İpek Yolu Film Festivali başlıyor

3. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali 28 Kasım-4 Aralık 2008 tarihleri arasında sinemaseverlere geçtiğimiz yıllardan daha renkli bir festivalle ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Festivalde dünya sinemasının seçkin örneklerinin yanı sıra ücretsiz sinema kursları, atölye çalışmaları, sergiler de izleyicilerle paylaşılacak.

Yayınlanma: 24.11.2008 - 12:06
Abone Ol google-news

Zengin film programı, etkinlikleri ve sürprizleri ile hızla ilerleyen "Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali"nin 28 Kasım 2008 Cuma gecesi saat 18.30’da Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan açılış gecesinde Cengiz Aytmatov’un aynı adlı romanından Ardak Amirkulov’un sinemaya uyarladığı 2008 yapımı “Elveda Gülsarı” filmi ile Bursalı sinemaseverlere merhaba diyecek. Ayrıca gecede şarkıcı Teoman şarkıları ve kendisine eşlik edecek sürpriz bir isimle sevenleri ile buluşacak.

Festival, Bollywood sinemasının en önemli ve üretken yönetmeni olarak kabul edilen Priyadharshan’ın Toronto Film Festivali’nde gösterilen ve büyük beğeni toplayan sıra dışı filmi “İpek Düşler/ Kanchivaram” filmi ile kapanacak. 

Festivalde, bu yıl ilk defa Türk filmlerinin yarışacağı Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması’nı düzenliyor.Bursalı sinemaseverlerden yoğun ilgi gören "Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali", resmi programında 12 farklı ülkeden 12 ilk filmin yarışacağı Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması ve yine uluslararası festivallerde ödül almış ilk filmlerin yanı sıra, Cannes, Berlin, Venedik ve Sundance gibi sinema dünyasının saygın festivallerinde ilgiyle karşılanan filmleri, 7 gün boyunca sinemaseverlerle buluşturacak.

Ünlü yönetmenlerin 2008-2009 sezonunda gösterime girecek en yeni filmlerini de programına alan festival,35 ülkeden 130’a yakın uzun ve kısa metraj filmle, Bursalı sinemaseverlere, görkemli bir görsel şölen sunmaya hazırlanıyor.

Bu yıl festivalde gösterilecek olan filmler,Dünya sinemasının seçkin örneklerinin yer aldığı “Panorama”; “Aykırı Gerçekler”; “İpek Yolu Üzerinden: Bosna-Hersek”; “Ulusal ve Uluslararası Altın Karagöz Uzun ve Kısa Metraj Yarışma Filmleri”; “Geleceğin Ustalarından Ödüllü İlk Filmler”; “Bozkırın Ozanı: Cengiz Aytmatov”; “Çocuk Kervanı”; “Özel Gösterimler: Türk Sineması”; “Yeşilçam Klasikleri”; “Engelsiz Filmler Kuşağı” ve “Yarışma Dışı Kısa Filmler” olmak üzere 14 farklı başlık altında toplandı .

Festivale ayrıca yerli ve yabancı 400’e yakın oyuncu, yönetmen, yapımcı, yazar ve basın mensubu konuk olarak katılacak ve film gösterimleri sonrasında yapılacak olan söyleşilerde Bursalı sinemaseverlerle bir araya gelecek. Ayrıca ücretsiz sinema kursları, atölye çalışmaları, sergileri ile birçok ilginç yan etkinlik de izleyicilerle paylaşılacak.



Festival danışma kurulu

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin bu yılki Danışma Kurulu; film yönetmeni Semir Aslanyürek; Türk sinemasının unutulmaz oyuncularından İzzet Günay; sinema yazarı Sevin Okyay; Türk sinemasına büyük emekler veren Lale Film’in kurucusu Necip Sarıcı; İstanbul Film Festivali’nde 16 yıl görev alan Ali Sönmez ve Altyazı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fırat Yücel’den oluşuyor.



Festival sinemaları ve biletler


Bu yıl, festival merkezi olarak kullanılan Tayyare Kültür Merkezi’ndeki tarihi sinema salonu başta olmak üzere, Burç Sineması, Korupark Alışveriş Merkezi’nde bulunan Korupark Cinetech Sinemaları ve Bursa Kent Müzesi Sinema Salonu’nda yapılacak film gösterimlerinin saatleri, 9:30, 11.30, 14.00, 16.30, 19.00 ve 21.30 olarak belirlendi.

Festivalin bilet fiyatları tüm seanslarda tam 3 YTL, indirimli 2 YTL olacak. Hafta içi günleri Tayyare Sineması’nda 9:30’da gerçekleştirilecek olan “Çocuk Kervanı” ve Bursa Kent Müzesi’nde gösterilecek “Engelsiz Filmler Kuşağı” bölümlerinde yer alan filmlerin tümü ücretsiz.


Festivalin Açılış Gecesi

Sinema ve tiyatro oyuncuları Korhan Abay ve Ebru Cündübeyoğlu’nun sunacağı geceye T.C. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Sultan Rayev, açılış filmi “Elveda Gülsarı”nın yönetmeni Ardak Amirkulov ve Cengiz Aytmatov’un eşi Maria Aytmatova da katılacak.

Sinemamızın iki büyük divası Muhterem Nur ve Sezer Sezin’e “Onur Ödülleri"nin takdim edileceği gecede, ayrıca Türk sinemasına yardımcı oyuncu olarak büyük emekler vermiş olan Sırrı Elitaş ve Süheyl Eğriboz’a “Emek Ödülleri” verilecek.

Festivalin yarışmalı bölümünde ve yarışma dışı bölümlerinde gösterilen filmlerin, yerli ve yabancı yönetmen ve oyuncularının yanı sıra,sanat,iş ve siyaset dünyasından pek çok ismin de konuk olarak katılacağı gecede, şarkıcı Teoman şarkıları ve kendisine eşlik edecek sürpriz bir isimle sevenleri ile buluşacak.


Festival  “Elveda Gülsarı” filmi İle Açılıyor

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali'nin açılış gecesinde, Cengiz Aytmatov’un aynı adlı romanından Ardak Amirkulov’un sinemaya uyarladığı 2008 yapımı “Elveda Gülsarı” filmi ile Bursalı sinemaseverlere buluşacak.

Yönetmen Ardak Amirkulov, sinema uyarlaması oldukça zor olan Cengiz Aytmatov romanlarının en önemlilerinden birini, sinemaya uyarlamakta büyük bir başarı gösterirken, aynı zamanda Kırgızistan’ın eşsiz doğasını, pastoral güzelliğini filminde bir oyuncu gibi kullanmıştır.


Festivalin kapanış gecesi

Festivalin Kapanış Gecesi 4 Aralık 2008 Perşembe gecesi saat 19.30’da Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.Sinema ve tiyatro oyuncuları Korhan Abay ve Güner Özkul’un sunacağı gecede, Ulusal ve Uluslararası Altın Karagöz Uzun ve Kısa Metraj Film Yarışmaları’nda ödül kazanan eserlerin sahiplerine ödülleri verilecek.


Festival, Hint Filmi “İpek Düşler / Kanchivaram” İle Kapanıyor

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, Bollywood sinemasının en önemli ve üretken yönetmeni olarak kabul edilen Priyadharshan’ın Toronto Film Festivali’nde gösterilen ve büyük beğeni toplayan sıra dışı filmi “İpek Düşler/ Kanchivaram” filmi ile kapanıyor.

Hint sinemasının en fazla kazanan ve neredeyse tüm filmlerinde hep kötü karakteri canlandıran aktörü Prakash Raj’ın hiçbir ücret almadan oynadığı ve ilk kez iyi bir karakteri canlandırıyor.



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler