Devlet yardımı sadece Almanya Opel'e mi?

Almanya Başbakanı Angela Merkel, mali zorluk içinde bulunan otomobil şirketi Opel'in yöneticileriyle, Başbakanlık'ta bir araya geldi. Merkel, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, devlet güvencesi verilmesinin söz konusu olması durumunda, yapılacak yardımın yalnızca Almanya'daki Opel şirketi bünyesinde kalmasını sağlayacak önlemlerle ilgili olarak görüş birliği içinde olduklarını söyledi.

Yayınlanma: 18.11.2008 - 08:03
Abone Ol google-news

Almanya Başbakanı Angela Merkel, mali zorluk içinde bulunan otomobil şirketi Opel'in yöneticileriyle, krizin aşılması konusunda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla bugün başbakanlıkta bir araya geldi.

Görüşmeye, Angela Merkel'in yanısıra, Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrück, Almanya Ekonomi Bakanı Michael Glos, Opel'in bağlı olduğu Amerikan General Motors (GM) şirketinin Avrupa başkanı Carl-Peter Forster, Opel Yönetim Kurulu Başkanı Hans Demant ve Opel İşletmeleri İşçi Temsilcileri Başkanı Klaus Franz katıldı.

Başbakan Merkel, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, devlet güvencesi verilmesinin söz konusu olması durumunda, yapılacak yardımın yalnızca Almanya'daki Opel şirketi bünyesinde kalmasını sağlayacak önlemlerle ilgili olarak görüş birliği içinde olduklarını söyledi.

Bu konuda, Noel tatiline dek önlemlerin hazırlanmasını istediklerini ifade eden Merkel, Opel yöneticilerinin buna göre devlet güvencesini alıp almayacaklarına karar vereceklerini kaydetti.
Forster de kısa sürede ayarlanan görüşme için Merkel'e teşekkür ederek, nakit para sıkıntısı içinde olmadıklarını, yalnızca en zor durumda bir güvenlik şemsiyesi altında bulunmak amacıyla böyle bir güvence alınması konusunda görüştüklerini bildirdi.

Bu arada olumlu gelişmelerin yaşandığını ve Opel'in Insignia modelinin yılın otomobili seçildiğini hatırlatan Forster, Opel şirketinin ayakta kalabilmesi ve yeniden güçlenebilmesi için her türlü çabayı harcayacaklarını, yapılacak olası bir devlet yardımının da yalnızca Almanya sınırları içinde kalması konusunda bir sistem üzerinde çalışacaklarını dile getirdi.

Bu görüşmenin neden böyle hızlı bir biçimde yapıldığının sorulması üzerine de Merkel ve Forster, bir kriz dönemine girilmesi durumunda zorluklara karşı hızlı bir biçimde eyleme geçebilmek amacıyla böyle bir görüşmeyi gerekli gördüklerini söylediler.

Demant, daha önce yaptığı bir açıklamada, şirketin nakit para sorunu olmadığını, yalnızca devletten güvence istediklerini açıklamıştı.

Opel şirketinin, yaklaşık 1 milyar Avro olduğu tahmin edilen devlet güvencesini, bağlı olduğu Amerikan General Motors şirketinin iflasını açıklaması olasılığını gözönünde bulundurarak istediği bildirildi.

Opel'in iflas etmesi durumunda yaklaşık 25 bin 700 kişinin işsiz kalabileceği, bunun yanısıra şirket için yan ürünler ve yedek parça imal eden diğer kimi şirketlerde çalışan onbinlerce kişinin de işlerini yitirebilecekleri belirtildi.

Yalnızca Rüsselsheim kentindeki Opel fabrikasının yakın çevresinde bulunan diğer işletmelerde yaklaşık 50 bin kişinin işlerini yitirebileceklerini savunan otomotiv sanayi uzmanları, toplam 100 bin kişinine işini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu tahmin ediyorlar.

Kimi politikacılar da, devlet yardımlarının sonuçta GM'ye akabileceği uyarısında bulunarak, devlet desteğinin kimi koşullara bağlı olarak sağlanması gerektiğini söylediler. Buna rağmen GM gibi büyük bir şirkette para akışlarının kontrol edilmesinin çok zor olduğu bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler