İzmirli sanatseverlere müjde

İzmir'de hizmete girmesine sayılı günler kalan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde son düzenlemeler yapılıyor. Merkez, Kent Meydanı, Kültür Platformu ve Sanat Merkezi olmak üzere 3 ana bölümden oluşuyor. Merkezde, büyük salonun yanı sıra, 243 kişilik salon, üç kata yayılan ve köprü ile birbirine bağlanan sergi mekanları yer alacak.

Yayınlanma: 09.12.2008 - 12:19
Abone Ol google-news

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, özel vinçlerle hareket eden ses sistemleri, zeminden havalandırma ve asansörlü orkestra çukuru gibi teknik özelliklere sahip Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, İzmirli sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

1153 kişi kapasiteli konser salonundaki asansörlü sahne önü platformu, en üst konumunda sahne ile eşit hale gelerek, çok sayıda sanatçının yer aldığı performanslara olanak sağlarken, izleyici koltukları seviyesine getirilmesi halinde, özel dizayn edilmiş mekanizmasıyla ek koltuk kapasitesi sağlayabilecek. En alt düzeye indirildiğinde orkestra çukuru işlevi gören platform, bale, modern dans ya da opera performanslarının gerçekleştirilmesine olanak sağlayacak.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nin, önemli projelere imza atan ARUP firması tarafından tasarlanan konser salonunda ise duvarlar, tavan, havalandırma ve sahne arkası, özel olarak dizayn edildi. Salon duvarlarına uygulanan özel karışımlı alçı panoların yanı sıra, akustik açıdan yapılan hesaplamalara göre üretilen ahşap panolar, duvarlardaki yerlerine monte edildi.

Sahne üzerine yerleştirilen ahşap yansıtıcılar, sahneden yükselen müziğin salon içine daha iyi yayılmasına olanak tanıyacak. Yansıtıcıların, özel vinçlerle hareket ettirilen hoparlörlerle güçlendirilerek, özel performanslarda kullanılacağı bildirildi.
 

Koltuk altı zemininden havalandırma

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Konser Salonu'nun havalandırması ise projelendirilerek akustiğe engel olmayacak şekilde zeminden yapıldı. Tasarıma göre, delikli koltuk ayakları aracılığıyla zeminden çok düşük hızla verilecek hava, tavandan emilerek akustik değerlerin üzerinde bir ses üretmeden salon içinde dolaşabilecek.

Bu ay içinde düzenlenecek törenle açılışı gerçekleştirilecek merkez, Kent Meydanı, Kültür Platformu ve Sanat Merkezi olmak üzere 3 ana bölümden oluşuyor. Merkezde, büyük salonun yanı sıra, 243 kişilik salon, üç kata yayılan ve köprü ile birbirine bağlanan sergi mekanları yer alacak.

Merkezde, eski yapıların restore edilmesiyle oluşturulan Kent Meydanı'nda, kitap-CD satışı, müzik kütüphanesi ile kafeterya yer alırken, Kültür Platformu bölümü ise açık alanda sergi, tiyatro, konser gibi etkinliklere yönelik kullanım alanı sunacak.

Heykeltraş Erkin Erman tarafından yapılan Ahmet Adnan Saygun'un 3 metre boyundaki heykeli de merkezin girişinde İzmirli sanatseverleri karşılayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler