'Kriz piyasada daralmaya yol açtı'

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şubesi Başkanı Vahap Tuncer, tarımsal üretim maliyetlerinin artmasının iç pazarda daralmaya yol açacağını, bunun da Türk halkının beslenmesinde çok büyük olumsuzluk yaratacağını söyledi.

Yayınlanma: 24.11.2008 - 13:33
Abone Ol google-news

NTSR Uluslararası Fuarcılık ve Kongre Organizasyonları şirketi tarafından Antalya Dedeman Otelinde ''Ekonomik Kriz Ortamında Tarım Sektörünün Önemi'' konulu panelde konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şubesi Başkanı Vahap Tuncer, dünyada ve Türkiye'de yaşanan mali krizin reel sektöre sıçradığını, krizin tarım sektörünü de çok ciddi şekilde olumsuz etkileyeceğini söyledi. İç piyasada tüketicinin satın alma gücünün azaldığını, bu nedenle tarım ürünlerinde iç piyasada daralma olduğunu belirten Tuncer, şöyle konuştu:
''Son dönemlerde tarım üretimi girdilerinde mazot ve gübre fiyatlarında çok büyük artışlar oldu. Bu da üretim maliyetlerini artırdı. Böyle olunca da fiyatlar yükseldi. Kriz hem iç hem de dış pazarda daralmaya yol açtı. Üretim maliyetlerinin artması ve ekonomik kriz nedeniyle Türk halkı beslenme için ayırdığı paradan kısacak. Vatandaş sağlıklı beslenemeyecek. İç pazarın daralmaması için öncelikle üretici teşvik edilmeli. Zirai danışmanlık sistemi desteklenmeli. Ucuz ve kaliteli üretim yapılmalı. Kaliteli sera üretimi için öncelikle ucuz enerji kaynakları yaratılmalı.''

 

ATB Başkan yardımcısı Alpagot

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkan Yardımcısı Mahmut Alpagot da, dünyada yaşanan ekonomik krizin Türk tarım sektörünü etkilediğini, bu olumsuzluğun önümüzdeki aylarda da devam edeceğini bildirdi. Ekonomik krizin tarım girdilerinin fiyatlarını artırdığını anımsatan Alpagot, şunları kaydetti:
''Girdi fiyatları en yüksek seviyesine ulaştı. Üretici gübre, tohum ve mazot kullanamaz hale geldi. Gıda ürünlerinde maliyetlerin artması talep azalmasına yol açacak ve beslenme sorunu ortaya çıkacak. Beslenme sorununun giderilmesi için öncelikle tarım ürünlerinde vergiler yeniden düzenlenmeli. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gibi indirimler yapılmalı. Tarım ürünleri ithalatı yasaklanmalı. Tarım üreticisi desteklenmeli.''

 

Antalya Ziraar Odası Başkanı Halil Ordu

Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu ise, Antalya'da üreticilerin kullandıkları arazinin çok hisseli ve parçalı olması nedeniyle bölgede tapu sorunu yaşandığını, bu nedenle çiftçi ve üreticilerin bankalardan kredi kullanamadığını söyledi.
Ordu, şöyle devam etti:
''Antalya'da tapu sorunu var. Toprak Koruma Kanunu, Antalya'da yanlış yönde işliyor. Bundan Antalyalı üretici acı çekiyor. Üretici toprağı üzerinde tasarruf yapamıyor. Bu konuyu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na ilettik ama, bir türlü çözüm bulamadık. Toprak hisseli ve parçalı olduğu için bankalarda tapuya ipotek koyamıyor. Bu nedenle Antalyalı çiftçiye kredi veremiyor. Toprak Koruma Kanunu'nda Antalyalı üreticiler için değişiklik yapılmalı.''

Panele, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Özgen, Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Başkanı Mustafa Satıcı ile Antalya Ticaret Borsası Başkanı İlhami Kaplan katılmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler