"İran, atom bombası yapmaya çok yaklaştı"

ABD'nin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu(UAEK) nezdindeki daimi temsilcisi büyükelçi Gregory Schulte, UAEK müfettişlerinin ülkedeki nükleer tesislerde yaptığı incelemede, İran'ın büyük miktarda uranyum zenginleştirdiğinin saptandığını belirtti. Schulte, "İran'ın atom bombası yapmaya çok yaklaştığını" ileri sürdü.

Yayınlanma: 21.11.2008 - 17:53
Abone Ol google-news

ABD'nin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu(UAEK) nezdindeki daimi temsilcisi büyükelçi Gregory Schulte, "İran'ın atom bombası yapmaya çok yaklaştığını" ileri sürdü.

UAEK başkanı Muhammed El Baradei'nin son raporunda dikkati çektiği gibi, "İran'ın nükleer faaliyetlerinden kaygı duyduğunu" ifade eden Schulte, "İran yönetiminin BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarının gereklerini yerine getirmediğinin de teyit edildiğini" kaydetti.

İran'daki nükleer tesislerde inceleme yapan UAEK uzmanları ise İran'ın elinde "uran-235" olarak adlandırılan yüzde 5 oranında zenginleştirilmiş uranyum bulunduğunu, "Atom bombası yapabilmek için uranyumun yüzde 90 oranında zenginleştirilmiş olması gerektiğini" belirtiyor.

Suriye'nin nükleer faaliyetlerini de kaygıyla izlediklerini ifade eden ABD temsilcisi büyükelçi Schulte, "Suriye'yi yeni bir İran olarak görmediklerini" vurgulayarak, "Ancak Suriye'nin de yeni bir İran olmaması için şimdiden UAEK ile şeffaf işbirliği yapması ve nükleer faaliyetlerini UAEK denetimlerine koşulsuz açması gerektiğini" ifade etti.

UAEK başkanı Muhammed El Baradei'nin, yönetim kurulu üyesi ülkelerin heyet başkanlarına 19 Kasım günü sunduğu İran ve Suriye nükleer programlarına ilişkin raporu, 27-28 Kasımda Viyana'da yapılması planlanan yönetim kurulu olağan toplantısında ele alınacak.

Bu arada 24-27 Kasım'da kurumun Viyana'daki merkezinde yapılacak olan UAEK Teknik Yardım Komitesi toplantısında da az gelişmiş ve gelişme yolundaki ülkelere 2009 ve 2011 yıllarında yapılacak teknik yardım programı belirlenerek yönetim kurulunun onayına sunulacak.

Diplomatik kaynaklar, İran ve Suriye'nin UAEK'dan, 2009 ve 2011 yılları için hassas bazı projeler için talep ettikleri teknik yardımın başta ABD olmak üzere bazı batılı ülkelerce engellenmeye çalışıldığını belirttiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler