Ankaralılar boğuluyor

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin Bu değerlerin kış ilerledikçe artacağına işaret eden Çetin, “Ankara’nın hava kirliliğinin yeniden tehlike sinyali vermesinin tek bir nedeni vardır o da bedava verilen kaçak kömürdür, doğalgaz ve elektrik zamlarıdır” dedi.

Yayınlanma: 26.11.2008 - 10:33
Abone Ol google-news

Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin, düzenlediği basın toplantısında Ankara’nın havasının Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi tarafından çeşitli merkezlerde her gün ölçüldüğünü söyleyerek “Hava Kalitesi Yönetmeliği’ne göre en yüksek değerler azot monoksitte metreküpte 100 mikrogramdır. Azot dioksit için en yüksek değeri ise 200 mikrogram/m3’dür” dedi. 1 Ekim ile 23 Kasım tarihleri arasındaki ölçüm sonuçlarını da bildiren Çetin şunları söyledi:

"Ulus, Sıhhiye ve Bahçelievler’de azot monoksit ve azot dioksit oranları normal değerlerin çok üstündedir. Ulus’ta normal değerlerin 8-10 katı, Sıhhiye’de 2 katından fazla, Bahçeli’de 4-5 katı değerindedir. Bu değerler kış ilerledikçe daha da artacaktır. Ankara’nın hava kirliliğinin yeniden tehlike sinyali vermesinin tek bir nedeni vardır o da Bay Gökçek’tir, AKP’dir, bedava verilen kaçak kömürdür, doğalgaz ve elektrik zamlarıdır.”

Bedava verilen kömürlerle bir yandan kömür kullanımının ve yeniden sobaya dönüşün özendirildiğini savunan Çetin, “Diğer yandan yapılan elektrik ve doğalgaz zamları ile tüketici bu enerji kaynaklarını kullanamaz konuma getirildi” dedi. Yapılan zamlar nedeniyle doğalgaz kullanım oranının tüm Türkiye’de beşte bir oranında düştüğünü ve daha da düşeceğini ifade eden Çetin şöyle devam etti: “Özellikle diğer yerlere nazaran Ankara çanağı içindeki Bahçelievler-Sıhhiye-Ulus hattında kirli hava birikti. Bu durum kış koşullarında kömür yakmanın artmasına paralel olarak daha da artacaktır. Hava kalitesinin tekrar düzeltilmesi için; acilen kömür dağıtımları durmalı, enerji zamları geri çekilmeli, evsel kullanılan doğalgaza kışın sübvansiyon uygulanmalıdır.Tüketicilerin yapması gereken davranış ise açıkça ortadadır. Suyunu, havasını zehirleyen bu anlayıştan kurtulmak. Ankara’nın havasını, suyunu zehirleyen kirli partikülleri temizlemek. Ankara’nın havasını tekrar solunabilir, suyunun tekrar içilebilir hale getirmek tüketicinin elindedir.”

Çetin, düzenlediği basın toplantısında, Ankara'daki yuttaşlara önce ''tarla bile sulanmaz'' denilen suyun içirildiğini, şimdi ise dağıtılan kömürler nedeniyle şehrin havasının kirletildiğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler