Gerginlik azalıyor

Atina'da bir polisin açtığı ateş sonucu 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos'un yaşamını yitirmesinin ardından başlayan protesto gösterilerinin neden olduğu olayların hızını yitirdiği belirtildi.

Yayınlanma: 11.12.2008 - 12:09
Abone Ol google-news

Yunanistan'ın başkenti Atina'da geçen cumartesi bir polisin açtığı ateş sonucu 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos'un yaşamını yitirmesinin ardından başlayan olayların azalmakla birlikte sürdüğü bildirildi.

Atina'da bugün yaklaşık 15 polis karakolunun, güvenlik güçleri aleyhine sloganlar atan lise öğrencilerden oluşan grupların saldırısına uğradığı belirtildi. Öğrencilerin, karakolları taşladıkları ve bir karakolun da devriye aracını devirdikleri kaydedildi. Bu arada, Grigoropulos'un katil zanlısı polis memuru Epaminondas Korkoneas'ın bugün götürülmesi beklenen Koridalos cezaevinin çevresinde görevli polis ekiplerine bir grup göstericinin taş ve sopalarla saldırdığı bildirildi.

 

Yunan basını

Gerginliğin azaldığını ve ağır baskı altındaki hükümetin rahat bir nefes aldığını yazan Yunan basını, kör şiddet eylemlerinin azaldığını ancak ekonominin ağır darbe aldığını belirtti.

Gazeteler, dün Atina Savcılığına verdiği ifadenin ardından cezaevine gönderilen Grigoropulos'un katil zanlısı polis memuru Epaminondas Korkoneas'a da ölen genci suçlayıcı ifadeler kullanması nedeniyle ağır eleştiriler yönelttiler.

Korkoneas'ın ifadesinde, Grigoropulos'un özel bir okuldan atıldığını ve daha önce spor karşılaşmalarının ardından gelişen şiddet olaylarına karıştığını belirtmesini ağır dille eleştiren gazeteler, 3 çocuk babası polis memurunun özür dilemek gereğini bile duymadığını kaydettiler.
 

"Gerginlik gideriliyor" başlığını kullanan Katimerini gazetesi, Atina Ticaret Odası verilerine dayanarak, şiddet eylemlerinin ülke ekonomisine verdiği zararın bir milyar Avro olduğunun tahmin edildiğini yazdı.

Katimerini, hükümet yetkililerinin, dün 24 saatlik genel greve giden çalışanların Atina merkezinde yaptıkları gösterinin ardından çıkan olayların küçük çaplı olduğuna dikkati çektiğini ve gergin ortamın yatışmaya yüz tuttuğu değerlendirmesini yaptığını belirtti.

To Vima gazetesi ise ''Başbakanlıkta kriz, hükümet çöküyor'' başlıklı haberinde, kabine içinde görüş ayrılıkları yaşandığını ve bazı bakanların Başbakan Kostas Karamanlis'in ''Açıklaması mümkün olmayan bir hareketsizlik sergilediği'' eleştirisini getirdiklerini savundu.

To Vima, bir süre önceye kadar, iktidar partisi Yeni Demokrasi'nin liderinin değişmesi olasılığının yalnızca söylenti niteliğini taşıdığı, yaşanan olaylardan sonra ise bir seçenek haline geldiği yorumunu yaptı.

Sayfalarını olaylardan doğan hasarın nasıl giderileceği tartışmalarına ayıran Apoyevmatini gazetesi, Başbakan Karamanlis'in dün açıkladığı ve zarar gören işyerlerinin hasarlarının tazminine yönelik önlemler paketine geniş yer verdi.

''Yarattığınız toplum hayallerimizdeki değil'' başlığını kullanan Elefteros Tipos gazetesi ise yaşamları okul ile dershane arasına sıkışmış genç öğrencilerin durumunu işledi.

Olaylar sırasında polisin 5 binin üzerinde gözyaşartıcı bomba kullandığını da yazan Elefteros Tipos, polisin Atina Üniversitesi'ni yeterince korumadığı gerekçesiyle istifa eden Rektör Hristos Kitas'ın, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın müdahalesiyle istifasını geri aldığını belirtti.

"Özür bile dilemedi"

Katil zanlısı Korkoneas'ın savcılıktaki ifadesinde özür bile dilememesini konu alan Ethnos gazetesi ise manşet haberinde, "Aleksis'e ateş etmeye devam ediyorlar" başlığını kullandı.
Korkoneas'ın ölen çocuğun anısına saygı göstermediğini ve tahrik edici ifadeler kullandığını yazan Ethnos, bu durumun kamuoyunda şok yarattığını kaydetti.

Başbakan Karamanlis'i de siyasi sorumluluk almaktan kaçınarak suçu başkalarına özellikle de polis teşkilatına yüklemeye çalıştığı değerlendirmesini yapan Ethnos, gerginliğin giderilmeye başlanmasıyla gösterilerin yasaklanması gibi önlemler içeren senaryoların şimdilik rafa kalktığını da belirtti.

Katil zanlısı polisin ifadesini sert dille eleştiren Ta Nea gazetesi ise okullardaki ayaklanmanın Noel'e kadar sürmesinin beklendiğini yazdı. Ta Nea, ülke genelinde 100'den fazla okul ve fakültenin öğrencilerin işgali altında olduğunu ve yarın bir gösteri daha yapılmasının beklendiğini kaydetti. "Caddeler protestocu öğrencilerle doldu" başlığını kullanan Elefterotipiya gazetesi, öğrencilerin protesto eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını belirtti. Gazete, Eğitim Bakanı Evripidis Stilyanidis'in öğretmenlere öğrencilere karşı yumuşak davranma talimatı verdiğini yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler