'Ermenistan'ın işgali tüm Kafkasya için sorundur'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü'de yapılan ''Azerbaycan 21'inci yüzyılda-Başarının stratejisi'' konulu toplantıda, Ermenistan ile olan sorunlara değindi. Aliyev, Ermeni işgali sonucu ülkesinin toprak bütünlüğünün bozulmasının bölgesel güvenliğin güçlenmesini olumsuz yönde etkilediğini belirterek, ''Bölgesel işbirliğine engel olan bu sorun, tüm Kafkasya'da barış için de büyük tehlikedir'' dedi.

Yayınlanma: 21.11.2008 - 18:30
Abone Ol google-news

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Aliyev, Bakü'de yapılan ''Azerbaycan 21'inci yüzyılda-Başarının stratejisi'' konulu uluslararası toplantının katılımcılarını kabulünde, Ermenistan'ın saldırı ve etnik temizleme siyaseti sonucu bir milyon vatandaşının bugüne kadar mülteci konumunda yaşadığına işaret ederek, ülke topraklarının yüzde 20'sinin işgal altında bulunduğunu ve BM Güvenlik Konseyi'nin söz konusu işgalin sona erdirilmesine yönelik 4 ayrı kararı bulunmasına rağmen Ermenistan'ın bu kararlara uymadığını bildirdi.

Azerbaycan devlet haber ajansı Azertac'ın haberine göre, Aliyev, bir süre önce Moskova'da Rusya ve Ermenistan Cumhurbaşkanlarıyla birlikte imzaladığı bildiriye dikkati çekerek, ''Bildiride sorunun çözümündeki temel mekanizmalar belirlenmiştir. Bunlar uluslararası hukuk norm ve ilkeleri ve bu çerçevede kabul edilmiş bildiri ve kararlardır'' dedi.

Bildiriyi, ''sorunun uluslararası kuruluşların kararları temelinde çözüm yollarını düzenleyen önemli bir siyasi belge'' olarak niteleyen Aliyev, bu belgeyle birlikte sorunun aşamalı olarak çözümünün öngörüldüğünü, bunun da Azerbaycan'ın bugüne kadar dile getirdiği ve desteklediği yaklaşım olduğunu kaydetti.

Sorunun çözümünde bahsi geçen bildirinin kabulünün yeterli olmadığını da belirten Aliyev, ''Doğru karar vermek, yani Ermenistan'ın hiçbir zaman kendine ait olmamış ve olmayacak bu topraklardan çıkması, işgali sona erdirmesi, uluslararası ilkeler ve usullere uygun politika uygulaması için siyasi irade göstermesi gerekiyor. O zaman Kafkasya'da barışa çok daha çabuk ulaşılabilir'' diye konuştu.

 

Rusya ile ilişkiler

Bakü'deki toplantıda Hazar ve Kafkasya bölgesindeki gelişmelerin yanı sıra Azerbaycan-Rusya ilişkilerinin de ele alındığını söyleyen Aliyev, konukların önemli kesiminin de Rusya'dan geldiğini ifade ederek, iki ülke ilişkilerinin gelişmesinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Aliyev, ''Bu ilişkiler yeterince dinamik ve yapıcıdır ki biz de bunu iyi komşuluk, stratejik ortaklık ilişkileri gibi değerlendiriyoruz. Rusya-Azerbaycan ilişkileri her iki taraf için de çok önemli, aynı zamanda Kafkasya ve Hazar bölgesinin gelişmesinde de büyük rol oynuyor'' dedi.

Rusya ile ilişkilerinin gelecekte de başarılı bir şekilde gelişeceğini ümit ettiğini anlatan Aliyev, karşılıklı imzalanan anlaşma ve belgelerin de söz konusu gelişmeye temel teşkil ettiğini söyledi.

Kabulde, ülkesindeki ekonomik gelişmeler hakkında da bilgi veren Aliyev, gelişmenin sadece petrol gelirlerine bağımlı olduğu yönündeki düşüncelerin doğru olmadığını belirtti, bu alanda çeşitli reformlar yapıldığını, ekonominin daha da liberalleşmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

İşsizlik sorununun genel olarak çözüldüğünü, yoksullukla mücadele kapsamında ülkedeki yoksulların sayısının üçte birine indiğini anlatan Aliyev, ayrıca bürokrasi, yolsuzluk gibi sorunlarla da başarıyla mücadele ettiklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler