Unakıtan'dan Suudi iş adamlarına çağrı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Suudi iş adamlarına Türkiye'de üniversite yapma çağrısında bulundu. Unakıtan, denizcilik sektöründeki gelişmelere de işaret ederek "siz çok yat yaptırıyorsunuz. Bunları Türkiye'de yaptırın" dedi.

Yayınlanma: 26.11.2008 - 18:18
Abone Ol google-news

Türk-Suudi Arabistan İş Konseyi'nin 7. Ortak Toplantısı'nda konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri arttırmak istediklerini ifade ederek, bu toplantılar ile iş adamlarının önünü açmayı, problemlerini çözmeyi ve daha fazla iş yapmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Geçen seferki KEK toplantısından bu yana iki ülke arasındaki ticaretin iki kat arttığını ve toplam ticaretin 5 milyar dolara ulaştığını belirten Unakıtan, "bu yeterli mi?. Başbakanımız '2010 yılında bu 7 milyar dolar olacak' dedi. Buna imkan var mı? Var. Daha fazlasını yapacağız. Biz orta vadede bunu 20 milyar dolara çıkarırız" şeklinde konuştu.

Global krizi de değinen Unakıtan, bu dünya krizinde her yerin toz duman gittiğini, böyle kritik bir zamanda Suudi Arabistan ile ilişkileri geliştirmenin fevkalade önemli olduğunu, iki ülke arasındaki potansiyelin çok fazla olduğuna inandığını ifade etti.

Bakan Unakıtan, Türkiye'nin yüksek teknolojik ürünler üretmesi gerektiğini belirterek, "para nerede oraya bakacağız. Kafayı çalıştır. On numara şapka giy demişler" şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan'ın petrol dışı gelirlerini arttırma politikası bulunduğunu, bunun için çok önemli projeler hayata geçirdiğini ve Türkiye olarak da birlikte yapacakları birçok proje bulunduğunu anlatan Unakıtan, iki ülke arasındaki mevcut işbirliği olanaklarına da değindi.

Unakıtan, şöyle devam etti: "Bütün Ortadoğulular, biz de dahil olmak üzere çocuklarımızı üniversiteye gidecekler veya doktora yapacaklar diye batıya, İngiltere'ye gönderiyoruz. Bunun için milyarlarca dolar veriyoruz. O okulları Türkiye'de birlikte yapalım. Harvard'ı da, Kaliforniya'daki üniversiteyi de hepsini buraya getiririz. Onlar da zaten istiyorlar. Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Suriye ve Irak'tan her yerden (öğrenci) gelir. Bizim kültürümüz müşterek. Kendi kültürümüz içerisinde evlatlarımızı yetiştiririz. Şimdi yetiştiriyoruz. Bizi tanımıyorlar... ABD'li olmuşlar ya... Bunu ciddi ciddi düşünelim. Bu potansiyelimiz var."

 

Biz de para batmıyor

Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye denizcilik sektöründeki gelişmelere de işaret ederek "siz çok yat yaptırıyorsunuz. Bunları Türkiye'de yaptırın. Türkiye mega yatlarda birinci. Sayın Bakan değerli kardeşim. Siz ulaştırma bakanısınız. Sizinle iftihar ediyoruz. Yat alacak Suudlar parası bol kardeşlerimiz buraya gelsin. Onlara tavsiye et" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin sağlık alanındaki başarılarına da değinen Unakıtan, burada AB tarafından akredite olmuş sağlık kuruluşları bulunduğunu, kalp ve diğer ameliyatlar yapıldığını, bir göz hastanesinin uçakla hasta getirtip göz ameliyatı ve üç gün tatil yaptırdığını anlattı.
"Avrupa'ya duman attıracağız. Korktukları başına gelecek" diyen Unakıtan Türkiye'de paranın batmadığını söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler