'Seçme ve Seçilme hakkı'nın 74. yıldönümü

Türk kadınının dünyadaki yeri ayrıcalıklıdır. Çünkü, Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınını öylesine önemsemiştir ki, dünyada çok fazla örneğinin bulunmadığı bir dönemde kadınlara 'seçme ve seçilme hakkı'nı tanımıştır. Bugün bu ayrıcalık bizlere unutturulmaya çalışılsa da, İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kadınlar 'seçme ve seçilme hakkı' verilmesinin 74. yıl dönümünü büyük bir çoşkuyla kutladılar.

Yayınlanma: 05.12.2008 - 15:22
Abone Ol google-news

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 74. yıl dönümü İzmir'de kutlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Ege Üniversitesi, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği ile Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin desteğiyle bir dizi etkinlik düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan, İzmir'deki çeşitli kadın kuruluşlarını temsil eden grup, anıta çelenk koyarak, İstiklal Marşı okudu.

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği adına açıklama yapan Gülsen Özkan, kadın-erkek eşitliğinin ailede, toplumsal yaşamda, çalışma, eğitim ve siyaset alanında fiilen sağlanması gerektiğini belirterek, ''Devletin, kanunlarda taahhüt ettiği kadın-erkek eşitliğinin fiilen sağlanması ve demokrasinin işlerlik kazanabilmesi için öncelikle Siyasi Partiler ve Seçim Yasası'nda değişiklik yapılması gerekmektedir'' dedi.

Yerel seçimlerin yaklaştığını hatırlatan Özkan, ''kadın dostu kent'' olmaya aday İzmir'de 180 belediye meclisi üyesinden 6'sının, 123 il genel meclisi üyesinden 4'ünün kadın olduğunu, bir de kadın belde belediye başkanı bulunduğunu söyledi.

Özkan, son yıllarda aileden başlayarak toplumun ve yaşamın yarısı olan kadınların siyaset yapma taleplerinin çoğaldığının görmezlikten gelindiğini belirterek, ''Şehrimizin ve giderek ülkemizin yönetiminde etkin olmak isteyen ve bu kadınları destekleyen kadınlar olarak, oylarımızın ne denli kıymetli olduğunun farkındayız. Listeleri yaparken bizleri görmezden gelen partileri biz de görmezden geleceğiz'' diye konuştu.

Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik yapılırken yüzde 30 cinsiyet kotası konulmasını, seçim listelerinin bir kadın bir erkek diye sıralanmasını talep ettiklerini bildiren Özkan, ''Önümüzdeki yerel seçimlerde belediye başkan adaylıklarında ve meclis üyelik listelerinde kadın adaylar görmek istiyoruz'' dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Türkegül Kocaoğlu'nun da aralarında bulunduğu, ''Yetti artık biz de varız'', ''Kadınlar seçilecek, Türkiye değişecek'', ''Seçildik Geliyoruz'' yazılı dövizler taşıyan kadınlar, Cumhuriyet Meydanı'ndan Konak Meydanı'na kadar bandonun çaldığı marşlar eşliğinde yürüdü.

Yurttaşlara kırmızı karanfil ve Türk bayrağı dağıtan grup, Atatürk Kültür Merkezi'nde bir süre dinlendikten sonra, burada düzenlenen paneli izledi.

 

Kocaoğlu'nun açıklamaları

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 74. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen ''Kadın Dostu Kent İzmir'de Yerel Yönetimlerde Kadının Topuk Sesleri'' konulu panel öncesi kadınlara hitap etti.

Atatürk'ün 74 yıl önce dünyanın gelişmiş ülkelerindeki kadınların bile sahip olamadığı bir imkanı Türk kadınına verdiğini hatırlatan Kocaoğlu, ''Ama bugün geldiğimiz nokta, hiç iç açıcı değil. İşsizliğin çığ gibi büyüdüğü, sınıf uçurumunun arttığı Türkiye'de toplumu ayakta tutan, değerlere sahip çıkan ve ailelerin temel direği olan kadınları ayağa kaldırıp çocuklarımızın geleceğini kurtarmak zorundayız'' diye konuştu.

Toplumdaki başarısızlığın nedeninin, kadınlara gösterilen ilginin yetersizliğinden kaynaklandığını ifade eden Kocaoğlu, kadınların eğitim eksikliği giderilip fırsat eşitliği tanındığı sürece kalkınmanın daha sağlıklı elde edileceğini söyledi.

Belediyenin kadınlara yönelik yaptığı çalışmalar hakkında da katılımcılara bilgi veren Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesinde 60-70 kişiden oluşan üst yönetim kademelerinin, önemli daire başkanlıklarıyla müdürlüklerin yarısının kadınlardan oluştuğunu bildirdi.

''İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yönetim anlayışındaki bu tavrını 29 Mart'taki yerel seçimlerde de Belediye Meclisi'ne yansıtmaya çok ihtiyacımız var. Meclisin en az yarısının kadın olması için mücadele etmek gerektiğine inanıyorum'' diyen Kocaoğlu, sözlerini ''Ne mutlu bir Atatürk yetiştiren bir Türk kadınına ve ne mutlu ona sahip olan Türk milletine'' diyerek tamamladı.

Kocaoğlu, salona girerken, katılımcılar tarafından ''Adil Başkan'' sloganlarıyla alkışlarla karşılandı.

 

"Buruk Kutlama"

Ege Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Feride Aksu da bu anlamlı günün ''buruk'' bir şekilde kutlandığını belirterek, BM'nin gerçekleştirdiği ''2008'de Siyasette Kadın'' adlı bir araştırmaya göre, Türkiye'nin en alt sıralarda yer aldığına dikkati çekti.

Kadınların iş gücüne katılımının 1990'larda yüzde 34 iken, bu oranın 2007'de yüzde 24.8'e gerilediğini vurgulayan Aksu, Türkiye'de her 100 kadından 64'ünün herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmadan çalıştığını bildirdi.

Kadına yönelik şiddetin hala çok önemli bir sorun olmaya devam ettiğini aktaran Aksu, ''Kadınlara, yaşamın tüm alanında kendilerini ifade edecek ortamların yaratılması lazım'' dedi.

 

"Türk kadını oyuna sahip çıkmalıdır"

Konuşmaların ardından, ''Kadın Dostu Kent İzmir'de Yerel Yönetimlerde Kadının Topuk Sesleri'' konulu bir panel düzenlendi.

İl Genel Meclisi Üyesi Güler Tunçoku, burada yaptığı konuşmasına, ''Topuk tıkırtıları, pat pat seslerinden duyulmuyor'' diyerek başladı.

Birçok kadının seçme hakkının aile ipoteği altına alındığını ifade eden Tunçoku, 74 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk'ün, kollarına serum bağlayarak Türk kadının ayağa kaldırdığını söyledi.

Tunçoku, şöyle devam etti:
''Tam ayağa kalkıyorduk ki çekip oturttular. 'Önce emekleyin' dediler. 1950'lerden sonraki süreç kadın aleyhine işlemeye başladı. Türk kadının lehine olan süreç dönemsel kalmıştır. Uluslararası arenada Türk kadının notu zayıf. Türk kadını artık sessiz çoğunluk olmaktan çıkmalıdır. 2009 yerel seçimleri de dahil oyuna sahip çıkmalıdır.''

Atatürk'ün Türk kadınıyla ilgili vizyonunun unutulmuş olduğunu ifade eden Tunçoku, buna sahip çıkacak kişilerin yine kadınlar olacağını söyledi.

Kadın ve Aileden Sorumlu eski Devlet Bakanı Işılay Saygın da 25 yaşındayken Buca Belediye Başkanı seçildiğini, 30 yıldır da siyasetin içinde bulunduğunu bildirdi.
Kadınların, ülkenin gelişmiş düzeyi ne olursa olsun hep erkeklerin arkasında kaldığını ifade eden Saygın, Türkiye'de kız çocuklarının temel eğitime katılım oranının yüzde 96.4 olduğunu, 2010 yılına kadar bu oranın yüzde 100'e çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Saygın, kadınların siyasete katılımının demokrasinin en önemli gereklerinden biri olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler