Boşa akan sular 'Tahtalı'ya

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı proje kapsamında kış aylarında boşa akan dere ve kaynak suları Tahtalı Barajı'na aktarılacak.

Yayınlanma: 18.11.2008 - 09:33
Abone Ol google-news

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kış aylarında boşa akan dere ve kaynak sularını Tahtalı Barajı'na aktarmak için çalışma başlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı proje kapsamında, ilk etapta Ayrancılar Bölgesi'nde yaz aylarında tarımsal sulamada kullanılan ve kış aylarında boşa akan kaynak sularıyla Menderes Bölgesi'ndeki kuyuların suyu, Tahtalı Barajı'na aktarılacak.

Bu ilk etap çalışmalarının ardından, projenin ikinci etabı hayata geçirilecek ve Torbalı'nın Ayrancılar Beldesi'nden Görece Arıtma Tesisi'ne boru hattı döşenerek, kaynak suları doğrudan arıtma sistemine yönlendirilecek.

Tahtalı Barajı'nın su rezervini yükseltmeyi hedefleyen proje, Torbalı'nın Ayrancılar Beldesi ile Menderes'in Oğlananası Beldesi'nde uygulanacak. Bu yerleşimlerde, yaz aylarında tarımsal sulamada kullanılan, ancak yılın büyük bir bölümünde boşa akan kaynak sularıyla, yeraltı kuyularından elde edilen su, gerçekleştirilecek yatırımla Tahtalı Barajı'na verilecek.

Projenin ilk etabında yer alan 8.5 kilometrelik hattın yapımı için İZSU Genel Müdürlüğü ihale hazırlıklarına başladı. Projenin ikinci etabındaysa, Ayrancılar ve Oğlananası beldelerinden Kona deresi aracılığıyla Tahtalı Barajı'na aktarılan suların 10.5 kilometrelik iletim hattı ve yapılacak pompa istasyonuyla doğrudan Görece Arıtma Tesisi'ne iletilmesi olacak.

Projesi tamamlanan bu çalışma için de İZSU Genel Müdürlüğü ihaleye çıkacak. Uygulanacak proje sayesinde, halen kente günlük ortalama 120 bin metreküp suyun verildiği Tahtalı Barajı'na, 35 bin metreküp ilave su getirileceği ve barajdan kente verilen suyun yüzde 30'u oranında ek kaynak sağlanacağı öngörülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler