Haluk Koç'tan Baykal'a "çarşaf" tepkisi

CHP’nin muhalif isimlerinden Samsun Milletvekili Haluk Koç, “Çarşaf açılımı”na tepki göstererek “CHP’de parti yöneticileri tarafından halka açılma olarak sunulan son girişimler, AKP tarafından gerçekleştirilemeyen bazı taleplerin CHP üzerinden kapı açılarak meşrulaştırılmasının sağlanması projesidir” diye konuştu.

Yayınlanma: 26.11.2008 - 12:27
Abone Ol google-news

CHP’nin muhalif isimlerinden Samsun Milletvekili Haluk Koç, “Çarşaf açılımı”na tepki göstererek “CHP’de parti yöneticileri tarafından halka açılma olarak sunulan son girişimler, AKP tarafından gerçekleştirilemeyen bazı taleplerin CHP üzerinden kapı açılarak meşrulaştırılmasının sağlanması projesidir” diye konuştu. Koç, CHP’nin bugüne kadar savunduğu laiklik anlayışını değiştirmesi, bu amaçla laikliği yeniden tanımlaması ve yorumlaması için hiçbir sebep olmadığını belirterek “Bu konuda komplekse kapılmaya da gerek yoktur” dedi. Koç, CHP’lileri partilerine sahip çıkmaya çağırdı. Haluk Koç, “Kafamda tek bir çarşaf var, kurultaylarda herkesin özgürce oy kullanması için gerekli olan çarşaf liste” diye konuştu.

 

"Ayrılıklar körükleniyor"

CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, son günlerde tartışma konusu olan “çarşaf açılımı” na tepki gösterdi. CHP’nin bir sosyal demokrat parti olarak toplumun emek ağırlıklı kesimi başta olmak üzere tüm katmanları kucaklamasının zaten bir siyaset gerçeği olduğunu söyleyen Koç, Türkiye’de uzun bir süredir, 12 Eylül yönetimlerinin dayattığı çerçevede ve ABD’nin küresel hedefleri içinde belirli ayrılıklar körüklenerek siyasetin şekillendirilmek istendiğini kaydetti. Koç şöyle konuştu: “AKP bu siyasetin taşeronluğu görevini insanlarımızın en kutsal alanına, inanç dünyalarına siyasetini sokarak oluşturmuştur ve istikrarlı bir şekilde de bu çizgisini sürdürmektedir. Bu amaçla zaman zaman toplumu gerecek girişimlerden kaçınmamış; uluslar arası ve ulusal hukuk karşısında tıkanmış, ancak inanç sömürüsünü siyasette silah olarak kullanma olanağını elinde tutma gayretini sürdürmektedir. CHP’de parti yöneticileri tarafından halka açılma olarak sunulan son girişimler, AKP tarafından gerçekleştirilemeyen bazı taleplerin CHP üzerinden kapı açılarak meşrulaştırılmasının sağlanması projesidir. Bazı basın kuruluşları CHP’yi AKP’ye benzetmek için bu projeyi ısrarla desteklemektedirler. CHP aracılığı ile dinin ve inançların siyasete alet edilmeye çalışılması CHP’nin kuruluş felsefesi, ilkeleri ve savunduğu çizgi ile bağdaşmamaktadır.”

 

“Komplekse kapılmaya gerek yok"

Özgür, eşit, gelişmiş ve kalkınmış kadın kavramı ile çelişen bir değerler sisteminin sosyal demokrat siyaset sahnesinde dekor olarak sunulmasının temel bir çelişki olduğunu ifade eden Koç, Cumhuriyetin temel mücadelesinin kadını, özgür, eşit ve üretken yurttaş konumuna yükseltme mücadelesi olduğunu söyledi. CHP’ye düşen görevin geleneksel yaşam biçimini çağdaşlaştırma süreci ile modernleşmeye yönlendirmek olması gerektiğine işaret eden Koç, şunları söyledi: “Din ve inanç sömürüsünü AKP’nin tekelinden kurtarmak için CHP yöneticilerinin laikliği yeniden tanımlamaya ve yorumlamaya kalkışmaları çok tehlikeli bir yaklaşımdır. Unutulmamalıdır ki, laiklik karşıtı olan siyasetçiler ortamı uygun bulduklarında, TBMM Genel Kurulu’nda bile, 23 Nisan 2006’da olduğu gibi ‘laikliği yeniden tarif edelim’ diye ortaya çıkabilmektedirler. Anayasamızın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen maddelerini, hiçbir siyasi partinin göz ardı etmesi, esnetmesi ve çiğneyebilmesi mümkün değildir. Hiçbir siyasi parti ve hiçbir siyasetçi bu konuda beklentisi olanlara vaatte bulunamaz ve gelecek için CHP üzerinden umut veremez. CHP’nin bugüne kadar savunduğu laiklik anlayışını değiştirmesi, bu amaçla laikliği yeniden tanımlaması ve yorumlaması için hiçbir sebep yoktur, olamaz. Bu konuda komplekse kapılmaya da gerek yoktur.”

 

“Kafamdaki tek çarşaf, çarşaf liste"

CHP üst yönetiminin kolaycılığa kaçarak AKP ile yarışmaması gereken ve yarışamayacağı bir alanda kendi ilkelerine ve siyaset doğrularına ters düştüğünü kaydeden Koç, bu durumun CHP’yi güvence olarak gören yurttaşlarda da derin bir kaygıya yol açtığını bildirdi. Koç, “Önemli bir yerel seçim öncesinde CHP, toplumun önüne çağdaş bir sosyal demokrat parti, güven veren bir siyasi güç ve Türkiye’yi küreselleşme stratejilerine göre şekillendirmek isteyenlerin oyununu bozacak bir umut ve program partisi olarak çıkmak zorundadır. CHP’lileri partilerine sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi. Koç, basın toplantısında bir soru üzerine “Kafamda tek bir çarşaf var, Kurultaylarda herkesin özgürce oy kullanması için gerekli olan çarşaf liste” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler