Türkiye'deki sağlık sıkıntıları

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı ile Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü'nün bütçesi görüşülmeye devam ediyor. Bu kapsamda milletvekilleri Türkiye'de yaşanan sağlık sıkıntılarına dikkat çektiler.

Yayınlanma: 13.11.2008 - 15:23
Abone Ol google-news

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Sağlık Bakanlığı ile Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü'nün bütçesi görüşülüyor.

Bütçe görüşmelerinde konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2009 yılı içinde Tam Gün Yasasını çıkartarak, kamuda tam zamanlı çalışan hekim oranını yüzde 100'e ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek, ''Aslında Sağlık Bakanlığı söz konusu olduğunda, fiilen tam gün çalışmaya geçtiğimizi söyleyebiliriz. Hekimlerin sadece yüzde 26'sı kısmi zamanlı çalışıyor. Ama üniversitelerimizde, özellikle özel muayene ve özel ameliyat adı altında yapılan işlemlerin Tam Gün Çalışma Yasasıyla düzeltilmesi gerektiğine Sağlık Bakanı olarak inanıyorum'' dedi.

2009 yılı için koruyucu ve temel sağlık hizmetlerinde kullanılacak bütçenin 4 milyar YTL civarında olduğunu bildiren Akdağ, anne ve çocuk sağlığı hizmetleri kapsamında hastanede doğum oranlarının yüzde 92'ye çıkarıldığını, yenidoğan ölüm hızının ise binde 11,4'e düşürüldüğünü söyledi.

Sonbaharda zatürre aşısına başlanacağını, birkaç yıl içinde kızamığın elimine edileceğini ifade eden Akdağ, bu yıl içinde Bakanlığına bildirilen kızamıklı çocuk vakası bulunmadığını söyledi.
112 acil sağlık hizmetleriyle ilgili bilgiler de veren Akdağ, ilk etapta İstanbul, Ankara ve Erzurum'da hizmete sokulacak helikopter ambulansların, daha sonra Diyarbakır başta olmak üzere diğer illerde kullanılmaya başlanacağını belirtti.

 

Tam gün yasası

Hekim sayısında artış olmamasına rağmen, birinci basamak sağlık kuruluşlarındaki yıllık muayene sayısının 167 milyona çıkarıldığına işaret eden Akdağ, 2002'de yüzde 11 olan tam gün çalışan doktorların oranının yüzde 74'e yükseldiğini söyledi.

Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hedefimiz 2009 yılı içinde artık Tam Gün Yasasını yaparak, bu oranı yüzde 100'e çıkarmaktır. Muayenehane hekimliği ile kamu hekimliğinin birlikte yürütülmesinin geçmişte ne acılara, vatandaş mağduriyetine yol açtığını hepimiz biliyoruz. Bugün Sağlık Bakanlığı'nda çalışan doktorların yüzde 74'ü uyguladığımız performans, ek ödeme politikalarıyla gönüllü olarak muayenehanelerini kapatarak tam gün çalışmaya geçtiler. Aslında Sağlık Bakanlığı söz konusu olduğunda fiilen tam gün çalışmaya geçtiğimizi söyleyebiliriz. Hekimlerin sadece yüzde 26'sı kısmi zamanlı çalışıyor. Ama üniversitelerimizde, özellikle özel muayene ve ameliyat adı altında yapılan işlemlerin Tam Gün Çalışma Yasasıyla düzeltilmesi gerektiğine Sağlık Bakanı olarak inanıyorum.''

 

Yeşilkart uygulaması kaldırılsın

CHP'li Korkmaz, OECD'nin 2007 rakamlarına göre, Türkiye'de bebek ölüm oranı yüzde 18,7 iken, bu oranın Arjantin'de yüzde 14 olduğunu bildirerek, ''Kişi başına sağlık harcaması Türkiye'de 397 dolar iken, Arjantin'de bu rakam 501 dolar, Yunanistan'da 2 bin 628 dolardır'' dedi.

Türkiye'de sağlık hizmetlerinin etkin görülmediğini belirten Korkmaz, etkin görülmesi için ayrılan kaynak miktarının artırılmasının yanı sıra, bunun iyi yönetilmesi gerektiğini söyledi.

Esfender Korkmaz, ''Sağlıkta negatif bir dönüşüm görünüyor. Genel Sağlık Sigortası iyi işlemiyor. Özel hastaneler, bu uygulamadan sonra kamuyla ilişkilerini bitirdi. Hiç bir özel hastane, devletin verdiği imkanlarla hasta bakmıyor. Özel hastaneler sürekli ilave kaynak alıyor. Bıçak parası altında, çok önemli istismarlar var. Bunun önüne geçmek lazım. Sağlık hizmetlerinde merkezi planlama şart'' diye konuştu.

CHP'li Korkmaz, yeşil kart uygulamasının kaldırılıp, yerine nüfus cüzdanı olan herkesin sağlık hizmeti alabildiği bir sistemin uygulanması gerektiğini belirterek, bunun organizasyonunu, hükümetin yapması gerektiğini kaydetti.

 

"Bu yıl da başlangıç bütçesi içinde kalınmayacak"

DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk de bakanlığın 2007 yılı başlangıç ödeneği 6 milyar 581 milyon YTL olarak belirlenmişken, harcamanın o yıl 10 milyar 390 milyon YTL olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Başlangıçta hiç ödenek öngörülmediği halde, yıl içinde bazı kalemlerde büyük harcama yapıldığını belirten Öztürk, ''Ağustos 2008 itibariyle, 2008 başlangıç bütçesinin de yüzde 75.2'si harcandığına göre bu yıl da başlangıç bütçesi içinde kalınamayacağı anlaşılmaktadır'' dedi.

Harun Öztürk, kamunun sağlık sektörüne yapacağı sermaye yatırımları azalırken, özel sektörün yapacağı sağlık yatırımlarının ise arttığını söyledi.

Öztürk, Sağlık Bakanlığı'nın, 2007'de yasal dayanağı olmayan ve sorumluluk gerektiren 9 milyon 392 bin 393 YTL tutarında ödeneksiz harcama yaparak suç işlediğini ifade ederek, ''Bu durum, milletin parlamentoya devrettiği bütçe hakkına yapılmış bir müdahaledir. Bu harcamaların tamamlayıcı ödenek verilerek karşılanmasına onay vermek, hem milletten alınan yetkiye sahip çıkmamamız hem de aynı ihlallerin sürmesine izin vermemiz anlamına gelmektedir'' dedi.

 

"Kendini korumak için pompalıyla mı gitsin?"

CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı ise Ankara'da su sıkıntısının devam ettiğini söyledi.
Sivas ve Kayseri'nin 2 milyon evsel atığının Kesikköprü'ye, oradan da Kızılırmak ile Ankara'ya geldiğini belirten Baratalı, ''Su orada arıtılmadan getiriliyor. 100 milyon dolarlık atık sistemi kurulamadığı için bu sıkıntılar yaşanıyor'' dedi.

Bülent Baratalı, Ankara suyunda sülfat oranının çok yüksek olduğunu belirterek, dünyada uygulanmamasına rağmen, bu suyun Ankara'da klorla arındırıldığını söyledi. Baratalı, ''Ankaralılar klorla zehirleniyor. Suyu içmek önemli değil, insanlar damacana suyu kullanır ama insanlar duş alıyor, sebze ve meyvelerini de o suyla yıkıyor'' diye konuştu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın ''acil hasta bakımının ücretsiz olacağını'' söylediğini dile getiren Baratalı, bunun pratikte mümkün olamayacağını söyledi. Bülent Baratalı, ''Vatandaşlara 'hakkınızı arayın' diyorsunuz. Güvenlik görevlilerinin kapısında beklediği hastanelerde bu nasıl olacak? 'Vatandaş dirensin' diyorsunuz. Bir vatandaşın yaptığı gibi, vatandaşlar hastanelere kendini korumak için pompalıyla mı gidecek?'' diye sordu.

 


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler