"Raporum Türkiye'yi yansıtan bir ayna olacak"

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü RiaOomen-Ruijten, Türkiye'de reform sürecinde "gerçek bir durgunluk" gördüklerini vurgularken, gelecek hafta son taslağı sunacağı Türkiye Raporu'nun "Türkiye'yi yansıtan bir ayna" olacağını söyledi.

Yayınlanma: 25.11.2008 - 19:21
Abone Ol google-news

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü RiaOomen-Ruijten, Türkiye'de reformlarda "gerçek bir duraklama" gördüklerini belirterek, reform sürecine hız verilmesi gereğini vurguladı. RiaOomen-Ruijten, gelecek hafta son taslağı sunacağı "Türkiye Raporu"nun "dengeli ve objektif" olacağını vurgularken "Türkiye'yi yansıtan bir ayna olacak" ifadesini kullandı.

Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Marc Pierini'nin Türkiye'yi ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi heyeti için Sheraton Oteli'nde düzenlediği resepsiyonda bir konuşma yapan RiaOomen-Ruijten, "Reformlarda gerçek bir duraklama görüyoruz. Reformların kalbinde olan siyasi kriterlerde bir duraklama görüyoruz" dedi.

Reformların yapılabilmesi için tüm partiler arasında konsensüs olması gerektiğinin altına çizen raportör "Siyasi reformlar, müzakere başlıklarının açılmasından önemlidir. Çünkü politik siyasi reform olursa o zaman fasıllar kendiliğinden açılır" şeklinde konuştu.

RiaOomen-Ruijten, gelecek hafta AB Dış İlişkiler Komisyonu'na sunulması beklenen raporunun bazı açılardan önceki rapora göre daha eleştirel, başka açılardan daha az eleştirisel olacağını belirtirken de "Ancak dengeli ve objektif olacak ve Türkiye'yi yansıtan bir ayna olacak" dedi. Raportör konuşmasını sona erdirirken Türkiye'ye mesajının "Reform ivmesini kaybettirmeyin" olacağını sözlerine ekledi.

Türkiye raportörü konuşmasın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye'nin laiklik ilkesini korumaya devam etmesinin önemini vurguladı, ancak bunu "yeni bir tarzla" yapması gerektiğini ifade etti. Raportör ayrıca anayasada reform yapılmasını istedi.
Resepsiyon'da da bir konuşma yapan heyet başkanı AP Sosyalist Grubu Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda ise "Eğer Türkiye gerçekten AB'ye üye olmak istiyorsa reform sürecini sürdürmeli" dedi. Türkiye'nin "çok aktif" dış politikasından, özellikle Ermenistan'a yönelik açılımından çok memnun olduklarını ifade eden Swoboda, "Ancak dış politika hiçbir zaman reformun yerini alamaz" ifadesini de kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler