"Ermeni soykırımı bir vakıadır"

Vatikan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Eylül ayında Erivan'a yaptığı ziyaretle başlayan Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasına olumsuz etki edebilecek bir açıklama yaptı. Papalık Hristiyanlararası Birlik Kurulu Başkanı Kardinal Walter Kasper, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan'ın Türkiye'de bulunduğu sırada, "Ermeni soykırımının bir vakıa" olduğunu iddia etti.

Yayınlanma: 24.11.2008 - 14:14
Abone Ol google-news

Papalık Hristiyanlararası Birlik Kurulu Başkanı Kardinal Walter Kasper, Roma Katolik Kilisesi'nin lideri Papa 16. Benediktus'un bugün Ermeni din adamlarını kabulünden önce Vatikan Radyosu'na verdiği demeçte, "Ermeni soykırımı bir vakıadır. Vatikan'ın bu konudaki tavrı, (Papa) 2. Jean Paul'ün Ermenistan ziyareti sırasında açıklanmıştır. Papa, oradaki soykırım anıtını ziyaret etmiş, Türklerin hoşuna gitmese de soykırım kelimesini kullanmıştır" görüşünü dile getirdi.

"Soykırımın iddia değil bir gerçek olduğunu" ileri süren Kasper, "Bu bir terim meselesi değildir. Pek çok kurbanın bulunduğu tarihi bir vakadır ve bu hatıranın iyileştirilmesi gerekmektedir. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin iyileştirilmesi için Vatikan ne yapabilir bilemem. Ama bu Orta Doğu barışı için de önemli bir hadise. Katolik Kilisesi her şeyden önce mağdurlardan yanadır. Bu bizim davranışlarımızı belirleme konusundaki en önemli ilkedir" diye konuştu.

Kasper, Lübnan'da yaşayan Ermenilerin dini lideri 1. Aram başkanlığındaki heyetin Vatikan'a yapacağı ziyaretin, Roma Katolik Kilisesi'nin diğer Hristiyan gruplarla ilişkileri açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.

1. Aram başkanlığındaki heyetle Orta Doğu sorununu da ele alacaklarını ifade eden Kasper, "Lübnan'daki durum hakkında da görüş alışverişinde bulunacağız. Lübnan bir zamanlar Hristiyan bir ülkeydi ama artık Hristiyanlar o ülkedeki nüfusun çoğunluğunu oluşturmuyorlar. Lübnan'daki kilise liderleri siyasi açıdan da önemli nüfuz sahipleri oldukları için Orta Doğu'da barış için diyalog açısından da bu ziyaret önemli" dedi.


Papa Ermeni dini liderleri kabul etti

Roma Katolik Kilisesi lideri Papa 16. Benediktus, Lübnan'daki Ermenilerin dini lideri 1. Avram başkanlığındaki Ermeni piskoposlardan oluşan heyeti Vatikan'da kabul etti.

16. Benediktus, kabul sırasında heyete hitaben yaptığı konuşmada, Ermenilerin tarih boyunca Hristiyanlığı yaşamış bir halk olduğunu belirttikten sonra, 1915 olaylarına da atıfta bulunarak, "Bu tanıklık, halkınız tarafından söylenmesi güç acıların yaşandığı XX. yüzyılda zirveye ulaşmıştır. Ermeni halkının iman ve takvası, yüzyıllar boyunca İncil'e tanıklık etmiş olan çok sayıda şehit tarafından teyit edilmiştir" diye konuştu.

Lübnan ve Orta Doğu'da Hristiyanların takibat ve zulme maruz kalmalarının kendisini derinden üzdüğünü kaydeden Papa, "Bölgede ve siyaset arenasında sivil toplumun barış ve uzlaşıyı sağlamaya yönelik tüm çabalarını boşa çıkaran gerilim ve çatışmalar karşısında acı duymamamız mümkün müdür?" diye sordu.

Papa, Roma Katolik Kilisesinin Ermeni Kilisesi başta olmak üzere diğer Hristiyan gruplarla diyalog faaliyetlerine de değindi. Bu konuda karşılıklı olumlu adımlar atıldığını belirten 16. Benediktus, "Hristiyanlar arası diyalog neticesinde karşılıklı anlayış, saygı ve işbirliğinin artması, İncil'i çağımıza yayabilmek açısından da son derece umut vericidir" diye konuştu.

 

Ermeni soykırımı iddialarını tanıma çağrısı

Lübnan'daki Ermenilerin dini lideri 1. Avram, Papa 16. Benediktus ile yaptığı görüşme sırasında, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının herkes tarafından tanınması çağrısında bulundu.

1. Avram, Papa 16. Benediktus'un huzurunda yaptığı konuşmada, "Kiliseler, dinler ve devletler, Ermenilerinki dahil, tüm soykırımları tanımalı ve halkların onur, özgürlük ve kendi kaderlerini belirleme haklarını kabul ederek, yeni soykırımlar yaşanmasını önlemek için her şeyi yapmalıdır" ifadelerini kullandı.

Lübnan'daki Ermenilerin dini lideri 1. Avram, sözlerini, "Adalet ve uzlaşıya muhtaç olan günümüz dünyası, kiliselerimizi, insan haklarını teşvik, adalet için çalışma, gerilim ve çatışma ortamlarında barış ve uzlaşıyı hedefleme suretiyle gerçek anlamda birer barış elçisi olmaya sevk etmelidir" diye sürdürdü.

1. Avram başkanlığında Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Kıbrıs Rum Kesimi, Kanada ve ABD'den gelen Ermeni piskoposlardan oluşan Ermeni heyeti, perşembe gününe dek sürecek Vatikan ziyareti sırasında, üst düzey yetkililerle görüşecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler