Irak Parlamentosu'nda gergin dakikalar

ABD askerlerinin Irak'taki statülerini ve bu ülkeden çekilme takvimlerini belirleyen Ortak Güvenlik Anlaşması, bugün Irak parlamentosunda düzenlenen ve muhalefetin hükümete zor anlar yaşattığı bir oturumda ele alındı. Başbakan Nuri El Maliki, anlaşmayı eleştirenleri yanıtladı, "ABD askerleri istediğini tutuklayabiliyordu, anlaşmadan sonra bunu yapamayacak, sizce hangisi daha iyi" diye sordu.

Yayınlanma: 20.11.2008 - 17:57
Abone Ol google-news

Irak parlamentosu, bugün ele alınan Ortak Güvenlik Anlaşması nedeniyle gergin anlara sahne oldu. Şii muhalif Mukteda el Sadr'a bağlı milletvekilleri, anlaşmanın parlamentodaki ikinci kez okunması sırasında belgeyi protesto amacıyla sık sık masalara vurarak ve bağırarak gürültü çıkardı. Bu milletvekilleri, dünkü oturum sırasında da Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin korumalarıyla itişmişti.

Başbakan Nuri El Maliki, oturum sürerken gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak'ın egemenliğinin yeniden tesisi için bu anlaşmanın en iyi seçenek olduğunu vurguladı ve buna karşı çıkanların gerçekçi olmayan taleplerde bulunduğunu söyledi.

Maliki, "Karşı çıkanlar, Irak'ı daha kötü bir alternatifle karşı karşıya bırakabilir. (Anlaşma olmazsa) BM, ABD askerlerinin ülkemizdeki görev süresini uzatacak ve bu durumda Amerikan askerleri, hükümetimizin izni olmadan operasyonlar, tutuklamalar yapabilecek" dedi.

Bu çevrelerin, "Anlaşma Irak'ın onurunu zedeliyor" gibi sloganlarla düşündüğünü belirten Maliki, "Ama aslında anlaşma, Amerikan askerlerinin yetkilerini kısıtlıyor. Artık Irak yönetiminin tutuklama emri olmadan kimseyi tutuklayamayacaklar. Ama şu anda hükümetimize sormadan istediklerini tutuklayıp hapishaneye atıyorlar. Hangisi daha iyi" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler