Sıvas'ta, 'Aşıklar Şöleni'

''Halk Ozanları Sıvas Buluşması'' etkinlikleri kapsamında ''Aşıklar Şöleni'' düzenlendi. Şölende halk ozanları, sazları eşliğinde aşıklık geleneğinin çeşitli dallarındaki eserleri seslendirdi. Aşıkların ''atışma'', ''taşlama'', ''lebdeğmez'' ve ''muamma'' türünde sunulan eserler beğeni topladı.

Yayınlanma: 02.12.2008 - 07:55
Abone Ol google-news

Sıvas'ta ''Halk Ozanları Sıvas Buluşması'' etkinlikleri kapsamında ''Aşıklar Şöleni'' düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği, Sıvas Valiliği ile Sıvas Fasıl Heyeti Aşıklar ve Halk Oyunları Derneği işbirliğiyle organize edilen ''Halk Ozanları Sıvas Buluşması'' etkinlikleri, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Aşıklar Şöleni'' ile devam etti.

Ülke genelinden çok sayıda aşığın katıldığı şölenin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, bakanlık olarak her yıl, geleneksel kültür değerlerini ulusal düzeyde ele aldıkları programlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Aşıklık geleneğini kamuoyunun ilgisine sunmak için bu yıl Sıvas'ta aşıkların buluştuğu bu programı yeni ve farklı bir yaklaşımla düzenlediklerini ifade eden Evkuran, bu kapsamda yapılan toplantılarda önemli kararlar alındığını belirtti.
Alınan kararlardan birinin örgütlenmeyle ilgili olduğunu kaydeden Evkuran, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Dağınıklık ve maddi sıkıntılar nedeniyle gerekli işlevlerini yerine getiremeyen dernek yapılanmasının dönüştürülmesi ve Aşıklar ve Halk Ozanları Birliği adı altında bir çatı altında yeniden yapılandırılması burada mutabakat sağlanarak alınan en önemli karar olarak kayıtlara geçti. İkinci önemli karar, aşık konakları veya halk ozanları evi adını verdiğimiz mekansal düzenlemelerle ilgili olarak kayıtlara geçti. Bununla ilgili önemli bir karar alındı. Dolayısıyla bakanlığımızın da takip edeceği, eğitim, uygulama, sohbet ve diğer işlevlerin de yerine getirileceği bir aşıklık evi modeli üzerinde mutabakat sağlandı. Bu iki önemli karar Sıvas'ta gün boyunca gerçekleştirdiğimiz istişare toplantılarının son derece önemli ürünleri.''

Değişik başlıklar altında çeşitli konuların da değerlendirildiğini anlatan Evkuran, ''yaşayan aşıklık geleneği ve halk ozanlarının eylem planının taslak metni burada olgunlaştırılmış bulunuyor. Aşıklık geleneği yeni ve yaratıcı yaklaşımlarla mutlaka yaşamaya, gönül insanları bilgeliği, irfanı, anlayışı, sevgi ve birlikte yaşama kültürünü taşımaya devam edecektir'' diye konuştu.

 

Halk ozanlarından müzik ziyafeti

Açılış konuşmalarının ardından şölende halk ozanları, sazları eşliğinde aşıklık geleneğinin çeşitli dallarındaki eserleri seslendirdi. Aşıkların ''atışma'', ''taşlama'', ''lebdeğmez'' ve ''muamma'' türünde sunulan eserler beğeni topladı.

Programın bitiminde aşıklar salondakiler tarafından ayakta alkışlandı.

Sıvas Valisi Veysel Dalmaz, etkinliğin sonunda şölende sahne alan aşıklardan Aşık Ayten Çınar, Aşık Derdiyar ve Aşık Şeref Taşlıova'ya katılım belgelerini verdi.

Şölene, Sıvas Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. İlyas Dökmetaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, kurum müdürleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

 

Aşık Veysel'in evi ziyaret edildi

Halk Ozanları Sivas Buluşması ve Yaşayan Aşıklar Şöleni etkinlikleri kapsamında Sivas'ta bir araya gelen aşıklar, Şarkışla ilçesinde Aşık Veysel'in mezarını ve müzeye dönüştürülen evini ziyaret etti.

Burada Sivas Valisi Veysel Dalmaz, Şarkışla Kaymakamı İsmail Çataklı ve Aşık Veysel'in oğlu Ahmet Şatıroğlu tarafından karşılanan aşıklar, daha sonra, ünlü ozanın mezarını ziyaret etti.

Şarkışla Belediye Başkanı Hacı Ömer Coşar ozanın mezarı başında kuran okudu, aşıklar dua etti.

Vali Dalmaz, burada yaptığı konuşmada, Aşık Veysel'in insanlığa verdiği mesaja dikkati çekerek, ''O, görmeyen gözü ile bizlere görenlerden daha ibret oldu. Rehberlik etti ve yol gösterdi. Hayatında yazdığı şiirleri, besteleri, gelecek nesillere mesaj niteliğinde oldu'' diye konuştu.

Ozanın birliğe, beraberliğe, doğruluğa, fazilete, erdeme koşturan önder insanlardan olduğunu kaydeden Dalmaz, Sivrialan köyünün de aşıklık geleneğinin önde gelen köyü haline geldiğini ifade etti.

Aşık Veysel'in kendisi için de ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Dalmaz, ''7 yaşımızdan beri şiirlerini ezberlediğim ve görmek için can attığım yerde Vali olarak ziyaret etmek beni mutlu ediyor. Böyle bir değerin kıymetini bilelim. Bu değer etrafında toplanalım. Birlik, beraberlik içerisinde daha güzel bir sesle haykırmak istiyoruz'' dedi.

Aşıklar, daha sonra hep birlikte sazlarıyla, mezarı başında, ünlü ozanın ''Uzun ince bir yoldayım'' türküsünü seslendirdi. Vali Dalmaz ve Kaymakam Çataklı da türküye eşlik etti. Aşık Veysel'in başka eserlerini de seslendiren grup, daha sonra, ozanın müzeye dönüştürülen evini ziyaret etti. Ozanın kızı Sakine Şatıroğlu, müzeyi gezen aşıklara eşlik etti.

Daha sonra köydeki aşevine giden aşıklar, burada çeşitli parçaları seslendirdi, saz çalarak birbirleriyle atıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler