Bafa Gölü'ne suni teneffüs

Büyük Menderes'in sularından mahrum kalan Bafa Gölü kuraklık ve kirlilik tehdidi altında. Pislik içindeki göle balık gelmiyor, turist gelmiyor, tarım bitme noktasında, halk aç... Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve Coca-Cola, Bafa gölünü hasta yatağından kaldırmak için "Bafa'ya Su, Ege'ye Bereket" projesini hayata geçirdi. Bafa çevresinde dama sulamanın yaygınlaştırılmasını amaçlayan proje ile her yıl 10 Abant gölüne eşit su tassarrufu yapılacak ve Büyük Menderes'in suları Bafa'ya da yetecek. Proje başarılı olursa Bafa da belki eski hayatına dönebilecek.

Yayınlanma: 24.11.2008 - 17:15
Abone Ol google-news

Ege Bölgesi'nin en büyük doğal gölü Bafa'da tehlike çanları çalıyor. Büyük Menderes'in taşkınlarıyla beslenen Bafa gölü, nehrin tarımsal sulamada vahşice kullanılması yüzünden kuraklıkla boğuşuyor. Bafa, uzun yıllar yağmur sularından ve B.Menderes Nehri'nin taşmasıyla gelen sulardan beslenmiş. Fakat 1985 yılında Söke Ovasını sulamak için seddeler çekilince gölün B.Menderes ile ilişkisi nerdeyse bitmiş. Sonraları göle su takviyesi yapmak için Serçin Prizi ve kanalı kurulmuş ancak başarılı olmamış. Halen yağışlar ve B.Menderes'in sularıyla beslenmeye çalışan göl artık çok hasta, içindeki canlıları öldürdüğü gibi insanlara da yaşama şansı bırakmıyor. Halkın geçim kaynağı balıklar yok olmuş ya da azalmış, ekolojik denge bozulmuş, göle kokudan yaklaşılmaz olmuş, turistler gelmez olmuş, tarım bitmiş, köylüler perişan.

Bunun üzerine durup düşünme vakti! Ama birileri çoktan düşünmüş ve harekete geçmiş bile. 1.5 senedir Bafa gölü ve çevresini inceleyen Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye (WWF), Bafa'yı kurtarmak için "Bafa'ya Su, Ege'ye Bereket" projesini geliştirdi ve projeyi hayata geçirmek için Coca-Cola Türkiye ile 5 yıllık bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Proje kapsamında Bafa Gölü çevresindeki 360 bin dekarlık tarım alanında damla sulama yönteminin yaygınlaştırılması hedefleniyor.Böylece yılda 60 milyon ton su tasarrufu yapılabilecek. Ancak projenin hedefine ulaşabilmesi için bölgedeki çiftçilerin damla sulama yönteminin faydalarını görüp ikna olması gerekiyor. WWF-Türkiye Genel Müdürü Filiz Demirayak, Söke, Didim ve Milas çevresinde uygulanacak projenin ilk iki yılında pilot bir alan oluşturularak, 12 köydeki 3 bin çiftçiye ulaşılacağını söylüyor. Proje başarıya ulaşırsa Bafa dirilecek.

Coca Cola Türkiye Başkanı Ahmet Burak ise , "2002–2007 yılları arasında Coca-Cola şirketinin Türkiye'deki satışları yüzde 60 artarken, su kullanımı yüzde 5.1 azaldı. Coca-Cola şirketi olarak taahhüdümüz, üretimde kullanılan her damla suyu, küresel su yönetim çalışmalarımız çerçevesinde tekrar yerine koymak" diyor.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler