Bugün Dünya AIDS günü

Bugün 1 Aralık Dünya AIDS günü. AIDS, yani 'edinilmiş bağışıklık yetmezliği belirgisi', HIV'in etkisiyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bir sendromdur. Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, günümüzde 33.2 milyon kişinin HIV/AIDS ile yaşıdığı dünyada, her yıl 2.1 milyon kişi de bu hastalıktan yaşamını yitiriyor.

Yayınlanma: 01.12.2008 - 09:27
Abone Ol google-news

Bugün Dünya AIDS gününün 20. yıldönümü. Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, günümüzde 2007 verilerine göre dünyada 33.2 milyon kişi HIV/AIDS ile yaşıyor, bu rakama her yıl yaklaşık 2.5 milyon kişi daha ekleniyor. Her yıl 2.1 milyon kişinin yaşamını yitirirmesine neden olan bu hastalık yüzünden, salgının başından beri yaklaşık 27 milyon kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı'nın 2008 Haziran rakamlarına göre de Türkiye'de 3 bin 175 HIV/AIDS hastası bulunuyor. Hastaların 3'te 2'si, dünyanın en fakir kıtası Afrika'da yaşıyor.

İşte çok konuşulan ama az bilinen AIDS hastalığıyla ilgili gerçekler...

 

HIV nedir?

İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü yani HIV, bağışık sistemini çökerterek vücudun direncini kıran bir virüstür.

 

AIDS nedir?

AIDS terimi, yani 'edinilmiş bağışıklık yetmezliği belirgisi', HIV'in etkisiyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan sendromdur.

 

AIDS hastalığının nedenleri nelerdir?

AIDS hastalığının yaygın nedenleri arasında, korunmasız cinsel ilişki, virüsü taşıyan bir kişiyle oral seks, virüsü taşıyan bir kişiden kan nakli, virüslü bir kişiyle aynı şırınga, iğne, cerrahi aletlerin kullanılması ya da virüsü taşıyan anneden hamilelik veya doğum sırasında çocuğa geçirme ya da çocuğunu emzirme bulunuyor.

 

HIV virüsü ne kadar zaman içinde AIDS hastalığına dönüşür?

HIV virüsünün AIDS hastalığına dönüşme zamanı kişiden kişiye değişebiliyor. HIV virüsünü kapan kişilerin, virüsle ilgili hastalık belirtileri 5-10 yıl içinde kendini gösterse de, AIDS teşhisinin konması 10 ile 15 yılı bulabiliyor.

 

AIDS'ten korunmak için neler yapılmalı?

* Korunmalı cinsel ilişki yaşanmalıdır.

*Kan nakli sırasında, AIDS testi yapılmamış kontrolsüz kan asla kullanılmamalıdır.

* Kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş şırınga, iğne, cerrahi aletler, jilet, makas, diş hekimliği aletleri, akupunktur iğneleri kesinlikle kullanılmamalıdır ve kullanılmasına izin verilmemelidir. Böyle işlemlerde bir kez kullanılıp atılan araç-gereç kullanılmamalı ya da kullanılan aletler kesinlikle dezenfekte ya da sterilize edilmelidir.

* HIV pozitif kişi, test sonucunu öğrendikten sonra kesinlikle kan vermemelidir.

* HIV'li sperm sıvısı, genital sıvı ya da kanın bulaştığı alet ve eşyanın yaralı dokuya teması ile de HIV bulaşabilir.

* Açık yaralar, vücuda mikrop/virüs/bakteri girişini engellemek için bantla kapatılmalıdır.

 

HIV virüsünün kesin bir tedavisi var mıdır?

HIV, virüsünün kesin bir tedavisi yoktur, ancak önerilen tedaviyle virüsün vücuda yayılması yavaşlatılabilir.

 

(Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler