Müttefikler Rusya'ya karşı tavır belirlemeye çalışıyor

NATO üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanlarından oluşan NATO Konseyi'nin yıl sonu olağan toplantıları Brüksel'de başladı. Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından temsil edildiği toplantılarda, son dönemde gergin ve askıda olan Rusya ilişkilerine ve Moskova ile diyalog yöntemlerinin belirlenmesine öncelik veriliyor.

Yayınlanma: 02.12.2008 - 15:12
Abone Ol google-news

ABD'deki George Bush yönetiminin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın son defa katıldığı NATO Konseyi'nde, Rusya ile ilişkilerde gerginliğin giderilmesi yönünde "küçük adımlar" atılması için çaba harcanıyor, ancak müttefikler arasında uzlaşma sağlanmasında sorunlar yaşanıyor.

Gürcistan'a geçen ağustos ayında müdahalesi nedeniyle Rusya ile ilişkilerini geniş ölçüde askıya alan NATO'nun Moskova ile temasları tekrar canlandırmaya başlayacak işaretler vermesi öngörülüyor.

Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliğine adaylıklarından söz etmeye son veren müttefikler, bu tavırla, söz konusu katılıma karşı olan Moskova'yı ''sakinleştirmeye'' çalışıyor. NATO bakanları, iki ülke ile diyaloğu mevcut komisyonlar çerçevesinde geliştirmeyi, Moskova ile diyaloğu ise ''kısmen''; canlandırmayı hedefleyen kararlar üzerinde tartışarak uzlaşma arıyor.

Avrupa'da istikrar sağlanması için Rusya ile uzlaşmak ve güvenlik sistemine Moskova'yı da dahil etmek gerektiği görüşünü savunan Almanya, Fransa ve İtalya gibi müttefikler, AB ile birlikte davranılmasını, Rusya ile diyaloğun geliştirilmesini, Gürcistan ve Ukrayna dosyalarından kaynaklanacak olası gerginliklerden uzak durulmasını istiyor. ABD, İngiltere ve Doğu Avrupa ülkeleri ise Moskova'ya NATO bünyesinde fazla müdahale ve söz hakkı verilmemesini savunuyor.

NATO Konseyi'ne, 26 üye ülkenin bakanlarının yanında Arnavutluk ve Hırvatistan bakanları da katılıyor. Söz konusu iki ülkenin, 2009 yılı nisan ayında, Fransa'nın Strasbourg ve Almanya'nın Kehl kentlerinde yapılacak zirvede İttifaka tam üye olması bekleniyor.

Konsey, İttifakın Afganistan, Irak, Kosova, terörizmle mücadele ve Somali gibi güncel dosyalarını ele alacak, Soğuk Savaşın sona ermesinden itibaren kendini yeni koşullara uyarlamaya çalışan NATO'nun ''dönüşüm'' planlarını inceleyecek. Toplantılar yarın son bulacak.

 

İsrail ile terörizme karşı işbirliği geliştiriliyor

NATO ile İsrail arasında, terörizme karşı mücadelede işbirliğinin düzeyini artıran bir mutabakat sağlandığı açıklandı.

NATO yetkilileri, İttifak ile İsrail arasında, 2006 yılının ekim ayında imzalanan ikili işbirliği programının güncelleştirildiğini, mutabakatın geliştirilen bölümleri arasında terörizme karşı ortak mücadele ve askeri tatbikatlar alanının da bulunduğunu bildirdiler.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İsrail'in NATO üyesi ülkelerle Akdeniz ülkelerinin birlikte yer aldığı bakanlar düzeyindeki toplantıya katılmak üzere Brüksel;de bulunuyor.

NATO'nun Akdeniz Ülkeleri Diyaloğu, örgütün Akdeniz ülkeleriyle ilişkilerinin geliştirilmesi kapsamında, 1994'te başlamıştı. Diyalog ülkeleri kapsamında bugün İsrail, Mısır, Ürdün, Fas, Moritanya, Tunus ve Cezayir olmak üzere 7 ülke yer alıyor.

Livni, basına yaptığı açıklamada, İsrail;in NATO ile siyasi ve güvenlik bağlarını güçlendirmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi ve İttifak ile terörizme karşı mücadele, istihbarat ve kapsamlı bilgi alışverişi yapılacağını duyurdu.

NATO yetkilileri, İsrail ile yapılan anlaşmanın bir benzerinin Mısır ile de imzalandığını, Ürdün ile de aynı amaçla müzakerelerin sürdüğünü belirttiler.


"Belirsizlik ortamı yaşıyoruz"

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ''belirsizlik ortamı'' yaşandığını, güvenlik unsurunun önemli ve öncelikli kaldığını söyledi.

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını bir araya getiren NATO Konseyinde konuşan De Hoop Scheffer, küresel ekonomik krizi, Hindistan'daki terör saldırılarını ve Somali açıklarındaki korsan faaliyetleri örnek göstererek, böyle bir ortamda gelecek yıl 60 yaşını kutlayacak NATO'nun güvenlik açısından temel oluşturmaya devam ettiğini anlattı.

İttifakın ''21. yüzyılda yaşanan istikrarsız güvenlik ortamına'' kendini uyarlaması gereği üzerinde duran Genel Sekreter, gündemdeki çeşitli dosyalara değindi.

Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO'ya katılmak istediklerini, geçen nisan ayında NATO zirvesinde kendilerine olumlu işaretler verildiğini söyleyen Jaap de Hoop Scheffer, NATO üyeliğinin avantajlar sağladığı kadar ''ciddi yükümlülükler'' de getirdiğini hatırlattı ve iki ülkenin durumlarının değerlendirileceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri, Kafkasya'da yaşanan gerginliklerden sonra İttifak ile Rusya ilişkilerinin ciddi bir şekilde gözden geçirildiğini, bu sürecin devam etmekte olduğunu, özgürlük ve barış içinde Avrupa hedefine ulaşılmasında Rusya'nın da rol ve sorumlulukları bulunduğunu anlattı.

De Hoop Scheffer, Akdeniz ülkeleriyle diyaloğun önemine de değinerek, güvenlik alanında komşularla işbirliği ve ortak menfaatlerin görmezden gelinemeyeceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler