AGİT'in gündemi

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın da katılacağı AGİT Bakanlar Konseyi’nin gündemine ilişkin bilgi verdi. Bryza, Helsinki’de yapılacak görüşmelerin odağını, Minsk Grubu Eş Başkanlarının, Azerbaycan ve Ermenistan’ın Yukarı Karabağ’a yönelik kapsamlı çözümün çerçevesinin “temel ilkeler”ini sonuçlandırma çabalarının oluşturacağını belirtti.

Yayınlanma: 03.12.2008 - 09:56
Abone Ol google-news

Rusya ve Fransa ile birlikte Minsk Grubu’nun eş başkanlığını yürüten ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, Azeri basına yaptığı açıklamalarında eş başkanlarının Helsinki’de, silahlı çatışma riskini azaltacak güven artırıcı önlemleri geliştirmeyi umduklarını kaydetti. Byrza şöyle devam etti: “Helsinki’deki görüşmelerin odağını, AGİT Minsk Grubu Eş Başkanlarının, Azerbaycan ve Ermenistan’ın, Yukarı Karabağ’a yönelik kapsamlı çözümün çerçevesinin “temel ilkeler”ini sonuçlandırma çabalarının oluşturacak.” Matt Bryza ayrıca, soruna taraf ülkelerin liderlerinin “temel ilkeler”nin farklı unsurlarına vurgu yaptığını belirtirken, “Ermenistan Cumhurbaşkanı, kendi geleceğini belirleme hakkını, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ise, toprak bütünlüğü kavramını vurguluyor. Arabulucu olarak bizim görevimiz de , iki tarafa, üzerinde mutabakat sağlanan bir yolla tüm bu kavramlarını dikkate alan bir anlaşmayı müzakere etmeye yardımcı olmaktır” dedi.

Bu arada, 4-5 Aralık’ta Helsinki’de yapılacak olan AGİT Bakanlar Konseyi toplantısı öncesi Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarının Yukarı Karabağ sorununu ele almak üzere ikili bir görüşme yapacağı belirtildi. Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanları son olarak Kasım ayının başında Moskova’da Rus Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev ile “üçlü” bir toplantı yapmış ve Yukarı Karabağ sorununun barışçıl yollardan çözümlenmesine ilişkin bir deklarasyona imza atmışlardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler