İlhan Selçuk'u anıyoruz

Türkiye'nin aydınlanma savaşçısı, Cumhuriyet Başyazarı İlhan Selçuk ölümünün 1. yıldönümünde yurt genelinde düzenlenecek çeşitli törenlerle anılacak.

Yayınlanma: 18.06.2011 - 06:55
Abone Ol google-news

İstanbul’da 21 Haziran Salı günü Beşiktaş’ta Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinlik, saat 19.30’da başlayacak.

Seyyan Hanım’ın seslendireceği parçalar eşliğinde dansçılar Erdem Ercan ve Sezen Deniz Sirik tango gösterisi yapacak.

Aslıgül Ayas’ın piyanosu eşliğinde Esin Afşar’ın “Sarışın Kurt”, “Tuna’ya Doğru”, “Tahir ile Zühre” adlı eserlerini seslendireceği gecede, Baba Zula grubu, İlhan Selçuk anısına adanan ve sözlerini Murat Ertel’in yazdığı “Efkârlı Yaprak”,“Âşıkların Sözü Kalır” adlı eserleri canlı performansla sergileyecek.

Dilek Yonat Batıbay piyanosu, Doğu Kaptaner kemanıyla Gluck’tan ve Rahmaninov’dan eserler çalacaklar.

Fotoğraf sergisi

Etkinlikte, piyanoda Fırat Yükselir ve kemanda Gökmen Fahlioğulları’nın çalacağı “Hararet Nardadır”, “Sakin Ol Kimsenin Gönlünü Yıkma ”, “Bugün Ayın Işığı” adlı türküler soprano Dicle Yükselir ve bariton Atilla Gündoğdu tarafından seslendirilecek.

Fotoğraf sergisi ve İsa Çelik’in dia gösterisinin olacağı gecede, Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi Erinç, Cumhuriyet Vakfı 2. Başkanı Alev Coşkun, Cumhuriyet yazarları Erdal Atabek ve Ataol Behramoğlu, Avukat Akın Atalay, Dr. Gürbüz Barlas, yazar Orhan Karaveli, 68’liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, İlhan Selçuk’u anlatan konuşmalar yapacak.

Etkinlikte, Işıl Özgentürk de İlhan Selçuk’un yazılarından örnekler okuyacak.

Ankara’daki ilk etkinlik

Ankara’daki ilk etkinlik 21 Haziran Salı günü saat 12.30’da İlhan Selçuk Parkı’nda gerçekleştirilecek. Burada yapılacak olan saygı duruşunun ardından Cumhuriyet Ankara temsilcisi Utku Çakırözer ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık birer konuşma yapacak. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki tören ise saat 18.30’da başlayacak.

Cumhuriyet yazarı Işık Kansu’nun açılış konuşmasını yapacağı etkinlikte Cumhuriyet'in eklerden sorumlu Yazı İşleri Müdürü İlknur ve yazarı Ali Sirmen İlhan Selçuk’u anlatan konuşmalar yapacak. Ali Işıklı ve Çağan Işıklı tango gösterisi yapacağı etkinlikte sinevizyon gösterimi ve Murat Ertel’in “Efkârlı Yapraklar” bestesi eşliğinde İsa Çelik’in fotoğraflarından slayt gösterimi yapılacak.

Zeliha Berksoy İlhan Selçuk yazılarından seçmeler okuyacak, Devlet Tiyatroları Sanatçısı Şebnem Gürsoy da İlhan Selçuk’un sevdiği şiirleri okuyacak. Ayrıca Ali Seçkiner Alıcı tarafından Ruhi Su türküleri seslendirilecek.

İzmir’deki etkinlikler

21 Haziran Salı günü Cumhuriyet ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen anma programı Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi’nde gerçekleştirilecek.

Saat 19.30’da başlayacak etkinlikte Cumhuriyet yazarları Hikmet Çetinkaya, Serdar Kızık, yazar Muzaffer İzgü, sanatçılar Tarık Akan ve Rutkay Aziz, İlhan Selçuk’u anlatan konuşmalar yapacak.

Etkinlikte klasik müzik dinletisi gerçekleştirilecek ve Selçuk’un yaşamını anlatan video gösterimi sunulacak.

Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi’ndeki programda ayrıca fotoğraf sanatçısı İsa Çelik’in çektiği İlhan Selçuk fotoğrafları sergilenecek.

İlhan Selçuk paneli

Adana’da 21 Haziran Salı günü gerçekleştirilecek olan etkinlikte “İlhan Selçuk Sempozyumu” gerçekleştirilecek.

Saat 13.30’da multivizyon gösterimi ile başlayacak etkinlikte, İlhan Selçuk’un sevdiği şiirler ve yazılarından seçmeler okunacak. İlk bölümde “Adanalı İlhan Selçuk” başlığıyla Yıldır Manisalı tarafından yönetilecek sempozyumda İlhan Selçuk’un okul arkadaşı gazeteci Selahattin Canka bir konuşma yapacak. İkinci bölümde ise “İlhan Selçuk Gazeteciliği ve Cumhuriyet” başlığıyla sürecek sempozyumu Çetin Yiğenoğlu yönetecek.

Bu bölümde Cumhuriyet yazarları Orhan Bursalı ve Oktay Ekinci konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlikte sanatçı Selda Bağcan sevilen parçalarını seslendirecek, İlhan Selçuk’un yeğeni Murat Ertel de Selçuk için bestelediği eseri okuyacak.

Silivri’de ‘İlhan Selçuk Kültürü’

İlhan Selçuk, 26 Haziran Pazar günü de Silivri de Cumhuriyet Mahallesi’ndeki “İlhan Selçuk Kırevi”nde “İlhan Selçuk Kültürü” adlı toplantıda anılacak. Koop-C’nin düzenlediği toplantı saat 14.00’te başlayacak.

Toplantılara katılmak isteyen yurttaşlar için Kadıköy ve Taksim’den araç kaldırılacak. Toplantıya konuşmacı olarak yazarlarımız Erdal Atabek ve Ataol Behramoğlu katılacak.


İlk tören Hacıbektaş’ta

Aydınlanma bilgesi İlhan Selçuk’u anmak amacıyla gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında ilk tören pazar günü saat 13.30’da Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesindeki Çilehane gömütü başında düzenlenecek. Saygı duruşu ile başlayacak törende konuşmaların ardından saygı geçişi yapılacak. İlhan Selçuk’un gömütü başına çiçek bırakılacak. Çilehane’deki törenin ardından etkinlik Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi’nde sürdürülecek. İlhan Selçuk’un hayatını anlatan belgesel gösterimi ile başlayacak etkinlikte, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’nun yöneteceği panelde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı, Cumhuriyet İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, yazar Muzaffer İlhan Erdost ve gazetenin eklerinden sorumlu Yazıişleri Müdürü Miyase İlknur konuşma yapacak. Etkinlikte Sabahat Akkiraz ve Hasan Yükselir, İlhan Selçuk’un sevdiği türküleri seslendirecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler