K. İrlanda'nın gündemi seçim

Kuzey İrlanda'da yapılan parlamento seçimlerinde, Demokratik Birlik Partisi (DUP) 38, Sinn Fein ise 29 koltuk kazandı.

Yayınlanma: 08.05.2011 - 17:01
Abone Ol google-news

108 koltuklu Kuzey İrlanda parlamentosu için 6 Mayıs'ta yapılan seçimin sonuçları, İskoçya ve Galler Parlamentoları seçim sonuçlarından farklı olarak dün akşam saatlerinde belli oldu.
Kuzey İrlanda'da hem milletvekili seçimi, hem yerel seçim, hem de seçim sisteminin değiştirilmesine ilişkin referandum yapılması nedeniyle oy sayımının uzun sürdüğü basına yansıdı.

Resmi sonuçlara göre Kuzey İrlanda'da 108 koltuklu parlamentonun dağılımı şöyle oldu; Demokratik Birlik Partisi (DUP) 38, Sinn Fein 29, Ulster Birlik Partisi (UUP) 16, Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SDLP) 14, Alliance Partisi 8, Yeşiller 1, Geleneksel Birliğin Sesi Partisi (TUV) 1 oy aldı. Ayrıca bağımsız aday David McClarty de parlamentoya seçildi.

DUP, tabanı bölgedeki Protestan nüfusa dayanan bir siyasi parti olarak, Sinn Fein ise, silah bırakan İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı olarak biliniyor. Sonuçlara göre DUP ve Sinn Fein, parlamentoda çoğunlukta olan iki büyük siyasi parti konumlarını sürdürecek. Ancak Ulster Birlik Partisinin ve Sosyal Demokrat İşçi Partisinin bir önceki seçimlere göre toplam dört koltuk kaybettiklerine dikkat çekildi.

Bu arada, Kuzey İrlanda'da da ülke genelinde olduğu gibi referanduma sunulan "Alternatif Oy" (AV) seçim sistemine halk "hayır" dedi. Kuzey İrlanda'da AV için, 372 bin 706 seçmen "hayır" oyu kullanırken, 289 bin 88 seçmen "evet" oyu verdi. İngiltere genelinde de halkın yüzde 67,9'u "hayır" diyerek, mevcut seçim sisteminin değiştirilmesini istememişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler