Kredi kartı aidatında değişiklik sinyali

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de kredi kartı pazarını elinde tutan ilk dört bankanın standart kredi kartları için yıllık üyelik ücreti ortalamasının 30 YTL olduğunu belirtirken kredi kartı ücretinin AB ülkelerinde de uygulandığını söyledi. Çağlayan, bakanlığınca yürütülen kanun değişikliği çalışmalarında bu konuya yer verildiğini ve tüketiciler lehine bir düzenleme yapılacağını belirtti.

Yayınlanma: 02.12.2008 - 11:24
Abone Ol google-news

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın bütçe görüşmeleri sırasında kredi kart aidatlarına ilişkin sorduğu sözlü sorusunu yanıtladı. 2006 yılında yürürlüğe giren 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ile azami akdi ve gecikme faiz oranlarını belirleme ve bu oranları üç ayda bir açıklama yetkisinin Merkez Bankası’na verildiğini belirten Bakan Çağlayan, Ekim 2008’de açıklanan enflasyon oranının yüzde 11,99 olduğu dikkate alındığında kredi kartı faizinin enflasyon oranının 4,4 katı olduğunun görüleceğini söyledi. Bu oranın Fransa’da 8,5, Meksika’da 7,1, Çek Cumhuriyeti’nde 7,0, ABD’de 6, Almanya’da 5, İngiltere’de 4,5 olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, dünyanın her yerinde kredi kartı faiz oranlarının yüksek olduğunu belirtti.

Kredi kartı üyelik ücretleri konusunda ise AB üyesi ülkelerde de tüketici ile banka arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde kredi kartı üyelik ücretinin alındığını belirten Bakan Çağlayan şunları söyledi: “Uygulama örneklerine baktığımızda, sözkonusu ücretlerin kartın tüketicilere sağladığı imkanlar, tüketicilerin harcama tutarları, kredi kartı borçlarının ödenme durumu, kredi kartının limiti gibi değişkenler dikkate alınarak belirlendiği görülmektedir. Bu ücretler yaklaşık olarak 25 euro ile 250 euro arasında değişiklik göstermektedir. Ülkemizde ise kredi kartı pazarını elinde tutan ilk dört bankanın standart kredi kartları için yıllık üyelik ücreti ortalaması 30 YTL’dir. Bakanlığımızca yürütülen kanun değişikliği çalışmalarında bu konuya da yer verilmiştir ve tüketiciler lehine bir düzenleme yapılacaktır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler