"Kriz tam hissedilmedi, sırada durgunluk var"

Prof. Dr. Korkut Boratav, küresel krizin nasıl bir seyir göstereceği ve ne zaman biteceğini öngörmenin güç olduğunu belirterek “Gerçek anlamda durgunluk ve küçülme şimdi başlayacak. Krizin etkisi henüz tam hissedilmedi” dedi.

Yayınlanma: 16.11.2008 - 07:26
Abone Ol google-news

Prof. Dr. Korkut Boratav, küresel krizin nasıl bir seyir göstereceği ve ne zaman biteceğini öngörmenin güç olduğunu ifade ederek, gerçek anlamda durgunluk ve küçülmenin asıl bundan sonra başlayacağını, krizin etkisinin henüz tam anlamıyla hissedilmediğini söyledi. Prof. Dr. Boratav, ABD'de başlayan krizin üçüncü dünya ülkelerine yaklaşık bir yıl sonra geldiğini belirterek, ABD ve Avrupa’da alınan önlemlerin büyük ihtimalle finansal krizin daha fazla derine inmesini önleyeceğini, en azından banka batışlarının hızı yavaşlatacağını söyledi. Gerçek anlamıyla durgunlaşma ve küçülmenin şimdi başlayacağını vurgulayan Boratav, ABD’den sonra Avrupa da eksi büyüme patikasına girdiğini kaydetti.

 

“Krizin etkileri 2010'a sarkacak"

Etkin politikalarla uzun süreli ve derin bir iniş önlenebileceğini ancak büyüme sağlanamayacağını ifade eden Boratav, “Çünkü; devletin para politikası ve mali politika eliyle talep pompalaması büyümenin motorunu oluşturacak dinamizmi içermiyor. Dolayısıyla, 2009 yılının tümünde ve 2010’na sarkacak bir süreçte ekonomide iniş ve durgunlaşma olacak. Sonrası ise bilinmiyor” diye konuştu. Yükselen piyasa ekonomileri denen grubun etkilenmesinin Eylül’de başladığını belirten Boratav, Batı’daki durgunluğun ihracatı kısıtladığını, bunun da ihracat yapan özel sektörlerin üretimini sınırladığını söyledi.

Krizin etkisinin henüz tam hissedilmediğini dile getiren Boratav, şöyle devam etti: “Çünkü dışarının negatif büyüme konjonktürü yeni başlıyor. Mevcut finansal sistemde büyük miktarda yabancı sıcak para var. Sıcak para çıkmaya başladı bile. Bu, döviz kurlarını yukarı çekiyor. Dolayısıyla dövizin yükselmesinden meydana gelecek olumsuz etkiler başlıyor. Özellikle de döviz borcu bulunan özel sektörü etkiliyor.”

 

“Sıcak para çıkışının tamamlanmasının ardından durgunluk yaşanacak"

Döviz kuru baskının ithalat talebini kısacağını dile getiren Boratav, petrolde de ucuzlama olduğuna işaret etti. Daralma olduğu için cari işlemlerden gelen döviz talebinin de biraz daralacağını kaydeden Boratav, “Bu daralınca Türkiye’nin önümüzdeki yıl cari fazlaya bile geçmesi mümkün. Bu daralınca mesele dış borcun döndürülmesidir. Sıcak para çıkışının tamamlanmasının ardından da durgunluğa gireceğiz. Reel ekonominin krize girmeye başladığı açık. Artan işsizlik, düşen üretim, düşen sermaye birikimi ve tüketimde daralma bunun belirtileri” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler