Restorasyon yapılan camide yangın

İstanbul Tophane semtindeki Kılıç Ali Paşa Camii'nde yangın çıktı. Beyoğlu, Fatih ve Şişli itfaiye ekipleri tarafından müdahale edilen yangın söndürüldü.

Yayınlanma: 11.02.2011 - 15:25
Abone Ol google-news

Tarihi camideki restorasyon çalışmalarında görev alan işçiler çay molasına çıktığı sırada, duman gören 3 işçi yangın çıktığını fark etti. İşçilerin bilgi vermesi üzerine olay yerine gelen Beyoğlu, Fatih ve Şişli itfaiye ekipleri tarafından yangına müdahale edildi.

Merdiven aracının da kullanıldığı müdahaleyle kısa sürede kontrol altına alınan yangın, söndürüldü. Caminin, son cemaat bölümündeki ahşap kapıyla restorasyon iskelelerinin hasar gördüğü bildirildi.

Olayı ilk gören 3 işçi bilgilerine başvurulmak üzere polis merkezine götürülürken, yangın sırasında araç trafiğinin tramvay yolundan sağlanması nedeniyle tramvay seferlerinde de aksamalar meydana geldi.

Caminin restorasyonu, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile Başbakanlık İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılıyor.

Elektrik kontağından çıktığı sanılan yangınla ilgili olarak restorasyonda çalışan işçi ve görevliler, ifadeleri alınmak için polis merkezine götürüldü. İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden Erkal Çokçetin gelerek yangın yerinde inceleme yaptı. Çokçetin, "Ahşap saçak kısmında kaynak yapılıyordu. Elektrik kontağından olduğunu tahmin ediyoruz. Saçak kısmının altı zaten ahşap. Gördüğümüz kadarıyla içeride bir zarar yok" dedi.

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan cami derneği üyesi Uğur Özkan, yangının restorasyon çalışmaları sırasında çıktığını düşündüklerini belirterek, minarenin çatı kısmıyla birleştiği noktada devam eden yangının caminin iç kısmına ve türbeye sıçramasından korktuklarını söyledi.

Yangın akıllara kasım ayında meydana gelen Haydarpaşa faciasını hatırlattı.

Haydarpaşa'da da restorasyon sırasında yangın çıkmış ve tarihi bina büyük zarar görmüştü.

 

Günay: Caminin özgün yapısında hasar yok

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tophane'de restorasyonu süren tarihi Kılıç Ali Paşa Camisi'nde çıkan yangının kontrol altına alındığını, son cemaat bölümündeki tahta kapılarda ve restorasyonda kullanılan tahta iskelelerde hasar meydana geldiğini belirterek, ''Ancak caminin özgün yapısına ilişkin herhangi bir hasar yok'' dedi.

Tarihi camide çıkan yangının ardından olay yerinde incelemede bulunan Günay, saat 15.29'da itfaiye ekiplerine yangın çıktığına dair bilgi geldiğini, saat 15.35'de de ekiplerin olay yerine ulaşarak yangına müdahale ettiğini söyledi.

Günay, son cemaat yerindeki çalışmalar sırasında yangın çıktığını, bunun nedeninin ise henüz tam olarak bilinmediğini belirterek, yangının sebebini uzman ekiplerin ciddi bir çalışmayla ortaya çıkaracaklarını kaydetti.

''Elektrik kontağı veya başka bir nedenden dolayı yangın çıktı demek için çok erken'' ifadesini kullanan Bakan Günay, itfaiye ekiplerinin zamanında müdahalesi sonucu herhangi bir sorun yaşanmadığını belirterek şöyle konuştu:
''Yangın kontrol altına alındı. Caminin içini bizzat gezdim. İç bölümde herhangi bir sıçrama yok. İçeride sadece bir duman yoğunluğu vardı. Bunu da pencereyi açarak gideriyorlar. Cami 500 yıl önce yapılmış İstanbul'un özel yerlerinden bir tanesidir. Bir toplantıdaydım ve duyar duymaz geldim. Büyük sorunun eşiğinden döndüğümüzü düşünüyorum. Şu anda çok şükür korkulacak bir şey yok. Herkese geçmiş olsun. Son cemaat bölümündeki tahta kapılarda ve restorasyondaki tahta iskelelerde hasar meydana gelmiş, ancak caminin özgün yapısına ilişkin herhangi bir hasar yok. Şu an bir sebep söylemem ya da birisini göstermem haksızlık olur, bunun için çok erken.''


Haydarpaşa Garı'ndaki yangın

Günay, basın mensuplarının sorusu üzerine tarihi Haydarpaşa Garı'nda geçtiğimiz aylarda çıkan yangının kurşun çatı yapımı esnasında çıktığını, o zaman havaların sıcak olmasının da bunda etkili olduğunu belirterek, burada çıkan yangının ise işçilerin çay molası verdiği sırada meydana geldiğini söyledi.

İnceleme yapmadan hüküm vermenin doğru olmadığını vurgulayan Günay, Haydarpaşa'da restorasyon yapan şirketle Kılıç Ali Paşa Camisi'ni restore eren şirketin aynı olmadığını, camiyi restore eden şirketin daha önce de restorasyon tecrübesi olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler