Gates Moskova'ya yüklendi

Amerika'nın Avrupa'ya kurmayı planladığı füze kalkanına karşı Kaliningrad'a füze yerleştireceğini açıklayan Rus yönetimini eleştiren ABD Savunma Bakanı Robert Gates, 'Yeni Amerikan yönetimi böyle bir karşılamayı hak etmiyordu' diye konuştu.

Yayınlanma: 13.11.2008 - 18:03
Abone Ol google-news

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ABD'nin Avrupa'ya yerleştirmek istediği füze kalkanına karşılık olarak Kaliningrad'a İskender füzelerini yerleştireceğini söyleyen Moskova yönetimini eleştirdi.

Gates, NATO Savunma Bakanlarının Ukrayna ile birlikte Tallinn'de yaptığı toplantının sonunda düzenlediği basın toplantısında, ''ABD'de (4 Kasımda) yapılan seçimin bitmesinden birkaç saat sonra Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Kaliningrad'a füze yerleştirme tehdidinde bulundu. Yeni Amerikan yönetimi böyle bir karşılamayı hak etmiyordu'' ifadesini kullandı. Bu türden kışkırtıcı açıklamaların gereksiz olduğunu kaydeden Gates, ''Savunma amaçlı füze kalkanının demokratik ulusların yakınında olmasından Rusya'nın endişe duymasına gerek olmadığını bir kez daha belirtirim'' dedi.


ABD'nin geçmiş bir dönemi hatırlatacak türden bir söylemde bulunmak yerine Rusya ile güvenliğe yönelik tehditlere karşı birlikte çalışma düşüncesinde olduğunu belirten Gates, ülkesinin Rus hükümetiyle yapıcı ve olumlu ilişkiler kurma peşinde olmaya devam edeceğini kaydetti. Gates, Rusların Kaliningrad'a yerleştirmeyi düşündüğü füzelerin ne işe yarayabileceğini bilmediğini belirterek, ''Sonuçta Rusya'nın yakınlarında görülen tek tehdit İran'dır'' diye konuştu.


Medvedev, ABD'deki başkanlık seçimini Barack Obama'nın kazanmasından sonraki açıklamasında, Rusya'nın, İskender füzelerini Polonya ile Litvanya arasındaki Rus toprağı Kaliningrad'a yerleştireceğini açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bugün yaptığı açıklamada, ''İskender füzelerinin Kaliningrad'a gönderilmesi tamamıyla ABD'ye bağlı'' ifadesini kullanmıştı.


Beyaz Saray da Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze kalkanı projesinin Rusya'yı hedef almadığını yineleyerek İran'ın balistik tehdidine gönderme yapmıştı. Açıklamada, ''Bu proje, eşkıya devletlerin hedefinde olduğumuz sürece bizi korumaya yöneliktir. Bunu, Ruslara açık açık belirtmeyi sürdüreceğiz'' ifadesi yer almıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler