İsrail'den aşırı sağcılara yasak

İsrail ordusu, Batı Şeria'da şiddet olaylarını körükleyen ve Filistinlilere ait yerlere saldırılarda bulunan, Batı Şeria'daki Yitzhar ve diğer bazı yerleşimlerden 12 aşırı sağcı Yahudi yerleşimciye, 3 aydan 12 yıla kadar değişen, Batı Şeria'dan uzak durma cezası verdi.

Yayınlanma: 02.08.2011 - 15:45
Abone Ol google-news

İsrail ordusunun Merkez Komutanlığınca imzalanan karar, İsrail polisince ilgili isimlere tebliğ edildi.

Batı Şeria'daki Filistin kentlerinden Nablus'a yakın Yahudi yerleşimlerinden Yitzhar, bölgedeki en aşırı sağcı Yahudi eylemcileri barındırıyor. Buradaki aşırı sağcı eylemcilerin Filistinlilere ait köylere saldırılar düzenledikleri, camilerini, evlerini veya araçlarını yaktıkları veya Filistinlilere saldırılar düzenledikleri biliniyor.

Yitzhar ve diğer bazı yerleşimlerde yaşayan bu 12 aşırı sağcının da son iki yıldır Filistinlilere yönelik bu tür eylemlerin içinde oldukları belirtiliyor.

Yitzhar yerleşimi sözcüsü Avraham Binyamin, bir yargı kararına dayanmaksızın alındığını söylediği kararı kınadı. Samarya Belediye Başkanı Gerşon Mesika da Arutz Şeva sitesine yaptığı açıklamada, kararı İngiliz mandası döneminden kalma antidemokratik bir adım olarak nitelendirdi ve kararın konut protestolarını gündemden kaldırmayı öngören bir teşebbüs olduğunu savundu.

İsrail Yüksek Mahkemesi'nden, bir yerleşim yerinin Nisan 2012'ye kadar yıkılması kararı

Öte yandan İsrail Yüksek Mahkemesi, bugün aldığı kararla Batı Şeria'daki en büyük yerleşim oluşumlarından biri olan Migron'un 2012 yılı Nisan ayına kadar yıkılması kararını aldı.

Yüksek Mahkemenin kararı, Şimdi Barış (Şalom Ahşav) örgütünün başvurusu sonucu geldi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Dorit Beinisch, yaklaşık 50 kadar Yahudi ailenin bulunduğu ve Filistinlilere ait topraklar üzerinde inşa edilen Migron yerleşiminin boşaltılacağı yolundaki kararlara rağmen, şimdiye dek bunu gerçekleştirmeyen İsrail hükümetini eleştirerek, "İsrail yasalarına göre, Filistinlilerin özel mülkiyetindeki topraklar üzerine hiçbir yerleşimin inşa edilmeyeceğine şüphe yoktur" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler