Çiğ köftede yeni tatlar

Hz. İbrahim'in annesinin, kıtlık ortamında çocuklarının ölmemesi için bulgur ve ceylan etini taşla döverek yaptığı ve bugüne kadar geldiğine inanılan çiğ köfte, Türkiye'de sadece kültürün değil ekonominin de önemli bir parçası olma yolunda ilerliyor. Geçtiğimiz günlerde "etsiz çiğ köfte" üretildi; sıra ise Obama'ya çiğ köfte yedirtmekte...

Yayınlanma: 23.11.2008 - 09:43
Abone Ol google-news

Türk damak tadının vazgeçilmez lezzeti çiğ köfte ekonomideki yerini sağlamlaştırıyor. Türkiye genelinde çiğ köftede halen 18 tescilli marka bulunuyor ama marka tescili için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yapılan başvurular da her geçen gün artıyor. Çiğ köftenin coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının TPE'ye yaptığı başvuru üzerindeki çalışmalar da sürdürülüyor.

 

Etsiz Çiğ Köfte

1,5 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda ''Etsiz Çiğ Köfte'' buluşunu yapan ve TPE'den ürününe patent tescil belgesi alan Ezgi Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin Genel Müdürü Selmin Selime Kaya, etsiz çiğ köftenin patent tescil metninde ''içinde et olmayan, ancak çeşitli baharatlar, bulgur, patates püresi ve sodyum polifosfat gibi maddelerle kıvam, tat ve renk olarak etli çiğ köfteyi aratmayacak lezzete sahip, et tadında etsiz çiğ köfte'' şeklinde tanımlandığını söyledi.

 

'Hedefim Obama'ya çiğ köfte yedirtmek'

Türkiye genelindeki 156 şubesiyle sektörün en önemli firmalardan olan ''Meşhur Adıyaman Çiğ Köftecisi'' Ömer Usta da 1992 yılında İstanbul'da seyyar olarak başladığı çiğ köfte ekonomisinde Gültepe'de açtığı küçük dükkanla sektöre girmiş.

2005 Şubat ayında açtığı üretim merkeziyle Türkiye genelinde bayilikler vermeye başladıklarını anlatan Ömer Usta, günde 450 kişilik porsiyona tekabül eden 180 kilogram etsiz çiğ köfte ürettiklerini bildirdi.

Potansiyel olarak 250 şubeye ulaşabileceklerini, ancak büyümeyi daha yavaş gerçekleştirmeyi arzu ettiklerini anlatan Ömer Usta, Türkiye dışında Fransa, Azerbaycan ve Almanya'da da şube açmak için görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

ABD'ye sipariş usulü bir çok defa çiğ köfte gönderdiklerini söyleyen Ömer Usta, ''Amacım yeni seçilen ABD Başkanı Barack Obama ve tüm dünya liderlerine çiğ köfteyi tattırmak'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler