Vakıfbank 2010 yılı kârını açıkladı

VakıfBank, 2010'un son çeyreğinde sağlanan yüksek karlılık düzeyinin etkisiyle, 2010 yılını 1 milyar 157 milyon TL net kar ile kapattığını, aktif büyüklüğünün ise yüzde 14'lük artışla 74 milyar TL'ye ulaştığını bildirdi. Banka, 2011 yılı içerisinde şubeleşme çalışmalarına devam ederek bin kişiye iş imkanı sağlamayı planladığını, ayrıca 550 adet yeni ATM'nin de hizmete alınacağını açıkladı.

Yayınlanma: 17.02.2011 - 16:55
Abone Ol google-news

Vakıfbank'ın açıkladığı, 31 Aralık 2010 tarihli konsolide olmayan finansal sonuçlara göre, bankanın nakdi ve gayrinakdi kredi toplamı yüzde 29'luk artışla 56,2 milyar TL'ye, nakdi kredileri yüzde 30 artışla 44,8 milyar TL'ye yükseldi. Banka,mevduatın krediye dönüşüm oranını ise yüzde 94 ile sektör ortalamasının üzerine çıkardı.


Kobi kredileri yüzde 27 arttı

2010 yıl sonu konsolide olmayan sonuçlarını değerlendiren VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, VakıfBank'ın toplam bireysel kredilerinin yüzde 46 artışla 15 milyar TL'ye ulaştığını belirterek, "Bu artış ile yüzde 33 olan sektör bireysel kredi artışının oldukça üzerine çıktık. Taksitli ihtiyaç kredilerinde pazar payımız yüzde 11'e yükseldi. Rekabetin hızla arttığı bu segmentte sadece yılın son çeyreğinde yüzde 19 büyüme sağladık. Konut kredilerinde de pazar payı kazanmaya devam ederek yüzde 10 pazar payına ulaştık. KOBİ'lere verdiğimiz önemin bir sonucu olarak 2010 yılında KOBİ'lere kullandırdığımız krediler yüzde 27 oranında arttı. 2011 yılında da KOBİ'lere özel ürünler sunmaya ve bu alandaki pazar payımızı hızla yükseltmeye devam edeceğiz" diye konuştu.



2010 son çeyrekteki performans yüksek karlılık getirdi

2010 yılının son çeyrekte net faiz gelirlerini yüzde 10.5, net ücret komisyon gelirlerini de yüde 42 oranında artırdıklarını belirten Kalkan, "Yılın son çeyreğinde 392,6 milyon TL net kar elde ederek 2010 yılı net karımızı 1 milyar 157 milyon TL'ye yükselttik. Yakaladığımız bu ivmeyi koruyarak VakıfBank'ın karlılığını 2011 yılında daha da artırmayı hedefliyoruz" dedi.



Takibe dönüşüm yüzde 4.8'e düşürüldü

2010 yılında kredi kartı pazarında, sektör ortalamasının 2 katından fazla bir büyüme gerçekleştirerek yüzde 3,2 pazar payına ulaştıklarını ifade eden Süleyman Kalkan, bu alandaki istikrarlı büyümelerini sürdüreceklerini söyledi. Herhangi bir varlık satışı yapılmadan, yılın son çeyreğinde takibe dönüşüm oranını yüzde 4,8'e düşürdüklerini söyleyen Kalkan, 2011 yılı sonunda bu oranı yüzde 4'ün altına düşürmeyi hedeflediklerini ifade etti.

VakıfBank'ın Irak'ta ilk etapta ticari bankacılık, daha sonraki dönemlerde bireysel bankacılık yapmak üzere Erbil'de şube açtıklarını söyleyen Kalkan, şubenin 16 Şubat 2011 tarihi itibariyle fiilen çalışmalarına başladığını bildirdi. Erbil Şubesi'nde 7'si erkek, 12'si kadın olmak toplam 19 kişinin çalıştığını kaydeden Kalkan, bu kişilerden 4'ünün Türk ve 15'inin Iraklı olduğunu belirtti.



Irak'ta halen para transferinde sorun yaşanıyor

Irak genelinde halen para transferiyle ilgili ciddi sorunlar yaşandığına dikkati çeken Kalkan, şunları söyledi:
"Para transferleri, ya bankacılık sistemi dışında güvenli olmayan yollarla ya da Ürdün, Lübnan gibi üçüncü ülkeler aracılığı ile yapılıyor. Türkiye ile olan dış ticaret hacmi de önemli boyutlara ulaştı. Dolayısıyla Türkiye'nin büyük bankalarından birisi olarak VakıfBank için bu piyasada potansiyel olduğunu düşünüyoruz. VakıfBank olarak ilk etapta özellikle bölgede ekonomik faaliyetleri olan Türk firmalarının finansman ihtiyaçları da dikkate alınarak ticari ve kurumsal bankacılık ürünlerimizi devreye alacağız. Sonrasında ise perakende ve bireysel bankacılık alanında hizmeti vermeyi düşünüyoruz. Bölgede ciddi anlamda bireysel bankacılık potansiyeli bulunmaktadır. Özellikle konut ve otomobil kredilerinin finansmanını düşünüyoruz."


Vakıfbank, İstanbul'a yılın ikinci yarısında yaşınmayı planlıyor

Bankanın, ilk özel bankacılık şubesini Ankara'da açtığını ve 2011 yılı içerisinde İstanbul'da 2 yeni özel bankacılık şubesi daha açmayı hedeflediklerini ifade eden Süleyman Kalkan, VakıfBank'ın finans merkezi İstanbul'a taşınması konusunda ise hazırlıklarının büyük bir hızla devam ettiğini, Genel Müdürlük birimlerini yılın ikinci çeyreğinde İstanbul'a taşımayı planladıklarını belirtti.


2010'da 100 şube açtı, 2011'de bin kişiye istihdam sağlayacak

Bankanın 2010 yılında 100 şube açarak şube ağını genişlettiğini belirten Kalkan, yurt dışında bu yıl Erbil şubesinin de açılmasıyla toplam 651 şubeye ulaştıklarını bildirdi. 2010 yılında bin 100 personel alarak çalışan sayısının 11 bin kişiyi aştığını söyleyen Kalkan, "2011 yılı içerisinde şubeleşme çalışmalarına devam ederek bin gencimize daha iş imkanı sağlamayı planlıyoruz" dedi. 2011 yılında 550 adet yeni ATM'yi hizmete alarak toplam ATM sayısını yüzde 25 artıracaklarını belirten Süleyman Kalkan alternatif dağıtım kanallarındaki etkinliklerini artırmayı planladıklarını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler