Independent: Türkiye Esad'a öfkeli

İngiliz The Independent gazetesinin tanınmış yazarı Robert Fisk, Türkiye'nin, sözlerini yerine getirmediği için Suriye Cumhurbaşkanı Esad'a "öfkeli" olduğunu ve "güvenli bölge" kurmak amacıyla Suriye sınırındaki Kamışlı kentinin çok ötesine girmeye hazır olduğunu iddia etti.

Yayınlanma: 30.05.2011 - 07:52
Abone Ol google-news

Türkiye'nin, Suriye'den olası bir mülteci dalgasını önlemek amacıyla bu ülkenin toprakları içinde "güvenli bölge" oluşturmayı öngören "gizli" plan yaptığı öne sürüldü. The Independent gazetesinin tanınmış yazarı ve Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, Türkiye'nin, sözlerini yerine getirmediği için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a "öfkeli" olduğunu savunurken Türkiye'nin "güvenli bölge" kurmak amacıyla Suriye sınırındaki Kamışlı kentinin çok ötesine girmeye hazır oluğu iddiasında bulundu.

Robert Fisk, Obama yönetiminin Ortadoğu politikalarına ağır eleştirilerde bulunduğu uzun yazısında "Obama yönetiminin söylediklerinin, Ortadoğu'da hiç kimsenin umurunda olmadığı" yorumunu yaptı. Obama'nın Ortadoğu konusunda zayıf kaldığını savunan Fisk, Ortadoğu'nun geleceğinin ABD etkisi olmadan şekilleneceği görüşünü de dile getirdi.


"Türklere göre Esad Dışilişkileri Bakanı'na yalan söyledi"

Yazısında bir bölümünde Türkiye'nin Suriye ile ilgili kaygılarına ve Devlet Başkanı Beşar Esad'tan memnuniyetsizliğine değinen Fisk, "Türkiye, Esad'a öfkeli çünkü reform ve demokratik seçimlerden bahsedeceğine iki kez söz verdiği halde sözünü tutmadı" görüşünü dile getirdi. Fisk şöyle devam etti:

"Türk hükümeti, iki defa Şam'a heyetler gönderdi ve Türklere göre, Esad, ikinci ziyarette dışişleri bakanına yalan söyledi. Kardeşi Mahir'in güçlerini, Suriye kentlerinin sokaklarından geri çekeceğinde ısrar etti. Ancak yapmadı. İşkenceciler de, işlerine devam ediyor."
 

"Türk Hükümeti gizli plan hazırladı"

Robert Fisk, Suriye'den Türkiye sınırına yönelik olası bir mülteci dalgasına işaret ettiği yazısında Türkiye'nin "Suriye'de güvenli bölge oluşturma planı yaptığı" iddiasına da yer verdi. Fisk şu iddiaları dile getirdi:

"Suriye'den gelip Lübnan'ın Kuzey sınırı üzerinden akan yüzlerce mülteciyi gören Türk hükümeti, 1991 Körfez savaşı ertesinde sınırlarını etkisiz hale getiren büyük Iraklı Kürt mülteci dalgasının yeniden tekrarlanmasından o kadar korkuyor ki şimdi Suriye'de binlerce Kürdün, Güneydoğu Türkiye'nin Kürt bölgelerine girmesini engellemek için kendi gizli planlarını hazırladı. Böylece Türk generalleri, Suriyeli mülteciler için Esad'ın halifeliği içinde 'güvenli bir bölge' kurmak amacıyla birkaç Türk taburunu Suriye'ye gönderecek olan bir operasyon hazırladı. Türkler, Suriye'nin kentlerindeki katliamdan kaçanlar için 'güvenli bir bölge' sağlamak amacıyla Suriye sınırındaki Kamışlı kentin çok ötesine, belki ( çöldeki 1915 Ermeni soykırımının eski ölüm tarlaları) Deir El Zour'un yarı yolununa kadar ilerlemeye hazır. "


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler