Türbana ve laikliğe bakışları sınandı

İstanbul Üniversitesi rektörlüğüne aday olan 13 isim arasında yapılan araştırma, adayların "laiklik ve türban" konusundaki görüşlerini ortaya koydu. Rektör adayları arasında,"YÖK ve Köşk'ü rahatsız etmemek için" soruları yanıtlamayanlar bulunması dikkat çekti.

Yayınlanma: 29.11.2008 - 13:43
Abone Ol google-news

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği, yaklaşan rektörlük seçimleri öncesi üniversite için önem taşıyan konular hakkında adayların düşüncelerini öğrenmek için bir araştırma yaptı. Tüm adaylara 4 sorudan oluşan yazılı bir form gönderen derneğe gelen ve gelmeyen yanıtlar, adaylara ilişkin kafalardaki soru işaretlerini büyük ölçüde aydınlattı. Rektör adaylarına yöneltilen sorular, Türkiye Cumhuriyetinin laik yapısının tehdit altında olduğunu düşünüyor musunuz? Siyasal bir simge olan türbana karşı mücadele edecek ve Anayasa Mahkemesinin kararlarını uygulayacak mısınız? En çok oyu alamadığınız takdirde, rektör olarak atanmayı kabul edecek misiniz? Dekan ve müdür atamalarında öğretim üyelerinin görüşünü belirlemek üzere seçim yaptıracak ve sonuçlara uyacak mısınız oldu. Ortaya çıkan sonuçlar şöyle:

Prof. Dr. Ahat Andican, Prof. Dr. Faruk Erzengin, Prof. Dr. Kadir Erdin, Prof. Dr. Melih Boydak, Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu ve Prof. Dr. Veysel Batmaz, üniversitede türbanın serbest olamayacağı, konuya ilişkin yargı kararlarının uygulanacağı görüşünde birleşti. Batmaz hariç tüm adaylar, laikliğin tehdit altında olduğunu düşünürken, Batmaz ise soruya, Türkiye laikliğin ortadan kaldırılmasına yönelik bir tehlikeyi bertaraf edemeyecek güçte değil yanıtını vermeyi tercih etti. Andican, Erzengin, Erdin ve Boydak, seçimden birinci çıkmazsa atanmayı kabul etmeyeceğini söylerken, Batmaz böyle bir durumun sorumluluğunun adaylara değil YÖKe ve Cumhurbaşkanlığına ait olduğunu ifade etti.

 

‘Sorular siyasi’

AKPye yakın üyelerden Prof. Dr. Yunus Söylet, soruların akademik değil siyasi olduğunu savunarak, yanıtlamaktan kaçındı.

Prof. Dr. Gülçin Bermek, Prof. Dr. Seyfettin Uludağ, Prof. Dr. Ali Akyüz, Prof. Dr. Mustafa Keçer, Prof. Dr. Kenan Uluap ve Prof. Dr. Gediz Akdeniz ise sorulara hiçbir yanıt vermedi. Alınan bilgiye göre, bu 6 aday içinden soruların rektör atamasıyla ilgili makamları rahatsız edebileceği, bu yüzden yanıtlamak istemedikleriyönünde bir kaygıyı dile getirenler de oldu. Yani adaylar arasından, YÖK ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gülle ters düşmek istemediği için laiklik ve türban konusunda sessiz kalmayı tercih edenler de bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler