Yaban hayatı uzmanından uyarılar

Ormanlık alanlar ve çevresinde tehdit oluşturan yaban hayvanlarına karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, arazide yalnız gezilmemesini tavsiye ederken, herhangi bir saldırı karşısında da kaçmak yerine hayvanın korkutularak uzaklaştırılması önerisinde bulundu.

Yayınlanma: 17.04.2011 - 09:02
Abone Ol google-news

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Yaban Hayatı Uzmanı olan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Selçuk Özen, 13 Nisan'da Kütahya'nın Simav ilçesinde kurt olduğu düşünülen bir yaban hayvanının saldırısı sonucu bir kadının öldüğünü, bir kadının yaralandığını hatırlattı.

Bu tür saldırı riskinin havaların ısınmaya başlamasıyla, yaban hayvanlarının yiyecek arayışından kaynaklandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özen, kurt, ayı, çakal gibi yaban hayvanlarının herhangi bir tehdit, taciz veya saldırı olmadıkça insanlara saldırmayacağını vurguladı.

Yaban hayvanlarının avlanmak amacıyla evcil veya yabani bir hayvana saldırdıkları esnada kendilerine müdahale eden insanları hedef alacağını ifade eden Özen, ''Avladıktan sonra bile kendilerine müdahale eden insanlara da acımazlar. Onları sopayla, değnekle korkutamazsınız'' dedi.

Hayvanın saldırmasındaki esas sebebin beslenme ihtiyacı veya kendi varlığına yönelik bir tehdit algılamasından kaynaklandığını anlatan Özen, sözlerine şöyle devam etti:
''Durup dururken saldırı teşebbüsünden bulunan bir hayvan normal değildir. Psikolojik etkenler bunda önemli rol oynar. Kuduz gibi bir tıbbi rahatsızlık da hayvanın saldırma sebebi olabilir. İnsanlara yönelik hayvan saldırılarının ardından sürek avına çıkılması doğru değil. Şayet hayvan kuduzsa öldürmelisiniz. Bu tür müdahaleler doğal hayatın sürdürülebilirliği önünde bir tehlikedir.''
 

Arazide gezerken ne yapılmalı?

Dağlarda yiyecek arayan hayvanlarının aradıkları besinleri bulmaları sonucu yerleşim alanlarına inmeyeceklerini kaydeden Ahmet Selçuk Özen, bilinçsiz avlanmanın bu dengeyi bozduğuna işaret ederek, ''Domuzu, tavşanı avlıyorsunuz, ne kadar yaban hayvanı varsa soyunu bitiriyorsunuz, tabi ki kurtlar da köye inecek, hayvanlara saldıracak'' dedi.
Yrd. Doç. Dr. Özen, özellikle havaların ısındığı, yaban hayvanlarının yiyecek aramaya başladığı bu günlerde, arazide gezerken çok dikkatli olunması gerektiğini anlatarak, saldırıdan korunmak için alınacak önlemler ve saldırı anında yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

''Kurt, ayı, çakal gibi etçil yaban hayvanları, besin zincirinde bulunmadığı için insanlara saldırmaz. Ancak saldırı ihtimaline karşı her türlü tedbiri almalıyız. Özellikle insanlar şu günlerde piknik sezonu başladığı için ormana, araziye gidiyor. Piknik ya da başka amaçlar için gittiğimizde arazide grup halinde hareket etmeli, yalnız başımıza gezmemeliyiz.

Bilhassa kadın ve çocukların yalnız dolaşmalarına izin vermemeliyiz. Ayrıca donanımlı olmalıyız. Tüfek, bıçak gibi koruyucu eşyalar yanımızda bulunmalı. Eğer sürü otlatıyorsak, yanımızdan tüfeği eksik etmemeliyiz. Sürülerimizi arazide otlarken bir yaşlı kadın, bir çocukla baş başa bırakmamalıyız. Yaşlı kadınlar, çocuklar kendilerini koruyamaz. Kurtların önüne yaşlı kadınları, çocukları çıkarmayalım, tüfek, bıçak gibi eşyalarla donanımlı çoban tutalım.''

Yaban hayvanlarının arazide otlatılan hayvanlara saldırması durumunda, tabanca ve tüfek gibi bir savunma aracı yoksa kesinlikle taş veya sopayla müdahale edilmemesini isteyen Özen, ''Hatta elinizdeki sopayı yukarıya bile kaldırmayın. Bu hayvanlar çok güçlüdür, sopaya karşı gelebilir. Sürülerini otlatanlar bir tane koyunu, bir tane sığırı av olarak feda etsinler'' diye konuştu.

Yanında tüfek olan kişilerin kesinlikle uzaktaki bir yaban hayvanına doğru ateş etmemesi gerektiğini hatırlatan Özen, sözlerini şöyle tamamladı:

''Havaya bir el ateş edip korkup kaçmasını sağlamalıyız. Yaban hayvanıyla yakın temas halindeysek hayvanın korkup kaçması için dikkatini başka yöne çekmeli ve kaçmamalıyız. Çünkü kaçarsak hayvan bizi takip edecektir.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler