Kemeraltı esnafından bankalara tepki

İzmir'deki Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda iş yerlerine ''krizi kendilerine fırsata çeviren bankalar bu işletmeye giremez'' yazılı afişler asıldı. Tarihi kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Gülaylar: ''Bu kriz, elbet bir gün sona erecek ama biz bu bankaları kriz geçtikten sonra unutmayacağız''

Yayınlanma: 24.11.2008 - 15:28
Abone Ol google-news

Küresel finansal krizi gerekçe göstererek bazı bankaların, kullandırdıkları kredileri geri çağırması ya da faiz miktarlarını yükselten yeniden yapılandırmalara gitmesine İzmir'de esnaf tepki gösterdi.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafı bazı bankaların bu uygulamalarını, iş yerlerine astıkları ''Krizi kendilerine fırsata çeviren bankalar, bu işletmeye giremez'' yazılı afişlerle protesto etmeye başladı.

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar, ilk aşamada bastırılan 3 bin adet afişin tarihi çarşıdaki iş yerlerine dağıtılması dolayısıyla Ali Paşa Meydanında yaptığı basın açıklamasında, esnaf ve KOBİ'lerin toplumun en büyük kesimini oluşturduğuna dikkati çekti.

Bu nedenle esnaf ve KOBİ'lerin, ekonomik kriz ortamlarında özellikle ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Gülaylar, Türkiye'de kriz sürecinde esnaf ve KOBİ'ler açısından son derece olumsuz gelişmeler yaşanmaya başlandığını söyledi.

Gülaylar, Türkiye'de faaliyet gösteren 3 yabancı bankanın daha kriz söylentileriyle birlikte durumu fırsat bilerek, kredi geri çağırmaya, faiz oranlarını 4 katına kadar yükseltmeye ya da yeterli teminat ve ipoteği fazlasıyla olmasına karşın kredi kullandırmamaya başladığını anlattı.

Bankacılık sektörünün bazı yabancı oyuncularının, oyunun ortasında kuralları kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmek istediklerini savunan Gülaylar, şöyle devam etti:
''Sektöründe gerçek bir kriz olmadan kriz havası yaratarak, fırsatçılık isteyen ithal bankalarımızın bu girişimine 'dur' diyoruz. Evet, şu an talepkar olan esnaf. Ama, ekonomik hareketliliğin büyük bir bölümü de esnaf üzerinden gerçekleşiyor. Bankalar unutmasın ki, hepimiz aynı geminin içindeyiz ve gelirlerinin en büyük kısmını da biz kazandırıyoruz. Daha önce de krizler gördük, her kriz bir gün sona erer. Bu kriz de elbet bir gün sona erecek, ama biz bu bankaları kriz geçtikten sonra unutmayacağız.''

Bu süreçte bir çok bankanın halen sağduyulu yaklaşım sergilemeye devam ettiğini belirten Gülaylar, ''Onlara teşekkür ediyor, fırsatçılık yapan 3 yabancı bankayı yanlış uygulamalarından dönmeye davet ediyoruz''dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler