Aleviler Çankaya'da 'Alevi aday' istiyor

Yerel seçimlere 4 aydan az bir zaman kala, aday kulisleri de hareketlendi. Seçimlerde kendi adaylarını görmek isteyen Alevi kuruluşları özellikle Aleviler'in yoğun olarak yaşadığı Çankaya'da Alevi aday beklentisi içinde. Alevi kuruluşları, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la görüşerek, Alevi aday taleplerini iletecekler.

Yayınlanma: 13.12.2008 - 08:40
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Temmuz seçimlerinin hemen ardından CHP'nin kaleleri arasında yer alan İzmir ve Çankaya'yı istediğini söylemesi hem CHP, hem de AKP yönetimini hareketlendirdi.

Başbakan Erdoğan'ın, talimatıyla harekete geçen parti yönetimi, Çankaya için kolları sıvadı. Kulislere yansıyan bilgilere göre, AKP yönetimi Çankaya'da Alevilerin oy yoğunluğunu dikkate alarak çalışmalarını bu yönde sürdürüyor. AKP'nin Çankaya için, özellikle Alevilerden de oy alabilecek ve Alevilere yakın isimler üzerinde durduğu belirtiliyor. AKP yöneticilerinin bazı Alevi dernek ve vakıf yöneticileriyle de zaman zaman görüşerek, nabız yokladığı ifade ediliyor.

Öte yandan, Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ın performansından memnun olmadığı bilinen CHP yönetimi de "daha aktif" bir belediye başkanı arayışı içinde. CHP`nin yerel seçimlerde en iddialı olduğu ilçelerden Çankaya`da, son dakikaya kadar ciddi bir mücadele yaşanması bekleniyor. Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz`ı tekrar aday göstermeyi düşünmeyen yönetim, kalesini AKP`ye kaptırmamanın hesaplarını yapıyor. Parti yönetimi, ciddi bir kan değişikliği için düğmeye bastı.

 

Alevi aday önerisi

Alevi örgütleri olarak Çankaya'da Alevi bir aday istediklerini söyleyen Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız şunları söyledi: "Alevi örgütleri Çankaya'da Alevi bir aday istiyorlar. Alevi, ilerici ve solcu. Çankaya'da yaşayan, Çankayalıları iyi tanıyan, Çankaya'nın sorunlarını bilen, Çankayalılarla birlikte proje üreten, Çankaya'da yaşayan yurttaşlar arasında Tunalı Hilmi'den gecekondu bölgelerine kadar tüm yurttaşlara eşit hizmet götüren, kentsel dönüşüm projesi altında evleri bahçeleri, arsaları yağmalanan hak sahiplerine haklarını iade eden, yeni kültür merkezleri, tiyatro ve sinema salonları gibi kültürel faaliyetleri önemseyen Çankaya'nın yüzü ve aynası olabilecek günlük bir gazete çıkartan, Çankaya adı altında bir televizyon yayını başlatan, her eve kitabın girmesini sağlayan, genişçe parklar ve spor alanlarıyla halkın rahatça nefes alacağı merkezler yaratan, halkın dilini anlayan, halkın diliyle konuşan, devrimci, demokrat, laik bir belediye başkanı olmalı. Bu görevi görebilecek çok sayıda donanımlı Alevi kültüründen insanlarımız göreve hazır bekliyorlar. Böyle bir aday ancak CHP'den olur ve kazanabilir."

"Alevi adaylara şans verilmeli"

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş de yerel seçimlerde özellikle Alevilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde Alevi adaylara şans verilmesi gerektiğini söyledi. Gümüş, şunları söyledi: "Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelerde Alevi adaylara şans verilmesi gerekir. Adayların da Alevi toplumunun örgütlenme sürecinde yer almış ama bu arada da partilerde çalışmalarını sürdürmüş kişilerden seçilmesi faydalı olur. Çankaya'da illa Alevi aday olması şart değil. Çağdaş, demokrat, solcu isimler de aday olabilir. Aleviler ağırlıklı olarak Ankara'da Karayalçın'ı destekleme eğilimindeler. İlçelerde de tüm solu kucaklayan, Alevi örgütlerinin desteğini almaya açık adayları destekleyeceklerdir."


Baykal'a iletilecek

ABF Başkanı Balkız bu yöndeki taleplerini CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a da ileteceklerini söyledi. CHP Lideri Baykal'dan randevu talep ettiklerini söyleyen Balkız, "Bu yöndeki taleplerimiz için CHP Genel Başkanı sayın Baykal'dan randevu talep ettik. O talebin gerçekleşmesini bekliyoruz. Düşüncelerimizi sayın Baykal'a da anlatacağız" dedi.
 

"Karayalçın'ı destekliyoruz"

Balkız, CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Karayalçın'ın da doğru tercih olduğunu söyledi. Alevi dernekleri olarak Karayalçın'ı destekleyeceklerini ifade eden Balkız, "Çok sevinçliyiz. Karayalçın çok deneyimli bir politikacı ve belediyeci. Melih Gökçek'i Ankara'dan silip süpürecek tek kişi de o. CHP'yi, bu kararından dolayı tebrik ediyoruz. Diğer büyükşehirlerde de benzer örneklerin yaşanmasını istiyoruz. Biz Karayalçın için çalmadık seçmen kapısı bırakmayacağız" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler