Baykal: Eksik olmasın, sağolsun

Yerel seçimlerde CHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak yarışacak olan Murat Karayalçın ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, baş başa gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlediler. Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisine yaptığı 'dik dur' telkini için "Teşekkür ederiz, eksik olmasın, sağolsun” dedi.

Yayınlanma: 26.11.2008 - 12:48
Abone Ol google-news

Yerel seçimlerde CHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak yarışacak olan Murat Karayalçın, CHP Genel Merkezi’nde CHP Lideri Deniz Baykal’ı ziyaret etti. Baş başa gerçekleşen görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Baykal ve Karayalçın, ortak bir basın toplantısı düzenledi. Görüşmede özel bir durum olmadığını ifade eden Baykal, Karayalçın’ın partisinin yetkili organlarını toplayarak gerekli değerlendirmeleri yaptığını bugün itibariyle “sivil bir sosyal demokrat” olduğunu belirtti. Karayalçın’ın, “sivil sosyal demokrat” konumunun çok uzun sürmeyeceğini söyleyen Baykal, Karayalçın’ı en kısa zamanda CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak sunmayı umut ettiklerini belirtti. Baykal, sürecin uzamayacağını da ifade etti.

 

Karayalçın: Süreç başladı

Karayalçın 24 Kasım’da SHP Genel Başkanlığı'nı bıraktığını hatırlatarak adaylık sürecini kendi açısından resmen başlattığını söyledi. Karayalçın, “Bu süreçte en ufak bir tereddüte yer bırakmadan her türlü kararlılığı sergileyerek, başarıya ulaşmak için tüm görevlerin gereğini yerine getireceğimi ifade etmek isterim. Önümüzdeki günlerde yasaların gerektirmesi nedeniyle ya da CHP Genel Başkanı ve yönetiminin gerekli görmesi gerekçesiyle partiye katılmam söz konusu olacaktır” dedi. Karayalçın, katılımla ilgili zamanlamanın daha sonra duyurulacağını ifade etti. Karayalçın, CHP Lideri Baykal’la ilerleyen günlerde de bir araya geleceklerini ve yerel seçimlere ilişkin çalışmaları değerlendireceklerini ifade etti.

 

'Teşekkür ederiz, eksik olmasın'

Baykal ve Karayalçın, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Baykal’a, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kendisine yönelik çarşaflı katılımlarla ilgili olarak “Dik dur” telkini için şunları söyledi:
“Ben böyle bir tavsiyenin arkasında ne yatıyor sorusunu hiçbir şekilde sormuyorum. Böyle bir tavsiyeyi memnuniyetle karşılıyorum. Böyle bir anlayış için ben herkese içtenlikle teşekkür ederim. Bu konuya biz iyi niyetle bakıyoruz. Bizim izlediğimiz politikalar konusunda dik durma tavsiyesine ihtiyaç gösteren hiçbir durumun bulunmadığını takdir edersiniz. CHP olarak biz daima iddialarımızın, sözlerimizin arkasında olduk. Tutarlılık ve süreklilik bizim için bir temel ilkedir. Bunu daima gözettik. Bir kompleks konusu olarak görmüyorum. Her türlü telkine tavsiyeye açığız. Hepsini memnuniyetle karşılarım. Obama’ya telkin yapan bir kişinin bize telkin yapmasında şaşılacak hiçbir şey yok. Teşekkür ederiz, eksik olmasın, sağolsun.”

Baykal, Ankara dışındaki diğer illerdeki adayların ne zaman açıklanacağına ilişkin bir soru üzerine, net bir takvimlerinin bulunmadığını söyledi. Baykal, adayların şekillenmeye başladıkça kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti. Baykal, Karayalçın’ın, CHP’nin ilk belirlenmiş adayı olarak düşünülebileceğini belirtti. Baykal, adrese dayalı nüfus sistemiyle ilgili tartışmaları da değerlendirdi. Vatandaşların bu konuda dikkatli olmaya çağıran Baykal, önceki dönemlerde çöplerden çıkan oy pusulalarına dikkat çekti. Karayalçın da bu konuda vatandaşları uyararak ilk çalışmasının bu konu olacağını belirtti.

 

"Karayalçın desteklenmeli"

Baykal’a, Ankara’da tek adaylık için DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’le görüşüp görüşmeyeceği de soruldu. Baykal, “Kamuoyumuzun vicdanında artık bu konuda kanat oluşmuştur. Sayın Karayalçın sadece sosyal demokrat kesimin değil, aynı zamanda Türkiye’de çok geniş bir yurttaş kesiminin Ankara’nın ihtiyaç duyduğu belediye başkanı olduğu konusunda bir terettüdü yoktur. Bu konuyu sıradan bir parti sürtüşmesine malzeme yapmak çok yanlış olur. İdeal adaydır, doğru adaydır ve herkesin buna saygı göstermesi destek vermesi gerekmektedir” dedi.

 

"Aşılmış olaylar"

Baykal, basın toplantısında, gazeteci olmadığı daha sonra anlaşılan bir vatandaşın, Karayalçın’ın önceki dönemlerde DEHAP’la yaptığı işbirliğine ilişkin sorusunu da yanıtladı. Baykal, şunları söyledi: “Siyasi hayatımızın geçmiş dönemleriyle ilgili tartışmaların şimdi değişik bir çerçevedeki yerel seçim ortamına taşınmasına hiçbir yarar yoktur. Hepimiz siyasi hayatımızın belli noktalarında iyi düşüncelerle, ülkemiz için toplumumuz için yararlı olacağı düşüncesiyle çeşitli tercihler yaptık. Bunlar doğrudur yanlıştır. Şimdi ortada yeni bir tablo varken, Ankara’da yeni bir belediye başkanlığı süreci başlamışken bizim bu süreci bırakıp da geçmişten örnekler getirerek bu süreci sabote etmeye kalkmamızın kabul edilebilir tarafı yoktur. Bunlar aşılmış olaylardır.”

 

'Provakatif eylem'

Öte yandan basın toplantısının ardından, gazeteci olmadığı halde basın toplantısına gelerek soru soran ve isminin Serdar Tüzün olduğunu söyleyen vatandaşa CHP Lideri Baykal’ın Koruması Mehmet Güleç’in kimlik sorması üzerine kısa süreli bir tartışma yaşandı. Önce kendisinin gazeteci olduğunu sonra parti üyesi daha sonrada sıradan bir vatandaş olduğunu söyleyen Serdar Tüzün, Baykal’ın korumasına tepki gösterdi. Kimlik kartı olmadan basın toplantısının yapıldığı 12’nci kata nasıl çıktığı konusunda çelişkili ifadeler dile getiren Serdar Tüzün, daha sonra emniyet yetkilileri tarafından 12’nci kattan indirildi. Serdar Tüzün’ün, sorgulanmak üzere karakola götürüldüğü bildirildi. Tüzün’ün, CHP üyeliğinin de bulunmadığı da öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler