SPK Başkanı'nın soruşturmasında takipsizlik kararı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol ile 5 yönetim kurulu üyesi hakkında, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi'nin suç duyurusu üzerine ''görevlerini kötüye kullandıkları'' iddiasıyla yürütülen soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

Yayınlanma: 09.12.2008 - 09:41
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden'in, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol ile 5 yönetim kurulu üyesi hakkında yürütülen soruşturmada verdiği takipsizlik kararında, ''Suç duyurusunda yer verilen hususlarla ilgili eylem ve işlemlerin usul ve mevzuata uygun olduğu'' belirtildi.

SPK Yönetim Kurulu'nun, gündemine gelen raporlardaki önerileri otomatik olarak tasdik eden bir makam olmadığı ifade edilen kararda, kurulun, raporları en üst düzeyde değerlendirdiği ve buna göre karara vardığı kaydedildi.

Yönetim Kurulunun, bu çerçevede, uzman raporunda yer alan önerilerden farklı karar almasının, kurulun bugüne kadarki uygulamaları ile usul ve mevzuata aykırı olmadığı vurgulandı.

SPK Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerine isnat edilen eylem ve işlemlerin idari nitelikte olduğuna işaret edilen kararda, bu nitelikte eylem ve işlemlere karşı yönetsel başvuru yöntemlerinin tüketilmesinin ardından idari yargı yoluna gidilebileceği ifade edildi.

 

Suç duyurusu

Kılıçdaroğlu ve Hamzaçebi, suç duyurusunda, 3 kişilik SPK heyetinin, ''Almanya'daki Deniz Feneri davası bağlantıları nedeniyle gündeme gelen Kanal 7 (Yeni Dünya İletişim A.Ş) hakkında, Sermaye Piyasası Kanununa aykırı faaliyetleri nedeniyle'' yaptıkları inceleme sonucunda denetleme raporu hazırladıklarını belirtmişti.

Raporda, şirketin, diğer şirketlerle ilişkileri ve bazı banka hesapları gibi konularda inceleme kuruluna eksik ve yanlış bilgi verdiğinin yer aldığını savunan Kılıçdaroğlu ve Hamzaçebi, bu nedenle denetleme raporunda, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Karahan ve Mustafa Çelik hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğinin bildirildiğini kaydetmişti.

Ancak SPK yetkililerinin, Cumhuriyet Savcılığı'na yazılı başvuru yükümlülüğünü yerine getirmediklerini kaydeden Kılıçdaroğlu ve Hamzaçebi, SPK Başkanı Turan Erol ile Yönetim Kurulu Üyeleri Mithat Hızlı, Abdülkerim Emek, Muhammed Emin Özer, Vahdettin Ertaş ve İlhami Öztürk'ün görevlerini kötüye kullandıklarını iddia etmişlerdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler