Sayılarla 30 yılda İstanbul Film Festivali

İstanbul Film Festivali; 17 Nisan tarihine kadar, Beyoğlu'nda Atlas, Beyoğlu AFM Fitaş 1 ve 4, Beyoğlu, Pera Müzesi sinemaları ile Nişantaşı CityLife (City's) ve Kadıköy'de Rexx sinemasında gösterilecek 230'un üzerinde filmin yanı sıra, festivaldeki temalarla bağlantılı ve konukların katılımıyla renklenecek ustalık sınıfı ve söyleşiler, paralel etkinlikler ve konserlerle 16 gün boyunca İstanbul'da tam bir festival havası estirecek.

Yayınlanma: 02.04.2011 - 09:06
Abone Ol google-news

30 yılda İstanbul’da toplam 25 sinema salonu, festival sineması olarak kullanıldı: Emek, Atlas, Beyoğlu, AFM Fitaş, Rexx, Nişantaşı CityLife, Pera Müzesi, Alkazar, Arthouse (İstanbul Modern Sinema), Atatürk Kültür Merkezi, Dünya, Fransız Kültür Merkezi, Gazi, İnci, Kadıköy, Kent, Konak, Lale, Moda, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema TV Balmumcu, Sinema 74, Sinepop, Süreyya, Yeni Melek ve Yeni Rüya.

Bugün bu salonların sadece 12’si hâlâ sinema salonu olarak faaliyet gösteriyor: Atlas, Beyoğlu, AFM Fitaş, Rexx, İstanbul Modern Sinema, Nişantaşı CityLife, Fransız Kültür Merkezi, Kadıköy, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema TV Balmumcu, Moda, Pera Müzesi, Sinepop.

Festivale 28 yıl boyunca ev sahipliği yapan Emek Sineması’nda, 8. Filmekimi’nin sona erdiği 25 Ekim 2009 tarihinden bu yana film izlenemiyor.

Bu yıl festival sinemalarındaki toplam koltuk sayısı 2.490. İstanbul Film Festivali, daha fazla izleyiciye ulaşmak istediği halde eski koltuk kapasitesini yakalaması giderek zorlaşıyor. Emek ile Yeni Rüya gibi sinemaların kapanması ve Rexx gibi sinemaların büyük salonlarının bölünerek eski kapasitesini önemli ölçüde yitirmesiyle İstanbul büyük salonlarını teker teker kaybediyor.

Geçen 30 yılda, İstanbul Film Festivali 2.514 yönetmenden toplam 3.767 filmi İstanbul seyircisine ulaştırdı.

İstanbul Film Festivali programında 30 yıl boyunca 109 ülke sinemasından örnekler yer aldı.

Festival 30 yılda 3.047.000 sinemasever tarafından izlendi. 30 yılda toplam 3.292.914 adet bilet basıldı. İstanbul Film Festivali 16 günlük süresiyle dünyanın en uzun film festivallerinden.

Festivalin bir yılında en fazla film izleme rekoru, 2009 yılında düzenlenen
28. İstanbul Festivali’nde, sabah saatlerindeki basın gösterimleri de dâhil olmak üzere, 16 günde toplam 94 film izleyerek muhteşem bir performans sergileyen bir sinema yazarına ait.

1986 yılından bu yana her yıl Antalya’dan gelerek İstanbul Film Festivali’ni takip ederek en fazla film izleme rekorunu elinde bulunduran izleyici Vahit Tansoy’a, 2007 yılında düzenlenen
26. İstanbul Film Festivali’nde Şakir Eczacıbaşı tarafından “Ömür Boyu Bilet Ödülü” takdim edilmişti. Bu festivalin ilk ve son “Ömür Boyu Bilet Ödülü” oldu.

İstanbul Film Festivali, 1985 yılından bugüne 29 adet Altın Lale Ödülü verdi. Festival, 1996 yılından başlayarak sinemanın 27 ustasına “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” verdi. İstanbul Film Festivali kapsamında 1987 yılında verilmeye başlanan “Sinema Onur Ödülü”bugüne kadar 65 sinema ustasına verildi.

Festivale 30 yıldır konuk olarak katılan isimler arasında Michelangelo Antonioni, Elia Kazan, Robert Wise, Istvan Szabo, Carlos Saura, Bertrand Blier, Bertrand Tavernier, Peter Greenaway, Theo Angelopoulos, Claude Sautet, Sophia Loren, Jerry Schatzberg, Catherine Breillat, Abbas Kiarostami, Gillo Pontecorvo, Harvey Keitel, Gérard Depardieu, Catherine Deneuve, Gus Van Sant, Claudia Cardinale, John Malkovich, Klaus Maria Brandauer, Jafar Panahi, Jane Birkin, Chantal Ackerman ve Margarethe von Trotta gibi isimler bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler