İstanbul Üniversitesi'nde seçime doğru

İstanbul Üniversitesi (İÜ) rektörlük seçiminde aday olan öğretim üyeleri İstanbul Tıp Fakültesi 14 Mart Amfisi'nde çalışmalarını anlattı. Öğrenciler, taleplerini rektör adaylarına iletmek için salona girmek isteyince salonda gerginlik yaşandı. 16 Aralık'ta Fen Fakültesi'ndeki Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek rektörlük seçiminde 13 aday yarışacak.

Yayınlanma: 04.12.2008 - 16:39
Abone Ol google-news

İstanbul Üniversitesinin (İÜ) 16 Aralık'ta yapılacak rektörlük seçiminde aday olan öğretim üyeleri çalışmalarını anlattı.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği'nce, İstanbul Tıp Fakültesi 14 Mart Amfisi'nde düzenlenen panel, öğrencilerin taleplerini rektör adaylarına iletmek için salona girmek istemesi üzerine gergin başladı. Salona girmelerine izin verilmeyen öğrenciler ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

 

'Laiklik tehdit altında'

Panelde konuşan tek kadın aday Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülçin Bermek, ülkede laikliğin tehdit altında olduğunu düşündüğünü, öteden beri var olan bu tehdidin dış destekli olarak yeni teknikler kullanarak yaygınlaştığını savundu.

''Bu tehdit karşısında biz, çok net bir duruş sergileyemiyoruz. Bizler, liberal, kentli, bağımsız, özgür yaşam tarzından geldiğimiz için çözüm önerilerimiz dağınık'' diyen Bermek, üniversitelerin bir karşı duruş sergilemesi gerektiğini söyledi.

Kişisel hayatında türbana karşı olduğunu belirten Bermek, bu konuda üniversitenin genelgesi dışında davranılmasının mümkün olmadığını kaydetti.


'Kendimi de kurtarmak için rektörlüğe adayım'

İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Batmaz, Rektörlüğün birinci en önemli amacının, öğretim üyelerini, bölüm ve anabilim dalı başkanlarını, tüm üniversite genelinde karar mercii haline getirmek olduğunu belirtti.

YÖK'ün kuruluşundan bu yana İÜ'nün sehven yönetildiğini savunan Batmaz, ''Kendimi de kurtarmak için rektörlüğe adayım'' dedi.

 

'Üniversitenin yurtdışına açılmasında yeni ufuklar açarım'

Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Boydak, rektör yardımcılığı da dahil olmak üzere üniversitenin her kademesinde görev yaptığını belirterek, çalışmalarıyla birçok ödül aldığını, yurt dışında eğitimler verdiğini anlattı.

''Sizler için adayım, bu göreve gelirsem yönetsel anlamda ve üniversitenin yurt dışına açılması anlamında yeni ufuklar açarım'' diyen Boydak, yaşamının söylemlerle değil, eylemlerle dolu olduğunu söyledi.

Yaşamı boyunca Atatürk ilkeleri ve Cumhuriyet'in niteliklerini koruyup yüceltmenin kendisine yön verdiğini vurgulayan Boydak, rektör olursa güçlü yönetsel kadrolarla stratejik yönetim anlayışını hayata geçireceğini dile getirdi.

 

'Katılım odaklı yeni bir zihniyet'

Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Erdin de İÜ'nün bulunduğu durumu aşması gerektiğini belirterek, ''Bunun için klasik yönetim anlayışından kurtularak, katılım odaklı yeni bir zihniyetin etrafında yoluna devam etmelidir'' diye konuştu.


'Kendimi övecek değilim'

İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Erzengin de ''Kendimi övecek değilim, neler yaptığım ortadadır, bilmeyen yoktur'' diyerek, İÜ sevdalısı olduğunu anlattı.

Erzengin, rektör olması durumunda öğretim üyelerinin maddi durumlarını iyileştireceğini, İÜ'lülerin hastane kuyruklarında beklemesini engelleyeceğini söyledi. Erzengin ayrıca, ulaşılan bir rektör olacağını ifade ederek, ''Birisi bana 3 gün ulaşamadığını söylerse rektörlükten istifa ederim'' dedi.

 

'Üniversiteler lâik olmalı'

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Uludağ da üniversitelerin lâik olması ve bunu felsefesi haline getirmesi gerektiğini belirterek, laik öğrenciler ve öğretim üyeleri yetiştirmenin önemine işaret etti.

Üniversiteyi katılımcı bir anlayışla yönetmeyi düşündüğünü anlatan Uludağ, ''Burada doğru eğitim verilmiyor, sadece mesleki eğitim veriyoruz. Bunun yanında eğitimli insan olmanın koşulları da verilmelidir'' diye konuştu.

 

'Üniversiteler holdingleştirilmemeli'

Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gediz Akdeniz de üniversitenin süpermarketleştirme ve holdingleştirilmeye ihtiyacı olmadığını ifade ederek, sorunların üniversite içinde çözülmesinden yana olduğunu anlattı.


Diğer rektör adayları

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahat Andican da yapacakları hakkında bilgi verdi. Rektör adayları Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Erhun Eyüpoğlu, Prof. Dr. Kenan Ulualp ve Prof. Dr. Yunus Söylet ile İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akyüz panele katılmadı.

 

Rektörlük seçimi

İÜ'nün 16 Aralık'ta Fen Fakültesindeki Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek rektörlük seçiminde 13 aday yarışacak.

Yaklaşık 2500 öğretim üyesinin oy kullanacağı seçimde, en çok oyu alan 6 adayın ismi YÖK'e bildirilecek.

YÖK'te adayların sayısı 3'e indirilecek ve birinin atanması için isimler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler