Borçlar Kanunu değişiyor

TBMM Adalet Komisyonu, 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın üçte birlik bölümünü bitirdi. Tasarının, mali kriz dönemleri gibi olağanüstü durumlarda, sözleşmelerin değişen koşullara göre uyarlanmasına olanak sağlayacak maddesi de kabul edildi.

Yayınlanma: 19.11.2008 - 20:55
Abone Ol google-news

TBMM Adalet Komisyonu, 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın üçte birlik bölümünü bitirdi.

Bugünkü çalışmasına, tasarının 105. maddesinden başlayan Adalet Komisyonu, çoğunluğu, Borçlar Kanunu'na göre hüküm değişikliği içermeyen maddeleri hızlı şekilde kabul ederek 213. maddeye kadar geldi.

Yürürlükteki kanuna göre farklılık taşıyan maddelere göre, uygulanacak yıllık temerrüt faiz oranı, sözleşmede kararlaştırılmamışsa, faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenecek.

Yıllık temerrüt faiz oranı, sözleşmede belirlenen oranın yüzde yüz fazlasını aşamayacak.

 

Krize karşı önlem

Tasarının, mali kriz dönemleri gibi olağanüstü durumlarda, sözleşmelerin değişen koşullara göre uyarlanmasına olanak sağlayacak maddesi de kabul edildi.

Buna göre, sözleşmenin yapıldığı sırada, taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkar ve sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olguları, kendisinden ifanın istenmesini dürüstlük kurallarına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değiştirir ve borçlu da borcunu henüz ifa etmemiş veya ifanın aşırı ölçüde güçlenmesinden doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olursa, borçlu, hakimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanması isteyebilecek.

Borçlu, bu mümkün olmadığı takdirde sözleşmeden dönme hakkına sahip olabilecek. Borçlu, sürekli edimli sözleşmelerde ise fesih hakkını kullanacak.

 

'Büyük bi eksiklik gideriliyor'

Tasarının hazırlanması için Adalet Bakanlığı'nda oluşturulan bilim komisyonuna başkanlık eden, Meclisteki çalışmalara katılan İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Koç, düzenlemeyle ilgili yaptığı açıklamada, Borçlar hukukundaki büyük bir eksikliğin giderildiğini söyledi. Koç, mevcut durumda ''münferit'' düzenlemelerin kıyas yoluyla sözleşmelere uygulandığını, temel kanunda böyle bir düzenlemeye yer verilmesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Düzenlemenin, özellikle mali kriz dönemlerinde uygulanma olanağı olacağına işaret eden Koç, ''Doların aşırı değer kaybetmesi ya da kazanması gibi durumlarda, bu düzenleme uygulanabilecek. Borçlu, ortaya çıkan yeni koşullardan sonra, borçlarının azaltılmasını isteyebilecek. Aynı şekilde alacaklı da değişen koşullara göre talepte bulunabilecek'' diye konuştu.

Komisyon, tasarının satış sözleşmelerini düzenleyen maddeleri üzerindeki çalışmalarına yarın devam edecek.

 

MHP'li Yalçın'dan protesto

TBMM Genel Kurulu çalışmalarında çoğunluk sağlanamaması dolayısıyla, Komisyon tasarının ''giderim borcu ve kapsamı'' başlıklı 212. maddesini kabul ettikten sonra toplantısına ara verdi.

AKP milletvekillerinin, Genel Kurula gitmelerine tepki gösteren MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, AKP'nin yasama faaliyetlerinde çoğunluk sağlayamamasını eleştirdi.

Komisyon toplantılarına sık sık ara verilmesinin sağlıklı çalışma olanağını ortadan kaldırdığını ileri süren Yalçın, protesto ederek salondan ayrıldı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de Yalçın'a destek vererek salondan çıktı. Bu durum karşısında, ''Medeni protestoya ne denir?'' diyen Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, çalışmalara yarın devam etmek üzere toplantıyı sona erdirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler