Emekçiden AKP'ye uyarı

KESK ve DİSK'in öncülüğünde sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin katılımıyla başkentte gerçekleştirilen "İşşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı, Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi"nde on binlerce emekçi, AKP Hükümeti'ni uyardı. Çalışanlar, krizin bedelinin emekçiye ödettirilemeyeceğini vurguladı. Mitingde üzerini aratmak istemeyen gruplarla polis arasında arbede çıktı.

Yayınlanma: 29.11.2008 - 08:58
Abone Ol google-news

Başkentteki “İşşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı, Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi”nde on binlerce emekçi hükümeti protesto etti.

 

‘Krizin bedelini ödemeyeceğiz’

Miting için otobüslerle Türkiye’nin dört bir yanından gelen emekçiler saat 09.00’da Hipodrom alanında toplanmaya başladı. Yaklaşık 700 otobüsün başkente geldiği belirtilirken, katılımcılar saat 10.00’da kortej oluşturarak ellerinde sendika bayrakları, dövizler ve pankartlarla mitingin gerçekleştirileceği Sıhhiye Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler. On binlerce emekçinin katılımıyla oluşturulan kortejin önünde DİSK ve KESK’in logoları ve taleplerinin bulunduğu “İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı, Emek, Barış ve Demokrasi İçin Birleştik” yazılı bir pankart taşındı. Yürüyüşte DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Genel Başkanı Sami Evren’in yanı sıra mitinge destek veren bazı örgütlerin genel başkanları da kortejin önünde yer aldı.

 

Çulfa ağır yaralandı

Mitingte görev yapan ses aracının Ulaştırma Kavşağı’nda köprü altından geçişi sırasında Eğitim-Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Tuğrul Çulfa başını köprüye çarparak ağır yaralandı. Çulfa, kaldırıldığı Ankara Numune Hastanesi’nde ameliyata alındı. Yetkililer, ameliyatın ardından beyin cerrahisi yoğun bakım servisine kaldırılan Çulfa’nın tedavisinin sürdüğünü bildirdi.

 

‘AKP’nin çöküşü sinemalarda’

Kortejde yabancı uyruklu 4 kişi de yer aldı. Bu kişiler “We won’t pay for your crisis” (Krizin bedelini ödemeyeceğiz) yazılı bir pankart taşıyarak eyleme destek verdi. DİSK’e bağlı Sine-Sen üyesi sinema emekçileri yürüyüş sırasında “90 dakikalık dizi istemiyoruz”, “AKP’nin çöküşü yakında sinemalarda”, “Tayyip bize gel seni ünlü yapalım”, “Sinema emekçisi köle değildir”, “AKP’nin ampülünü ışıkçılar söndürecek” diye slogan atarken, KESK ve DİSK’e bağlı sendikaların pankartlarının yanı sıra mitinge gelen emekçiler ellerinde “Yoksullağa adeletsizliğe hayır”, “Krizi biz yaratmadık bedelini biz ödemeyeceğiz”, “Durdurun kapitalizmi inecek var”, “Üreten biziz yöneten de biz olacağız” yazılı pankartlar taşıdı.

Adalet Sarayı önünde oluşturulan polis kontrol noktasında katılımcılar tek tek aranarak mitingin gerçekleştirileceği Sıhhiye Meydanı’na alındı. Alana sığmayan emekçiler Abdi İpekçi Parkı’nı ve Sıhhiye köprüsünün üstünü tamamen doldurdu. DİSK’e bağlı sendika üyeleri kırmızı sapka ve bayraklarıyla, KESK’e bağlı sendika üyeleri ise beyaz şapka ve bayraklarıyla miting alanında renkli görüntüler oluşturdu. Mitinge Murat Karayalçın, CHP Milletvekili Oğuz Oyan, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, DTP’li milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Akın Birdal, Hasip Kaplan, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, Alevi Bektaşı Federasyonu Başkanı Ali Balkız da katıldı.

 

‘Kriz teğet geçmedi kalbimize saplandı’

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptığı konuşmada, artık sözün bittiğini, eylem zamanı olduğunu söyledi. Bütün iş yerlerin, meydanların, mahallelerin, pazar yerlerinin, dükkanların, okulların eylem alanı olduğunu belirten Çelebi, susmak değil, haykırmak zamanı olduğunu belirtti.

KESK Genel Başkanı Sami Evren de, “yoksulluktan sabrı taşanların, pahalılıktan tadı kaçanların, yolsuzluklardan siniri bozulanların, ayrımcılıktan tepesi atanların” mitingde bir araya geldiklerini söyledi. Evren, 12 Eylül askeri müdahalesinin ardından uygulanan ekonomi politikaları yüzünden sürekli kriz yaşandığını belirterek, bir krizin yaraları sarılmadan diğerinin başladığını ifade etti. Evren, sermaye kesimleriyle, küresel şirketlerle, IMF ve Dünya Bankası ile dost olmayı başaran iktidarların, kendi yurttaşlarıyla, işçilerle, kamu emekçileriyle, köylülerle dost olmayı başaramadıklarını söyledi.

 

Kontrol noktasında arbede

DİSK Başkanı Çelebi’nin konuşmasını yaptığı sırada kontrol noktasında üzerlerini aratmak istemeyen bir grup ile polis arasında gerginlik yaşandı. Polisin tavrını protesto eden göstericiler, pankart sopaları ve su şişeleri ile karşılık verdi. Miting meydanına giren bir grup öğrencinin de geri dönmesi üzerine olaylar daha da büyüdü. Polis gaz bombasıyla karşılık verirken, göstericiler de polise taş attı. Polisin coplu müdahalesi sırasında çevrede bulunan dükkanlar kepenklerini kapatırken, bazı yurttaşlar da çatışmanın ortasında kaldı. Adalet Sarayı önünde başlayan çatışma Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü önüne kadar sürdü. Çatışmada, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü binası ile çok sayıda otobüs durağının camları kırıldı. Taşlı sopalı çatışma ara soraklarda devam etti. Arbede nedeniyle bir kişinin kolu kırılırken, bir kişi de kalp rahatsızlığı geçirdi. Kolu kırılan kişi hastaneye kaldırıldı. Sonrasında yatışan olaylar sırasında çok sayıda gösterici ile 6 polis memuru yaralandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler