin önünde bazı mahkumların öldürüldüğünü iddia ediyor. Bu cezaevlerinde tutuklu bulunan 10 kadar Türkten ise haber alınamıyor. Şu ana kadar Türk mahkumların durumuyla ilgili medyada da herhangi bir haber yer almadı.
Türk Büyükelçiliği yetkilileri yaptıkları açıklamada, şu an kriz durumunun söz konusu olduğunu, cezaevlerindeki Türklerle ilgili kendilerine ulaşan bir bilginin bulunmadığını belirtti. Mısırlı yetkililerden edinilen bilgiye göre 3 gün öncesine kadar Türk mahkumların durumu iyiydi.

 

Cezaevinden kaçan Filistinli mahkumlardan ikisi Gazze'ye ulaştı

Mısır'daki sokak gösterileri ve cezaevlerinin mahkumların aileleri tarafından basılmasından sonra, cezaevlerindeki bir çok tutuklu kaçarken, kaçan Filistinli mahkumlardan ikisinin Gazze'ye ulaştığı bildirildi. Filistin basınına göre, 5 yıla mahkum ve 3 yıldır cezaevinde olan Filistinli tutuklu Hasan Vişa, dün gece ailesinin bulunduğu El Bureyc mülteci kampına ulaştı. Gazze'ye bu sabah ulaşan Mısır'daki tutuklulardan diğerinin de yaklaşık 6 ay kadar önce Umre'den dönerken Mısır'da tutuklanan ve tünel kaçakçılığı ile uğraştığı belirtilen Muhammed El-Şair olduğu kaydedildi. Vişa, diğer kaçanların da Gazze yolunda olduklarını belirtti.

Filistinli tutukluların tünellerden Gazze'ye giriş yaptıkları ifade edildi. Mısır'daki mahkumların bir sözcüsü, Mısır tarafından 39 Filistinlinin tutuklandığını belirtip, bu kişilerden 11'inin Ebu Zabal cezaevinden kaçtığını belirtti. Bu arada, Mısırlı yetkililer, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki geçiş noktası Refah sınır kapısını kapatırken, geçiş noktasının Gazze'deki sorumlusu Gazi Hamad, durumun kendilerine resmen iletildiğini, geçişin birkaç gün süreyle, her iki taraftan kapalı kalacağını duyurdu. Ancak Hamad, Mısırlı yetkililere geçiş noktasının kısa süre sonra açılması çağrısında da bulunarak, Mısır'da tedavi için gitmeyi beklenen yolcuların kapatmadan zarar göreceğini belirtti. Hamad'ın verdiği bilgiye göre, geçen çarşamba ve perşembe günleri 500 kadar Filistinli Mısır tarafına geçerken, 200 kadar kişi de Gazze'ye giriş yaptı. Gazze'deki İçişleri Bakanlığı da dün, Mısır'dan kaçak girişlerin önlenmesi amacıyla sınıra çok sayıda güvenlik görevlisinin yığıldığını duyurmuştu.

'El Kassam tugayları yardım etti'

Öte yandan El Fetih'e yakınlığı ile bilinen haber sitesi Palpress ilginç bir iddia ortaya attı. Palpress, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın, iki gün önce tünellerden geçerek, Mısır'ın Refah, Şeyh Zuveyd ve El Ariş bölgelerindeki Bedevilerin ayaklanmasına, buradaki Mısırlı güvenlik güçlerinin karakollarına yapılan saldırılara yardımcı olduğunu öne sürdü. Haber sitesi, tünelden sivil kıyafetlerle ve güvenlik güçlerinin yardımıyla geçen Kassam Tugayları mensuplarının bir kısmının da Mısır'daki Müslüman Kardeşler ile işbirliği yaptığını ve Hamaslı mahkumların da bulunduğu Mısır cezaevlerine düzenlenen baskınlara yardımcı olduklarını iddia etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler