Öğretim birliği yasasının yıl dönümü

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, ulusal eğitimin temel ilkelerine bağlı nitelikli insan yetiştirilmesini ülkenin geleceği için çok önemsediklerini belirtti.

Yayınlanma: 02.03.2011 - 09:53
Abone Ol google-news

Adıbelli, 3 Mart 1924'de kabul edilen Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun (Öğretim Birliği Yasası), eğitimin ulusallaşmasını, çağdaşlaşmasını, laik ve demokratik bir yapıya kavuşmasını sağlayan en önemli devrim yasalarından biri olduğunu ifade etti.

Bu kanunun çıkarılmasıyla farklı kurumlar tarafından beslenen ve yönetilen, çağının gereklerini karşılamayan eğitim kurumlarının varlığına son verildiğini, her türlü yönetim ve denetimin Milli Eğitim Bakanlığına verilerek öğretim birliğinin sağlandığını anlatan Adıbelli, kanunun, bu yanıyla laik Türkiye'nin kültür ve eğitim hayatında bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Adıbelli, şunları kaydetti:

''Bugün AKP iktidarıyla birlikte eğitimde özelleştirme ve dinselleştirme hareketleri artmakta, eğitimimizde tarikat ve cemaatler daha etkin hale gelmekte, eğitim sistemimiz Cumhuriyetle kazandığı temel niteliklerden hızla uzaklaştırılmaktadır. Hazırlanan programlar, kitaplar dinsel içeriklidir. Çağdaş ölçütlerden ve bilimsellikten yoksundur. Eğitim kadroları da aynı özellikleri yansıtmaktadır.

Ulusal eğitimin temel ilkelerine bağlı nitelikli insan yetiştirilmesini ülkemizin geleceği için çok önemsiyoruz. Araştıran, sorgulayan ve öğrendiklerini yaşamında uygulayan insanı yetiştiren, çağdaş ve evrensel ölçütlere uygun laik ve bilimsel bir eğitim, çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma hedefine ulaşmanın tek yoludur.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler