ABD Dışişleri Bakanı kim olacak?

ABD'de Ocak ayı sonunda göreve gelecek olan Barack Obama başkanlığındaki yönetimin Dışişleri Bakanlığı'na New York Senatörü Hillary Clinton öneriliyor. Clinton'ın bu görevi kabul edip etmeyeceği bilinmiyor ama kabul etmezse onun yerine başka seçeneklerde gündeme geliyor.

Yayınlanma: 20.11.2008 - 07:58
Abone Ol google-news

ABD'de Dışişleri Bakanlığı'na Hillary Clinton'ın öneriliyor. Demokrat Parti içindeki erken seçimlerde Obama'ya karşı kıyasıya bir yarış çıkaran Hillary Clinton'ın, kararını çok kısa bir süre içinde açıklaması bekleniyor.

Senatör Clinton'ın, Obama'nın önerisini ciddiyetle tarttığı ve ABD'nin eski başkanlarından eşi Bill Clinton'dan da bu yönde büyük destek gördüğü biliniyor.

Bill Clinton döneminin politikaları, Obama'nın geçiş yönetimi tarafından bir süredir sıkı bir incelemeye tabi tutuluyor ve Hillary Clinton'ın ABD Dışişleri Bakanlığı'na gelmesi durumunda, bu dönemden kalma politikaların sorun çıkarma potansiyeli ölçülüyor. Bill Clinton'ın da, Obama'nın ekibiyle birlikte çalıştığı, işbirliği yaptığı belirtiliyor.

Hillary Clinton'ın bu pozisyonu kabul edip etmemesi, geleceğe ilişkin niyetleriyle ilgili önemli bir işaret olacak. Washington çevrelerinde, sekiz yıldır New York Senatörü olarak görev yapan Hillary Clinton'ın, ''ABD'nin ilk kadın başkanı'' olma hayalini taşıdığı sürece, Obama yönetiminin içinde yer almayı tercih etmeyeceği yorumları yapılıyor.

 

Hillary kabul etmezse

Senatör Clinton, Obama'nın ABD Dışişleri Bakanlığı önerisini kabul etmezse, ''ikinci seçenek'' olarak adı geçen isimlerden biri öne çıkacak. Bu isimler arasında en kuvvetli görünen adaylardan biri, Bill Clinton döneminde ABD Enerji Bakanı olarak görev yapmış olan ve Türk diplomatları tarafından ''Türkiye'yi ve bölgedeki enerji meselelerini tanıyan bir isim'' olarak görülen Bill Richardson.

Dışişleri Bakanlığı için adı geçen diğer adaylar arasında, 2004 yılı ABD başkanlık seçiminin Demokrat Parti adayı Senatör John Kerry bulunuyor. Kerry, Demokrat Parti kongresinde Obama'ya konuşma hakkı tanımış ve bu konuşmayla Obama'nın adı Washington'da duyulur olmuştu.

Bu görev için, rakip partiden olmasına rağmen Obama ile ilişkileri iyi olan ve Obama'nın Irak ziyaretine katılan Cumhuriyetçi Partili Chuck Hagel da yer alıyor. Bu yıl seçime girmeyen ve yeni Kongre dönemiyle birlikte senatörlükten emekliye ayrılan Hagel, Obama'nın, partiler arası uzlaşma mesajını ön plana çıkarmasında yardımcı olabilir.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler