YSK Başkanı: Askı süresi uzamayacak

CHP ve DSP, seçmen listelerinin askı süresinin uzatılması için YSK'ya başvurdu. YSK Başkanı Muammer Aydın ise seçmen listelerinin askı süresinin uzatılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Ayrıca Aydın, yerel seçimlerdeki seçmen sayısında oluşan 6 milyonluk artışa sebep olarak, 18 yaşını geçen kişilerin seçmen olarak kayıt edilmesini gösterdi.

Yayınlanma: 05.12.2008 - 13:53
Abone Ol google-news

CHP Genel Sekreteri Önder Sav imzasıyla Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yapılan başvuruda, ''ilçe seçim kurulları ve Yüksek Seçim Kurulunca resen görülecek aksaklıkların düzeltilmesi ve askı listelerine güvensizliğin giderilmesi'' için askı ve itiraz süresinin uzatılması istendi.

Seçmenler ile il ve ilçe örgütlerinden CHP Genel Merkezi'ne iletilen bazı başvurularda yer alan aksaklıkların bir bölümünün basın organlarına da yansıdığının kaydedildiği başvuruda, bu başvurularda yer aldığı belirtilen aksaklıklar şöyle sıralandı:

-Uzun zaman önce ölen kişilerin adına seçmen kaydı çıkarılması

-Bazı kişilerin önceki seçimlerde seçmen kaydı olmasına ve halen aynı adreste ikamet etmesine karşın seçmen kaydının silinmesi

-Seçmen kaydının ikametgahın bulunduğu ilçeden farklı bir ilçede olması

-Kişilerin kendi adreslerinde o adreste ikamet etmeyen ve kim olduğu hane halkı tarafından bilinmeyen bir şahsın kaydının bulunması,

-Bazı il ve ilçelerde AKP'li belediyeler ve il, ilçe örgütleri ile yakınlığı bilinen kişiler tarafından başka partilere mensup oldukları bilinen kişilere yardım etme bahanesi ile nüfus cüzdanı fotokopilerinin toplanıp farklı adreslere seçmen kaydı çıkartılması

Askı listelerinde, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde oy kullanan seçmen sayısında ''çok abartılı artışlar'' olduğu, bunun da yazımda ''hilelerin bulunduğu'' kuşkusunu beraberinde getirdiği görüşünün aktarıldığı başvuruda, Adana'nın Çukurova ilçesinde 2007 seçimlerindeki 161 bin 711 olan sayının 14 ay sonra 62 bin 302 artış kaydederek 224 bin 13'e ulaştığı yönündeki saptamaya yer verildi.

 

''Bir yıl içindeki bu artış kamuoyunda soru işaretleri bırakmıştır''
 

DSP Örgüt Kurulu Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Melda Bayer da, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurarak seçmen listelerinin askıda kalma süresinin uzatılmasını istedi.

DSP'den yapılan yazılı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın'ın bir süre önce, Adrese Dayalı Nüfus Sayımına göre 2007'de 42 milyon 600 bin kişi olan seçmen sayısının 48 milyon 265 bin olduğunu açıkladığı hatırlatılarak ''Bir yıl içindeki bu artış kamuoyunda soru işaretleri bırakmıştır'' denildi.

 

Askı süresi uzamayacak

YSK Başkanı Muammer Aydın ise seçmen listelerinin askı süresinin öngörüldüğü gibi bugün saat 17.00'de dolacağını, süre uzatımının söz konusu olmadığını söyledi.

Listelere itirazın mümkün olduğunu ifade eden Aydın, seçmen yurttaşların YSK'nın sitesindeki ilgili bölüme vatandaşlık numaraları ile girerek durumlarını görebileceklerini, gerekirse itiraz edebileceklerini bildirdi.

 

Artışın sebebi 18 yaşına gelen kişiler

Muammer Aydın, yerel seçimlerdeki seçmen sayısında oluşan 6 milyonluk artışın nüfus kayıtlarına göre 18 yaşını geçen kişilerin seçmen olarak kayıt edilmesinden kaynaklandığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler