Avrasya ülkeleri toplantısı

''1. Avrasya Yerel Yönetimler Kongresi'', 30 ülkeden yerel yöneticiler, akademisyenler ve ilgili uzmanların katılımıyla İstanbul'da başladı. 3 gün sürecek olan kongrede Avrasya ülkelerinin temsilcileri, yerel yönetim uygulamalarıyla kentlerin karşılaştıkları sorunların çözümü konusunda deneyimlerini paylaşma imkanı bulacaklar.

Yayınlanma: 15.11.2008 - 12:59
Abone Ol google-news

 ''1. Avrasya Yerel Yönetimler Kongresi'', 30 ülkeden yerel yöneticiler, akademisyenler ve ilgili uzmanların katılımıyla İstanbul'da başladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ile Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nın (TİKA) Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile düzenlediği kongrenin Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirilen açılışında konuştu.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Asya derinliğinden Avrupa'nın kalbine uzanan bu coğrafyada yaşayan ülkelerin, tarihi ve kültürel birikimlerinin yanı sıra doğal zenginlikleri ile uluslararası ilişkileri yönlendirme potansiyeli çok yüksektir. Gelişen teknoloji ve küreselleşmeyle birlikte insanlığın enerjiye duyulan ihtiyacı, dünya petrol ve doğal gaz rezervlerinin büyük bölümünü barındıran Avrasya'nın önemini artıran etkenlerin başında geliyor. Dünya enerji kaynaklarının giderek azalması, bu alanda işbirliğini zorunlu hale getirdi. Avrasya'nın sahip olduğu enerji kaynaklarının dünyayla bütünleşebilmesi için en güvenli ve ekonomik ve kısa yolun Türkiye'den geçtiğinden kuşku yoktur'' dedi.

Toptan, küresel öneme sahip Bakü-Tiflis-Ceyhan, Mavi Akım, Kerkük Yumurtalık Boru Hattı başta olmak üzere ''enerji alanındaki dev yatırımların'' bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin gelişmesi için önemli fırsatlar yarattığını vurguladı. Toptan, tarihi ipek yolunu canlandıracak Bakü-Tiflis-Erzurum-Kars Demiryolu başta olmak üzere, ülkeler arasında geliştirilen ''ulaşım yatırımlarının'' da Avrasya'nın geleceği açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Köksal Toptan, gücünü köklü tarihi ve kültürel bağlardan alan bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin vazgeçilmez olanlarından birinin ''yerel yönetimler'' olduğunu kaydederek, yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin ve etkinliklerinin artırılmasının önemine vurgu yaptı.

Parlamentolar arasındaki ilişkilerin de ülkelerin işbirliği çabalarının güçlendirilmesi bakımından ayrı bir önem taşıdığını söyleyen Toptan, önümüzdeki günlerde ''Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi''nin de oluşturulacağını bildirdi.

Toptan, Avrasya coğrafyasının bugün ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirerek, mevcut sorunların aşılması için hep birlikte çaba sarf edilmesi gerektiğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler