Bosna'da film dolu günler başlıyor

Avrupa'nın en önemli film festivallerinden biri olarak gösterilen 17. Saraybosna Film Festivali, bu akşam düzenlenecek törenle başlıyor. Festival kapsamında yönetmen Nuri Bilge Ceylan da sinemaseverlerle bir araya gelecek.

Yayınlanma: 22.07.2011 - 11:22
Abone Ol google-news

Festivalin organizatörü Mirsad Purivatra, festivalin Halk Tiyatrosu binasındaki törenle açılışı için son hazırlıkların tamamlandığını belirtti.

Saraybosna Film Festivalinin bölgesel anlamda daha da gelişmesi için Türk filmlerinin de festivale katılmasının önemine işaret eden Purivatra, ''Türkiye, festivalin bütün dallarında temsil edilecek. 'Yetenek Kampüsü' adlı, genç sinemacıların katıldığı programda da Türkiyeli katılımcılar bulunacak'' dedi.

Purivatra, ''Türkiye ve Bosna-Hersek ortak yapımında çekilen Nuri Bilge'nin ''Bir Zamanlar Anadolu'da'' filminin ekibi de burada olacak. Bu film iki ülkenin sinemacıları arasında ayrı bir ilişki ve işbirliğinin kurulmasına yol açtı. Nuri Bilge'nin Saraybosna'ya gelmesi ve şaheseri olan, Cannes'da önemli başarıya imza atan ''Bir Zamanlar Anadolu'da'' filmiyle festivalimize büyük katkıda bulunacağını inanıyorum'' diye konuştu.

Ceylan'ın 17. Saraybosna Film Festivali kapsamında genç sinemacı, sinemasever ve medya mensuplarıyla da bir araya geleceğini kaydeden Purivatra, festival süresince film gösteriminin yanı sıra ünlü yönetmenlerin genç sinemacılarla buluşacak olmasının da önemine işaret etti.
 

Michael Fassbender Saraybosna'ya motosikletle gelecek

''X-Men'' ve ''First Class'' filmlerinin yıldızı Michael Fassbender'in Londra'dan Saraybosna'ya motosikletle geleceğini belirten Purivatra, Fassbender'in en ünlü genç oyunculardan biri olduğunu söyledi.

Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki'nin ''Le Havre'' filmiyle bugün başlayacak festivalde, Seyfettin Tokmak'ın yönetmenliğini yaptığı "Kırık Midyeler", "Saraybosna'nın Kalbi" ödülünü almak için yarışacak.

Bosna'nın yaşadığı acı savaşın izlerini yok etmek ve kenti yeniden sanatla buluşturmak isteyen sanatçıların girişimiyle 1995 yılında başlatılan Saraybosna Film Festivali, bu yıl 17. kez çok sayıda filmi ve sanatçıyı Saraybosna'da buluşturuyor.

Bugüne kadar Kevin Spacey, Jeremy Irons, Mickey Rourke ve Morgan Freeman gibi dünyaca ünlü oyuncuları ağırlayan festival kapsamında bu yıl 205 film izleyiciyle buluşacak.

Türkiye'yi temsil edecek Seyfettin Tokmak'ın ''Kırık Midyeler'' filminin uluslararası prömiyeri de bu festival kapsamında gerçekleştirilecek.
 

Festival'de Türk filmleri

Festivalin yarışma bölümünde Seyfettin Tokmak'ın yönetmenliğini yaptığı "Kırık Midyeler", belgesel dalında Metin Akdemir'in ''Ben Geldim, Gidiyorum'' filmi, In Focus dalında ise Seyfi Teoman'ın ''Bizim Büyük Çaresizliğimiz'' filmi gösterilecek.

Türkiye'yi temsil eden filmlerden festivalin en anlamlı ödülü olarak gösterilen ''Saraybosna'nın Kalbi'' için ''Kırık Midyeler'' yarışacak.

Festivalde Oscar ödüllü Bosna-Hersekli ünlü yönetmen Danis Tanoviç'in ''Bagaj'' ve İrlandalı John Michael McDonagh'ın ''The Guard'' adlı filminin de aralarında bulunduğu 205 film izleyiciyle buluşacak.

Konuklar arasında bulunacak Alman yönetmen Wim Wenders'in 2009'da ünlü modern dans koreografı Pina Braush hakkında çektiği ''Pina'' adlı filminin gösterimi de yapılacak.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ''Yetenek Kampüsü''nde dünyaca ünlü yönetmenler genç sinemacılarla sohbet edecek, yönetmen ve oyuncularla medya mensuplarını bir araya getiren programlar düzenlenecek.

Festivalin konukları arasında ''Bir Zamanlar Anadolu'da'' filminin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan ve filmde oynayan Taner Birsel, Yılmaz Erdoğan, Ercan Kesal, Ahmet Mümtaz Taylan ve Muhammet Uzuner'in yanı sıra ''Kırık Midyeler'' filminin yönetmeni Seyfettin Tokmak'ın da bulunacağı kaydedildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler