"Guantanamo Mahkemesi anayasayı kirletiyor"

ABD'nin Guantanamo'da kurduğu özel askeri mahkemede bir dönem savcılık yapan Yarbay Darrel Vandeveld, mahkemenin Amerikan anayasasını "kirlettiğini" söyledi. Savunma Bakanlığı sözcüsü ise, eski savcının söylediklerine itiraz etti ve "savaş suçu işlemekle itham edilen düşman savaşçılarının adil şekilde yargılandığı" iddiasını tekrarladı.

Yayınlanma: 03.12.2008 - 10:50
Abone Ol google-news

ABD'nin Guantanamo'da kurduğu özel askeri mahkemede bir dönem savcılık yapan Yarbay Darrel Vandeveld BBC'ye demeç verdi.

Vandeveld, "Orada görev yaptım. Görevim, olabildiğince çok sayıda tutukluyu mahkum etmek ve onları olabildiğince uzun süre cezaevinde tutmaktı. Yaptığım işe inanıyordum" dedi.

2007'de göreve atandıktan sonra muhakeme usulünde ahlaki kusurlar bulunduğunu belirterek geçen eylülde istifa eden Vandeveld, "Tutukluların adil şekilde yargılanmalarını teminat altına almanın imkansız olduğunu görmüştüm. Özel askeri mahkeme, Amerikan ordusunun üzerinde lekeydi..." diye konuştu.

Yaptığı işten şüpheye düşünce cizvit papazına gittiğini anlatan eski askeri savcı, papazın kendisine istifa etmesini tavsiye ettiğini anlattı.

Eski savcı, "Guantanamo'da lekelenen onca kadın ve erkek savaşçı gördüm. Bu yüzden Guantanamo gerçeğini anlatıyorum. Bir avuç insanın Amerikan anayasası ve ordusunu nasıl kirlettiğini bu yüzden anlatıyorum..." dedi.

Savunma Bakanlığı sözcüsü ise, eski savcının söylediklerine "itiraz etti" ve "savaş suçu işlemekle itham edilen düşman savaşçılarının adil şekilde yargılandığı" iddiasını tekrarladı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler