50-60 yıllık tahtalar sanat eserine dönüşüyor

Mevlana'nın 735. Vuslat Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında, Mevlana Kültür Merkezi'nde 'Ahşap Oyma Hat Sergisi' açan Emekli Astsubay Durmuş Turanoğlu ve eşi emekli öğretmen Nevin Turanoğlu, gemi hurdalıklarından satın aldıkları 50-60 yıllık tahtalardan yarattıkları eserleri sergilediler.

Yayınlanma: 07.12.2008 - 08:52
Abone Ol google-news

Emekli Deniz Astsubay Durmuş Turanoğlu ve eşi emekli öğretmen Nevin Turanoğlu, gemi hurdalıklarından satın aldıkları 50-60 yıllık tahtaları ahşap oyma hat sanatı ile birer sanat eserine dönüştürüyor.

Mevlana'nın 735. Vuslat Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezi'nde eşiyle birlikte Ahşap Oyma Hat Sergisi açan Emekli Astsubay Turanoğlu, ahşap oyma hat sanatı ile tanışıklığının yeni olduğunu söyledi.

Durmuş Turanoğlu, 17 Ağustos 1999'daki Gölcük depreminde eşini ve kızını kaybettiğini belirterek, ''Depremin ardından 3 yıl boyunca bir bunalım dönemi geçirdim. Bu dönemde hat sanatıyla uğraşmaya başladım. Karanlıktan aydınlığa bu işe tutunarak çıktım. Hayata ve insanlara yeniden bağlandım'' dedi.

Turanoğlu, ilk olarak kağıt, cam ve asetat üzerine, boyalarla hat üstatlarının yaptığı eserleri süslediğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''2002 yılında ikinci evliliğimi yaptıktan sonra ise eşimin tavsiyesi ile hat yazılarını ahşap üzerine oymaya başladım. Eşim hattatların yazılarını ahşap üzerine çiziyor, ben de oyuyorum. Yine kenar süslemelerini de özgün olarak eşim çiziyor. Çalışmalarımızı daha da profesyonelleştirerek, 2006 yılında İzmir Resim ve Heykel Müzesi'nde ilk sergimizi açtık. Aradan geçen 2 yıl süresince 9 sergi açmayı başardık.''

Yapılan tüm eserlerin orijinal hattat yazıları olduğunu vurgulayan Turanoğlu, orijinalini değiştirmeden, ahşap üzerine yapıştırma yapmadan, tek tek oyarak ve sadece kenar süslemeleri eklenerek, sıfır hata ile oluşturduklarını bildirdi.

 

50-60 yıllık tahtaları kullanıyorlar

Durmuş Turanoğlu, ahşap üzerinde çalışmaya başladıklarında dayanıklı tahta bulma sıkıntısı çektiklerini belirterek, şöyle konuştu:
''Kullandığımız ağaçlar, 50-60 yıllık. Bu ağaçları İzmir Aliağa'da bulunan gemi söküm tesislerinden alıyoruz. Genellikle Afrika kökenli maun, tik, ceviz, kayın gibi sert dokulu ağaçlar kullanıyoruz. Eserlerin hiç birinde, boyama, renklendirme, eskitme yapılmamış olup, ahşabın kendi rengidir. Eserlerin alt zeminlerini kumlama tekniği ile tamamlıyoruz. Bu kumlama tekniği ile yazılara derinlik kazandırıyoruz.''

Çalışmaları büyük bir titizlikle yürüttüklerini kaydeden Turanoğlu, şöyle devam etti:
''Bir milimetrelik kayma, 2-3 aylık emeğimizin heba olmasına neden olabilir. Bu nedenle çok dikkatli çalışıyoruz. Allah'ın 99 ismi şeriflerinin yer aldığı Esmaü'l Hüsna için yaklaşık 3 ay geceli gündüzlü çalıştım. Ayet-el Kursi eserini tamamlamam da yine 1.5 ay sürdü. Günlük ortalama 15 saat çalışıyorum. Bu eserlerin başka türlü ortaya çıkması da mümkün değil.''

Eşiyle birlikte aldıkları emekli maaşlarının geçimlerini sağlamaya yettiğini bildiren Turanoğlu, 100 YTL ile 10 bin YTL arasında değişen fiyatlarla satışa sundukları eserlerin gelirini ise yardıma muhtaç ailelere bağışlayacaklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler